Northern Delight – En langhelg i sjømatens tegn

Forrige uke var jeg i Finnsnes i Nord-Norge for å være med på arrangementet Northern Delight. Jeg var invitert med for å konkurrere i åpent norgesmesterskap i sjømat for hobbykokker. Noen av deltakerene hadde kvalifisert seg ved å sende inn oppskrift, mens noen var invitert, slik som jeg var. Vi var 6 i semifinalen og tre gikk til finalen. Oppgaven var ikke gitt i forkant, annet at det skulle lages en hovedrett-størrelse bestående av 3 sjømattapas. Hva slags råvarer vi fikk å jobbe med fikk vi først vite under konkurransen. Vi ble delt inn i tre puljer der to og to kokkelerte samtidig. Til slutt ble det valgt tre som gikk videre til finalen. Jeg presterte elendig og låste meg til noen idéer som jeg burde gått bort i fra. Vi fikk utlevert torsk, laks, tomat, gulløye-poteter, paprika og agurk. Ut over dette kunne vi velge ingredienser som var lagt ut på bakrommet.

Ordføreren Guttorm, Frp-Per, meg, Aurora, Sten og Arve. Takk til Aurora Jimenez for bildet.
Disse kjempet i semifinalen. Ordføreren Guttorm, Frp-Per, meg, Aurora, Sten og Arve. Takk til Aurora Jimenez for bildet.
finnsnes6
Jeg og Aurora sammen med dommerene. Svein Magnus Gjønvik i midten. Blid trønder! Dommerne smaker på maten fra Hobbykokkene. Jeg og Per Sandberg. Ekte trønder-duell. Orføreren blir intervjuet. Sten lager spennende sjømat-retter
finnsnes
Arve, Aurora og Sten koser seg med deilig mat og drikke. Tangøl fra Lauvanger Mikrobryggeri, Oh yes! Godt var det også! Elever fra kokke- og servitørlinja stilte opp hele helgen.

 

Jeg lagde dette: Små asiastiske torskeboller (som ble litt små) med syltet ingefær og agurk (som var slurvet skåret. Går det an, liksom?), servert med en asiatisk dressing laget på soya, ingefær, sukker, lime, chili og hvitløk. Den kokte inn for mye å ble bitter. Jeg serverte den allikevel, og det skulle jeg ikke ha gjort. En av rettene jeg var rimelig fornøyd med var en konfitert laks på 45 grader som jeg kaldrøkte etterpå. Til denne serverte jeg karameliserte løk, grillet paprika- og tomatsaus og gulløye-potetgull. Selve skandalen føler jeg var da jeg egentlig hadde tenkt å servere små pannekaker med karrimajones, sprø agurk, vårløk og flaket torsk + sprøstekt karrikrydret fiskeskinn på toppen. Da pannekakene hang fast i pannen gang etter gang, hev jeg meg rundt å lagde små lefser som ble tørre og harde. Fiskeskinnet ble igjen på benken for jeg nådde ikke legge det opp, men fisken var perfekt og flakete. Det var jo tross alt fantastiske råvarer vi jobbet med. Alt av pynt og urter ble igjen på benken… Da jeg avleverte visste jeg at dette var langt under pari. Men det var helt greit. Jeg burde tenkt nytt når jeg så at enkelte av elementene ikke fungerte. Men det er en konkurranse, og man må ha en god dag og være skjerpet. Man skal leverer på tid, og blir man stressa er det vanskelig å konsentrere seg. Jeg gikk ikke til finalen, men det som var utrolig gøy var at ordføreren i kommunen, Guttorm Nergård, som er en utrolig flink hobbykokk, gikk videre. Det gjorde også Arve Serigstad, som jeg har konkurrert mot flere ganger. Og det som var aller mest hyggelig var at Aurora Leonor Jimenez Lorente gikk videre. Hun er opprinnelig fra Barcelona (jeg kjenner henne gjennom Tara der hun er en av modellene som brukes i motereportasjene) Hun meldte seg på denne konkurransen kun 1,5 dag før vi reiste opp til Finnsnes (fordi en deltaker hadde trukket seg), aldri deltatt i noen matkonkurransen før, egentlig aldri hatt troen på at hun kunne lage mat i særlig grad – ja, hun gikk til finalen med sine spanske munnfuller. Hele Norge baker-Sten, Frp-Per Sandberg (kom og gikk, men laget flott mat!) og jeg kunne gå i baren og slappe av med øl, for vi skulle ikke inn i kjøkkenet igjen og lage mat.

