Pasta Puttanesca – snusk fra ende til annen

Puttanesca betyr «hore» på italiensk. Enkelt og greit.

Pasta Puttanesca er en kjent og veldig god pastarett med pønsj i smakene. Det er umami på umami på umami. Den er rett og slett formidabel!

Opphavet til retten er ikke helt klart. Det florerer tre versjoner:
Retten var så kjapp å lage at horene i det spanske kvartalet i Napoli hadde tid til å lage den mellom kundebesøkene.

Teori nummer to var at det var bordelleierne som lagde retten for å lokke kunder til horene med den deilige duften av mat.

Teori tre går ut på at en restauranteier på Ischia (øy utenfor Napoli som jeg besøkte i sommer) fikk sent besøk av gjester som var sultne. Kokken måtte smelle noe sammen av det han hadde og da ble det ingrediensene vi i dag kjenner som Puttanesca: Oliven, kapers, hvitløk, olivenolje og tomat.

Hvilken versjon som er riktig vites altså ikke, men at den er fra Napoli-området er vel ganske opplagt.

Les mer: Gode grunner til å besøke Napoli

Men det stopper jo ikke der. Slik er det jo med italienske retter. Det krangles om det ene og det andre. Noen mener at puttanesca inneholder ansjos og da kan man derfor ikke ha revet parmesan på toppen. Ja, for italienere skal ikke ha noe av at man putter ost på en pastarett med fisk eller skalldyr.

Jeg elsker ansjos i retter. Det gir en deilig saltsmak til retten. Men Puttanesca har så mye smak og ansjos er derfor overflødig, etter min mening.

Det tar kort tid å lage Puttanesca og derfor er det viktig å ha alle ingrediensene klare når du legger i pastaen i gryta, for mens den koker lager du sausen.

Her kommer oppskriften på min Puttanesca. Jeg har finhakket mynte i pastaretten, noe som virkelig ikke er klassisk. Jeg synes det gir en deilig smak til retten. Jeg har i tillegg finhakket skall av saltsyltet sitron, noe som definitivt ikke har noe der å gjøre, men som jeg igjen syntes smakte veldig godt. Du trenger ikke å tilsette dette, så derfor skriver jeg det heller ikke inn i oppskriften. Men vil du prøve, så gjør det. Du kan eventuelt bruke finrevet skall av sitron i stedet for (ca 1 ts).

Pasta Puttanesca

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

  • Pasta etter ønske
  • 1 neve sorte oliven (Kalamata er bra), grovhakket
  • 2 ss kapers (skyll av laken)
  • ca 20 små grentomater, delt i fire
  • 4-6 ss god olivenolje
  • 1 dryss pepperoncini (italiensk flakchili) hvis du ønsker litt futt i maten
  • 2-3 fedd hvitløk, skåret i tynn skiver

Slik gjør du

1

Gjør klar tomater, hvitløk, kapers og oliven.

2

Kok opp en gryte med vann. Salt vannet slik at det smaker sjøvann.

3

Kok pastaen som anvist.

4

Varm en panne og ha olivenolje i pannen. Legg hvitløksskiver i oljen og rør. Etter ca 10 sekunder tilsetter du pepperoncini og tomater. Senk temperaturen et par hakk og la dette surre et minutts tid før du tilsetter kapers og oliven.

5

Når pastaen er ferdigkokt heller du av vannet, men tar vare på ca 1 dl av vannet. Tilsett halvparten eller mer (det kommer an på pastatypen du bruker) i sausen. Legg pastaen i pannen og vend i sausen. Trekker pastaen til seg mye saus tilsetter du litt mer av pastavannet. Server.

Forrige

TUTTOFOOD, Milano 2021

Pasta med sitronpesto som på Procida

Neste

Legg igjen en kommentar