One-Pot Wonder! Gresskargryte med kantareller, salvie og chorizo

Det er høst. Det er klar og krisp luft og det er tid for å nyte de deilige kveldene innendørs.

Jeg digger gresskar. Ikke bare er det en av de vakreste grønnsakene å se på,  de er også utrolig anvennelig i matlaging.

BAMA lanserer i disse dager tre gresskar i dagligvare. Halloween-gresskaret kjenner vi alle fra Halloweenfeiringen. Rekk opp hånden de som pleier å ha en gresskarlykt utenfor huset sitt på Halloween!
Men husk at du kan spise grønnsakskjøttet. Bruk det til en puré eller en varmende høstsuppe. Dette er en fin måte å redusere matsvinnet på.

Spagettigresskar er også en av nyhetene. Jeg har laget et par retter med dette rare, gresskaret tidligere. Dette er en finurlig grønnsak. Når du baker det eller damper det mørt kan du bruke en gaffel og «rufse opp» grønnsakskjøtttrådene som faktisk ser ut som spagetti. Tenk så mye kult du kan gjøre med denne grønnsaken da!

Hokkaido

Jeg har tatt for meg det tredje gresskaret som BAMA lanserer. Nemlig Hokkaido-gresskaret. Dette er det aller letteste gresskaret å bruke, og det er også et av de mest smakfulle. Fargen på kjøttet er knalloransje og smaken er nøttaktig, fløyelsmyk og deilig. Jeg baker gresskaret helt, og bruker derfor hele grønnsaken. Gresskaret fungerer som serveringsgryte. Er ikke dette en ekte One-Pot Wonder, så vet ikke jeg!

Jeg liker å riste gresskarkjernere i ovnen og spise dem som snacks. Du kan til og med spise skallet på selve gresskaret når det er varmebehandlet. Snakk om en grønnsak der ikke mye går til spille. Det er kun vevet som ligger rundt gresskarkjernene og stilken som jeg ikke bruker.

Gresskaret er klar til å bakes i ovnen.

Gresskar-gryte med kantareller, salvie og chorizo

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2
Prep Time: 15 minutter Matlagingstid: 1 time

Ingredienser

 • 1 hokkaidogresskar
 • 2 rå chorizopølser
 • 6 salvieblader
 • 2 dl kremfløte
 • salt og pepper
 • 100 g kantareller
 • 2 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver
 • Til gresskarkjernene:
 • 1 ss nøytral olje
 • flaksalt
 • tørket chiliflak

Slik gjør du

1

Vask gresskaret. Skjær forskiktig av hatten på gresskaret. La snittet gå 1/5 høyt oppe på gresskaret slik at du har litt kjøtt "i hatten".

2

Ta ut kjerner og vev. Nå kan du vaske kjernene og revet av vevet, legger du kjernene på et ildfast brett og helle litt nøytral olje over. Dryss flaksalt og tørket chiliflak over og sett i ovnen på 220 grader til kjernene er tørre og sprø. Nå har du deilig snacks.

3

Tilbake til gresskaret: Rens kantareller og del de største i to. Del chorichopølsen i skiver. Stek i pannen med litt olje. Tilsett kantrareller, salvie og hvitløksskiver. Salt og pepre. La dette surre seg gyllent før du heller på fløte. Kok opp og la dette småkoke i pannen i et par minutter.

4

Hell det over i hulrommet på gresskaret, legg på et par salvieblader og sett på hatten.

5

Sett gresskaret på en ildfast plate og stek på 200 grader i ca 1 time.

6

Sett gresskaret midt på bordet på et fint fat og la folk forsyne seg. Sørg for å scoope godt inn i gresskarkjøttet og få den deilige smaken av fløyelsmykt kjøtt sammen med kantareller og chorizo. Del "hatten" i skiver og server. Her skal ingenting gå til spille.

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med BAMA og denne oppskriften er et ledd i dette samarbeidet. 

Forrige

Frankfurt på 24 timer

Tyskland med tog: Bli med til vinbyen Rüdesheim

Neste

Legg igjen en kommentar