Nå har jeg levert rettene og er langt fra fornøyd...
Nå har jeg levert rettene og er langt fra fornøyd… (Takk til Aurora Jimenez for bildet)

Finalen gikk ut på å lage en tallerken med tre sjømattapas bestående av blåskjell, kamskjell og laks + noen grønnsaker de måtte bruke.. Seieren gikk til Arve.

Vi som var deltakere ble tatt utrolig godt vare på og fikk nyte tre fantastiske måltider i idrettshallen der Northern Delight ble arrangert. Kokker fra de beste restaurantene i Nord-Norge hadde laget pop-up-restauranter der de tryllet frem gourmetmat for oss og mange andre hver sin kveld. Fantastisk, og utrolig nok veldig intimt (tross idrettshall) opplegg som fungerte superbra. Elever fra videregående skole ved servitør- og kokkelinja hjalp til alle dager og de gjorde en fantstisk jobb!

finnsnes2
Første kveld: Herlige retter fra Emmas Drømmekjøkken. Lettrøkt laks, kveitesashimi, boknafisk og creme brulée med multesorbet. Nydelig!
finnsnes3
Andre kveld: Fantastiske smaker på rettene fra restaurant De 4 roser. Perfekt tilberedt sjøkreps med gulrotpuré tilsatt appelsin. Laks med eple og persille (tror det var persille), torsk med løkkompott, fritert grønnkål og kyllingsaus. Desserten var fennikel og syrlig iskrem. småsnacks til kaffen i form av passjonsfruktgelé, formkake og peppermyntedrops. Et helt fantastisk måltid.
finnsnes4
Tredje kveld: Gallameny laget av kokker fra Umami, Harstad og Mathallen, Tromsø. En fest! Råmarinert laks med soyatapioka, Lettrøkt og bakt kveite med blomkål, perfekt stekt skrei med purre, gulløyepotet og brunet smør. Desserten var en melkesjokolade- og solbærdrøm! Helt utrolig at de klarte å serverer dette til 170 personer i idrettshallen. Mektig imponert!

finnsnes5

Foruten hobbykokk-konkurransen ble det arrangert fiskefiliteringskonkurranser blant skoleelever, politiker-kokkekonkurranse, Nordnorsk mesterskap i sjømat for kokkelærlinger og  Northern Delight World Champion Seafood: Young Chef

 

Klar fro fisketur! (Takk til Aurora Jimenez for bildet)
Klar fro fisketur! (Takk til Aurora Jimenez for bildet)
finnsnes7
Ut på fisketur! Skipper Kjetil står klar i båten. Sten og Aurora har fått på seg flytedresser og er klare rfor storfisken! Jeg er også rimelig bra pakket inn.
finnsnes8
Jeg får torsk på kroken! 4,5 kg. Stolt!
finnsnes9
Alle får fisk, og Aurora får en steinbit! Den kaster vi ut i havet igjen for den er for liten, men så gøy å se den!

 

Hobbykokkene ble tatt med ut på Senja og fikk en dag på sjøen der vi fisket og koste oss. Det var et fantastisk høydepunkt.

 

Arve fikk også fisk.
Arve fikk også fisk.

Dette er første gang Northern Delight arrangeres og i november skal NM i sjømat være i Tromsø, mens man håper at Finnsnes også neste år kan arrangere VM i sjømat. Det virket som om det var stor stemning for det blant arrangører, sponsorer og politikere i alle fall.

Forrige

Den beste laksaen

Gjør stas på bønnene

Neste

5 kommentarer om “Northern Delight – En langhelg i sjømatens tegn”

 1. Kjempe flott blogget Helle! Veldig moro å ha vært i lag med deg og veldig lærerikt. Det ga mer smak

  Svar
 2. Så gøy å lese om dette! Du er jo befriende lite selvhøytidelig 🙂 Og morsomt gjensyn med Sten, som jeg har hatt gleden av å være folkevalgt sammen med.

  Svar
  • Så hyggelig å høre, Karina! Selvhøytidlighet overlater jeg til andre. Man må kunne le av seg selv og lære av sine feil. Hele opplevelsen (hele helgen) var en stor, stor opplevelse!

   Svar
 3. A terrific event and great blogg – shame there wasn’t more interest nationally but from what I have heard it was so well organised that it can’t help but become a huge success in the future and a great advertisment for all that is good in Trømso!

  Svar

Legg igjen en kommentar