Quiche Lorraine med Gruyère AOP

//Annonsesamarbeid med Switzerland Cheese Marketing og Oluf Lorentzen//

Jeg har lekt meg med ost den siste tiden. Ikke hvilken som helst ost heller. Gruyère AOP er en av de virkelig store når det kommer til faste kvalitetsoster. Det har for meg vært en luksusopplevelse å få lov til å prøve ut retter med den legendariske, sveitsiske osten.

Men uansett hvor mye jeg har testet og smakt, så har jeg vendt tilbake til de klassiske, franske bistrorettene. Det er der Gruyère AOP passer aller best, etter min mening.

Tidligere har jeg laget Croque Monsieur og klassisk, fransk løksuppe, selvsagt med sveitsisk Gruyère AOP slik originaloppskriftene sier. Klikk deg inn på oppskriftene og prøv klassikerne, du også.

Denne gangen ble det Quiche Lorraine. En velkjent fransk terte som er en perfekt lunsjrett eller en rett som passer til søndagsbrunsjen.
Jeg har gått litt utenfor den tradisjonelle oppskriften og byttet ut terteskallet med filodeig.

Filodeig er papirtynne ark av deig laget av hvetemel. De brukes mye i Midtøsten og Asia. Gjerne til søte retter som baklava eller koseretter som börek, men også asiatiske retter som vårruller.
Jeg har brukt filodeig for å lage en lettere Quiche Lorraine der du ikke blir så mett av selve deigen. Jeg vil ha mer av det som virkelig er godt, og det er egg, godt bacon, timian og ikke minst deilig ost.

Når du lager Quiche Lorraine med filodeig og pensler lagene med smeltet smør, får du en terte som er sprø og lekker. Hvert filodeigblad knaser og selve terten ser ganske så spektakulær ut.

Fyllet i min Quiche Lorraine er basert på egg, melk og rømme. Jeg bruker rømme for å få en mer kremete konsistens. Jeg bruker løk, bacon og timian som fyll og jeg bruker rikelig med Gruyère AOP for å få en dyp smak samt den perfekte skorpen på terten.

Ah, den duften!

Quiche Lorraine smaker godt med en enkel salat til. Ikke overkompliser ting. Det er så mye smak i terten, så ikke ha for mange ingredienser i salaten.

Melk, rømme, egg og masse deilig ost.

Den siste tiden har du fått mine oppskrifter på retter der jeg har brukt den sveitsiske fastosten Gruyère AOP. Det kan være interessant å fortelle litt om osten for den som ikke kjenner den så godt. Det er altså en fastost. Det gjør den perfekt å bruke til gratinering, ostesmørbrød, ostefondue eller andre retter der du vil bruke ost med god smelteevne. Smaken er nøttaktig.

Det er ingen billig ost. Det må sies, men når du skal lage noe ekstra godt er kvaliteten viktig i alle ledd og ingredienser. Unn deg et stykke og prøv.

Gruyère er en ost som blir produsert av upasteurisert kumelk. Denne osten stammer fra fjellområdene Gruyère i den fransktalende delen av Sveits. Modningsperioden varer i minimum 3 måneder, og noen ganger helt opp til 1 år i kjellere hvor temperaturen varierer fra 12–20°C. Denne osten er lagret i minimum 5 måneder og er laktosefri.

OSte-VM 2018. Mr. Gruyère i midten.

Da jeg var dommer i Oste-VM i fjor jobbet jeg på lag med to andre. En av disse jobbet for Gruyère AOP. Han lærte meg hvordan jeg skulle lukte på osten og hvordan jeg skulle smake osten fra kjernen og ut til skorpen for å avgjøre om osten er av god kvalitet eller ikke. Jeg er supertakknemlig for denne opplevelsen.

Men tilbake til maten.
Quiche Lorraine bør serveres lunken. Den er også veldig god å varme opp dagen etter.

Osten som er brukt i denne oppskriften kan du kjøpe på oluf.no

Quiche Lorraine med Gruyère AOP

Ingredienser

 • 4-5 ark filodeig
 • 50 g smør til pensling
 • 2 ss smør til steking
 • 4-5 skiver kvalitetsbacon, delt i strimler eller terninger
 • 1 liten løk, finhakket
 • 1 ss hakket timian (Evt 1 ts tørket timian)
 • 6 egg
 • 1 dl rømme
 • 1 dl melk
 • salt og pepper
 • 200 g revet Gruyère AOP

Slik gjør du

1

Pensle en paiform med smeltet smør. Legg i et ark filodeig. Pensle med smør og legg på et nytt ark. Gjenta til du har fire-fem lag.

2

Stek løk, bacon og timian i smør. La dette surre seg mykt. Salt og pepre. Ta av platen.

3

Pisk egg, rømme og melk.

4

Riv osten.

5

Legg et lag med ost på toppen av filodeigen. Så legger du på baconmiksen. Hell over eggemiksen og strø så restene av osten over terten.

6

Du kan velge om du vil klippe til filodeigen slik at kantene er pene, eller om du vil la dem være "ville" slik jeg har gjort. Jeg liker de knasende kantene og mener det er det som gjør hele terten, så vil du gjøre som meg, lar du dem være slik de er. Du kan evt løfte dem litt opp og samle dem litt høyere opp mot kanten.

7

Sett terten i forvarmet ovn på 180 grader i ca 20 minutter. Den skal ikke være for fast når du tar den ut av ovnen for fyllet setter seg etter steking når den begynner å kjølne.

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Switzerland Cheese Marketing og Oluf Lorentzen. Den siste tiden har jeg laget flere deilige retter med den deilige osten Gruyère AOP. Dette er siste innlegg i serien.

Forrige

Yucatan Shrimps som i Florida

Klart for regionsfinale av S.Pellegrino Young Chef

Neste

6 kommentarer om “Quiche Lorraine med Gruyère AOP”

 1. Den har jeg lyst til å prøve. Har laget pai med filodeig med stort hell før. Gruyère er en nydelig og aromatisk ost. Lagde ostefondue med Gruyère og Emmenthaler for noen uker siden og hørte nesten englene synge. Fonduesett ikke nødvendig. Varmet den bare raskt på komfyren når den begynte å stivne. Brukte ikke bare brød, men også ulike grønnsaker som paprika, cherrytomat, sopp, blomkål og brokkoli.

  Svar
  • Det har skjedd noe rart med oppsettet mitt på siden min, så oppskriften har forsvunnet, men nå er den inne. takk for at du sa fra.

   Svar

Legg igjen en kommentar