Ribbe med katalanske smaker

Klart du kan spise ribbe på sommeren! Tenkte nok du sperret øynene litt opp når du så ordet «ribbe». Jeg spiser ribbe året rundt og jeg varierer tilbehøret hele tiden. I helga fikk jeg tak i et herlig stykke tynnribbe fra Gla’gris som de solgte på Annie’s pølsemakeri i Mathallen i Oslo. Det var fin ribbe, skal jeg si deg. Men jeg ville jo ikke ha juletilbehør. Noe lett og deilig ble det:

Salat av grillede paprika med ristede pinjekjerner, flatpersille, sorte oliven, sitronsaft (for å møte den fete ribben) og deilig olivenolje. Å grille paprika gjør du enkelt på grillen eller i ovnen. Fremgangsmåte her. Beregn 1 stor lang-paprika per person. Blandingsforholdet ellers tar du på en slump.

DSCF0496

Selve ribben lager jeg i en leirgryte med lokk. Har du ikke det bør du bruke en ildfast form og masse aliminiumsfolie for å få et tett lokk som dampen forblir under.

I bunnen på formen legger du:

•  1 løk skåret i 6 biter

• 4-5 hivtløksfedd

• 2 laurbærblader

• 1 stor dusk timian

• 1 ts chiliflakes (må ikke ha det altså).

• Så heller jeg på 1 glass hvitvin.

• Ribben salter og peprer jeg ganske mye på alle kanter og legger med svoren i været  på toppen av løken og vinen. Så legger jeg på lokket eller folien og setter den inn i ovnen. Så skrur jeg på oven på varmluft, 130 grader og lar den stå i 3,5 timer.

• Fjern så lokket og sil av kraften over i en gryte. Sett ribben tilbake i ovnen uten lokk på og vreng opp ovnen til 200 grader i 20 minutter. Nå begynner svoren å bli varm og poppe. Skru å på grillelementet og stek svoren videre til den er perfekt. Dette tar ikke mange minuttene. Ta ut ribben og la den stå og kose seg, gjerne 30 minutter eller mer før du skjærer den opp. Nå er den så saftig at du egenlig bare kan dele den med gaffel.

DSCF0486

Potetene lager du slik: Skrell poteter og del dem i 4-6 biter. Forkok dem i saltet vann til de er møre. Hell av vannet og la dem dampe av minimum 10 minutter før du friterer dem:

Varm en høy kjele med ca 3/4 liter solsikkeolje (eller annen nøytral olje). Tilsett noen fedd hvitløk og noen kvister timian for smak. Frityrstek potetene (har du mange kan du gjøre det i puljer) til potetene er fine, gylne og sprø. Ta dem ut av oljen med en hjulsleiv og salt deem lett med flaksalt.

Kraften fra ribben koker du inn litt og smaker til med ripsgelé for sødme og soyasaus for salt.

Server ribben med paprikasalaten, skyen og potetene. Spander på deg en deilig rødvin til dette, og la meg gjerne anbefale en katalansk rødvin (flott vinområde) som er fra vingården Priorat. Står forsåvidt at den ikke går til svin, men der må jeg nok være litt uenig:)

FØLG MEG GJERNE PÅ FACEBOOK ELLER INSTAGRAM (@HELLESKITCHEN)

Forrige

Lettsaltet torsk med kantareller, sommerkål, spekeskinke og hasselnøtter

Det beste stedet for churros y chocolate

Neste

Legg igjen en kommentar