Oksefilet med chorizo, løkmarmelade, sellerisalat og asparges

Oksefilet med chorizo, løkmarmelade, sellerisalat og asparges
Oksefilet med chorizo, løkmarmelade, sellerisalat og asparges (se oppskrift lenger ned på siden)

Star Bistro er navnet på et litt spesielt spisested i Cheltenham (I The Cotswold. To timer med bil fra London). Spisestedet ligger på et college og ser mest ut som en kantine. Dessuten ligger det flere minutters bilkjøring fra sentrum av det ellers urbane Cheltenham. Hvorfor kommer folk hit og hvorfor er bistroen alltid full?

Chef Rob Rees
Chef Rob Rees

Star Bistro er et annerledes restaurantkonsept. Chef Rob Rees, som tidligere har jobbet på BIB Gourmand-restauranter og har over tyve års erfaring som kokk, driver denne bistroen. 2/3 av alle som jobber her er vanskeligstilt på en eller annen måte. Noen er autister, noen har et alkoholproblem, noen er rullestolbrukere og noen sliter med hukommelsen. Men det er ikke derfor folk kommer hit. Kundene kommer fordi maten er super. Alt lages fra bunnen av, råvarene er lokale og bærekraftige og alt som lages merkes med ingrediensliste. Det vil si at alle som har en allergi eller av andre helsemessige årsaker ikke kan spise alt de vil, kan få mat av høy kvalitet. Restauranten bruker ikke salt i maten, men smakssetter rettene med urter, sitronsaft, hvitløk og andre ingredienser.

Det finnes bare to typer tallerkener. Dette er fordi de som jobber her skal ha minst mulig å huske på. Det som høres enkelt ut for deg og meg, er vanskelig for andre. Bestikket er spesialtilpasset for alle og avstanden mellom bordene er nøye målt opp slik at rullestolbrukere kommer frem.

L1010022

Stedet finansierer seg selv og de motttar ingen støtte fra staten. De får mat som er ved å gå ut på dato fra f.eks Whole Food Market i Cheltenham som de lager mat av og selger i en egen Food Truck. Maten er gjerne indisk og selges rimelig. Noe av maten gis til fattige i området. Alle inntektene går til veldedighet.

80% av de som jobber her på Star Bistro kommer i helt vanlige jobber etter at de har gått på college og jobbet i restauranten i 4 år.

Men chef Rob Rees stopper ikke her! 1. april åpnet han et nytt prosjekt. Denne gangen en restaurant i selve Cheltenham. Han har som mål at dette skal bli den første Michelin-restauranten i verden der vanskeligstilte mennesker lager maten. Og med sin erfaring i Fine Dining og et himla stort «stå-på»- humør, skulle det ikke forundre meg om han klarer det.

 

L1000993
Rob er en morsom mann som engasjerer de ansatte med godt humør.
StarBistro
Rob guider oss gjennom oppskriften.

Oksefilet med chorizo, løkmarmelade, sellerisalat og asparges

ingredienser
Sellerirot
majones
Flateersille
sort pepper
Rapsolje
1 stor rød løk , skåret i tynne skiver
En kvist rosmarin
2 ss sukker
1 glass rødvin eller Portvin
100g Chorizo-​​pølse i terninger.
½ glass rødvin
1 spiseskje honning
usaltet smør
olivenolje
indrefilet av okse

fersk spinat
revet muskat
brønnkarse

Fremgangsmåte:
Selleriremulade – Skrell sellerirot og skjær av sidene slik at du får et firkantet stykke. Skjær i skiver og deretter i like store fine strimler . Ha det i en bolle og tilsett 1 spiseskje majones og en splæsj olivenolje , litt fersk hakket bladpersille og litt sort pepper . Bland sammen og sett til side .

Løkmarmeladen – varm litt rapsolje i en stekepanne og tilsett løken og rosmarin, samt et par kardemommekapsler . Surr til løken begynner å mykne. Tilsett sukker og la detl karamelliseres litt , før du dekker med rødvin . La dette deretter småkoke til det er redusert til en litt klissete konsistens .

Biffen – Varm en stekepanne med litt olivenolje og en klatt smør . Når gyllen , legg biffen i pannen og Stek . Når du har stekt biffen slik du liker den, tar du den av varemn og lar den hvile på ei fjøl. . Bruke samme panne og tilsett vasket spinat og fres lett. Krydre med muskat .

Løkmarmelade
Løkmarmelade
Chorizo-reduksjon
Chorizo-reduksjon

For chorizo-​​reduksjonen – Ha biter av chorizo ​​i en varm panne . Når oljer begynner å sive ut av pølsen , tilsetter du 1/2 glass rødvin og 1 ss honning . Forsiktig redusere vinen til du sitter igjen med en klissete glasur .

Anrett biff på en haug av rotselleri-remulade toppet med spinat . Hell over choriz ​oreduksjon og litt rundt utsiden . Topp med frisk Brønnkarse og dampet asparges .

StarBistro2

StarBistro3
Deilige retter på Star Bistro: Purrepai med spinat og gresskarpuré, asiatisk fiskegryte, appelsinkake med brunsukkeris, deilige fruktspyd.
Forrige

En sjelden perle i Firenze

Perfekte toscanske poteter

Neste

Legg igjen en kommentar