Risotto med røkt kolje, erter, vaktelegg og pastinakkchips

 

Her leses det. "Cook like a man" Årets julegave til Erik.
Her leses det. «Cook like a man»  var årets julegave til Erik. En oppfordring til å lage mer mat.
Her er oppskriften vi tar utgangspunkt i.
Her er oppskriften vi tar utgangspunkt i.

Dette er altså et prosjekt mellom meg og mannen min, Erik. Vi skal lage mat sammen. Å, herregud! Jeg er en ensom ulv på kjøkkenet og synes det er stressende med folk rundt meg. Hvordan skal dette gå? Erik har sine retter som han lager. Gjerne farseretter som kjøttkaker, medisterkaker osv. Vi lager sjelden mat sammen, bortsett fra at jeg iblant bruker Erik som assistent når jeg skal hakke grønnsaker. Nå skal vi prøve å lage en hel rett sammen hvor vi begge to skal være like delaktige. «Alle» skryter jo av at det er så koselig! Vel, vi forbereder oss godt. Finner oppskriften vi vil prøve ut fra boken «Cook like a man«, som Erik fikk i julepresang. Vi studerer oppskriften og finner fort ut at vi må gjøre noen justeringer. «Melk i en risotto?» påpeker Erik. Han har så rett. Det skal ikke være melk i en risotto. Den skal naturlig kremes av kraften den kokes i, parmesan og stivelsen fra riskornene. 

Vi skriver handleliste og kjøper inn alle ingrediensene vi skal bruke og legger dem frem. Så fordeler vi arbeidsoppgaver. Ser på oppskriften når de forskjellige elementene til retten skal lages. For at alt skal gå glatt og at vi skal kose oss underveis, må alt være klart når vi setter i gang. 

Alt går på skinner! Erik lager risottoen og jeg trekker fisk og frityrsteker chips. Så kokes det vaktelegg og hakkes persille. Vips har vi to perfekte tallerkner risotto av restaurantkvalitet på bordet. Prosjektet har vært vellykket. Dette gjør vi igjen! Følg oss neste uke, da!

Oppskriften er for 2 personer og er middels krevende.

helleerik1

Slik går du frem:

1 liter kylling/hønsekraft kokes opp i en kjele sammen med 10 pepperkorn, 1 laurbærblad og en kvist timian. Skru av varmen og la kraften trekke i 30 minutter.

Trekk koljestykket (ca 250 g) i vann i 8-10 minutter. Rens kjøttet for bein og skinn når fisken er litt avkjølt.

En pastinakk skrelles. Bruk potetskrelleren til å lage avlange remser av pastinakk. Varm solsikkeolje (eller annen nøytral olje) i en gryte. Fyll halvparten av en gryte med olje. Frityrstek remsene i oljen når den er varm. Dette tar ikke lang tid. Remsene trenger ca 30 sekunder. Ta dem ut av oljen og la dem ligge på kjøkkenpapir for å få bort overflødig olje. Salte lett med flaksalt.

Vakteleggene kokes i 3,5 minutter. Skylles i kaldt vann og skrelles. Del i to.

Finhakk bladpersille.

Risottoen:

Start med å finhakke en halv løk. La løken surre i 1 ss olje + 1 ss smør i en panne på medium varme til den er myk og lett gjennomsiktig. Så heller du på 200 g risottoris. Bland den med løken ca 20 sekunder. Hell over 1 glass hvitvin og la alkoholen dampe av et par minutter. Nå begynner du å øse kraft over risen. En øse av gangen til risen har trukket til seg mesteparten av væsken. Ikke rør i risottoen. Bare sørg for at flaten er jevn og at alle riskorn ligger under væsken. Ellers kan risottoen bli ujevnt kokt. Rist i pannen, ikke rør. Hell på en og en øse kraft til du ikke har mer igjen, eller til risen er ferdig. Smak underveis til du har den riktige konsistensen. Dette tar ca 20 minutter.

Når risottoen nesten er kokt inn med væske, blander du inn 50 g revet parmesan, en smørklatt (1 ss) og litt nykværnet sort pepper. Bland inn frosne erter og la dem varmes i risottoen et lite minutt. Så vender du inn halvparten av koljebitene. Dander på tallerkener og legg noen koljebiter på toppen av risottoen sammen med finhakket bladpersille og halve vaktelegg. Til slutt legger du noen pastinakkchips på toppen. Server og vær stolt!

Herlig røkt kolje. Kraften er klar til risottoen. Pastinakkchipsene er ferdige på sekunder. Erik starter med risottoen. Full kontroll. Fll konsentrasjon.
Herlig røkt kolje. Kraften er klar til risottoen. Pastinakkchipsene er ferdige på sekunder. Erik starter med risottoen. Full kontroll. Full konsentrasjon.
Erik jobber forsiktig med risottoen. Ikke røre, bare stryke. Øse for øse med kraft må til. Parmesan røres forsiktig inn sammen litt pepper. Kolje og erter i risottoen helt til slutt.
Erik jobber forsiktig med risottoen. Ikke røre, bare stryke. Øse for øse med kraft må til. Parmesan røres forsiktig inn sammen med litt pepper og en smørklatt. Kolje og erter i risottoen helt til slutt.
En meget stolt Erik viser frem retten som kunne vært servert på fjong restaurant. Hurra og skål!
En meget stolt Erik viser frem retten som kunne vært servert på fjong restaurant. Hurra og skål!
Forrige

Sinnssyk god gulrotkake uten hvitt sukker, mel eller melkeprodukter

Rakfisktartar med mandelpotetgalette

Neste

Legg igjen en kommentar