Den beste laksaen

Erik og jeg hadde lyst å spise en av de 10 rettene som sies å være nasjonalrettene i Singapore. Vi spurte i resepsjonen på hotellet om de kunne guide oss til et bra sted der maten var ekstra god. «Har dere smakt laksa?», spurte mannen på hotellet. Nei, det hadde vi jo ikke. Han skrev ned et navn på en lapp «328 Katong Laksa» og ga det til oss. «Her, dette stedet vet alle taxisjåfører om». Suverent!

Men Erik og jeg er jo på tur og er eventyrlystne, så taxi skulle vi droppe denne gangen. Valget falt på t-banen. Fantastisk system. Vi peilet ut nærmeste holdeplass og tok toget som en ekte lokal borger. Da vi kom frem til holdeplassen viste det seg at dette var langt fra der vi skulle. Så ble det buss… På kryss og tvers. Vi hoppet av på East Coast Road (nummer 500 og litt til…), men vi var langt fra nr 53, som adressen lød. Vi gikk og gikk i den fuktige varmen. Mimmelen var svart og vi hørte tordenskrall i det fjerne. Stemningen var ikke på topp, det må jeg være ærlig på. Da vi kom til nr 290 eller noe sånt, bestemte vi oss for bare å sette oss ned et sted. Forsøkene på å kapre en taxi var totalt mislykka, og sulten gnagde. Vi fant et hjørnelokale og så bort på den triste maten i displayet. Ikke søren om vi skulle spise dette, tenkte vi. Forvirret, matte, sultne og rimelig småirriterte sto vi på hjørnet og visste ikke helt hva vi skulle gjøre. Vi var i en drabantby av Singapore uten så mange spisemuligheter. Etter vår regnemetode var det langt til nr 53…

Men under av alle under! Hva sto det på skiltet tvers over gaten, mon tro? Jo, 328 Katong Laksa! Å, himmel! Tenk om vi hadde satt oss ned og spist på det triste hjørnet og så etterpå sett at restauranten vi lette etter lå på andre siden av gaten?

Vi kommer frem til dette laksa-stedet og ser at de har store plakater av Gordon Ramsay på veggene. Det viser seg at disse folka har konkurrert mot Gordon for noen år siden i en stor laksa-utfordring. Og 328 Katong Laksa vant! Jeg har sett tv-programmet der Gordon konkurrerer mot forskjellige Street Hawkers (gatemat-kokker) og det er jo ikke så rart at disse menneskene som er eksperter på en rett som de har servert i titalls år, vinner. Dette kan de. Dette er oppskrifter som har gått i arv.

Bildet er fra hungrygowhere.com Gordon og Lucy Lim

Meg og Lucy Lim

Vi setter oss ned og nyter hver vår bolle laksa som er utrolig god! 30 kroner for et mettende måltid– fyldig suppe med masse godsaker i. Oppskrift får du lenger ned i saken.

Etterpå dro vi tilbake til hotellet. Og hvis du lurte: Vi tok taxi tilbake til hotellet.

Enkelt sted i drabantbyen Katong.

Her skrytes det av at de vant mot Gordon Ramsay.

Her serveres kun en ting, og det er laksa.

Laksa (og i dette tilfellet Laksa Lemak) er en komplisert rett. Har du lyst til å lage en laksa lik den de serverer på 328 Katong Laksa har du herved oppskrift. (oppskriften her er en tradisjonell utgave, og ikke 328 Katong Laksa sin originale oppskrift)

4 store porsjoner:

12 tørkede røde chili, grovhakkede

16 sjalottløk, finhakket

7 candlenuts, macadamias eller cashews

Tommel-størrelse fersk galangal, finhakket

Tommel-størrelse fersk ingefær, finhakket

3 stilker sitrongress, bare den nederste deler, i skiver

1 ss korianderfrø, ristet og knust

Liten fersk gurkemeie, skrelt

Salt

200 ml vegetabilsk olje

60 g tørkede reker, utvannet og finhakket

750 ml vann

750 ml kokosmelk

4 ss hakkede laksa-blader (fås i asiatiske butikker)

Fiskekraft eller vann, etter behov

275 g tørket risnudler, utvannet

2 fiskekaker i skiver

275 g reker

1 kg ferske hjerteskjell

Salt etter smak

Sukker etter smak

4 skiver tørr, fast tofu

100g bønnespirer

Sambal:

Ekstra chili, hakket

Laksa-blader, grovhakket

Fremgangsmåte:

 • Bland chili, sjalottløk, candlenuts, galangal, ingefær, sitrongress, koriander-frø, gurkemeie og salt i en morter og støt til en fin paste. (Eller bruke en food prosessor, og tilsett et par dråper olje etter behov.)
 • Varm oljen i en stor kjele og tilsett pasten. Rør kontinuerlig over svak varme til det dufter deilig, ca 30 minutter.
 • Tilsett de tørkede rekene, omrøring i ca 5 minutter, deretter tilsett vann og la det småkoke i ytterligere 30 minutter.
 • Tilsett halvparten av den tykkeste delen av kokosmelk (den som legger seg på toppen av boksen, en teskje av gangen, under stadig omrøring.
 • Rør inn laksa-bladene.
 • Tilsett den tynne kokosmelken en teskje av gangen, under stadig omrøring.
 • Tilsett resten av den tykke kokosmelk, og la det småkoke på middels varme i 30 minutter. Suppen skal være tykk, men fortsatt flytende.
 • Tilsett fiskekraft eller vann for å tynne ut, etter behov.
 • Tilsett fiskekaker, reker, og hjerteskjell til suppen, og la det småkoke til hjerteskjell åpne og rekene er kokt, ca tre minutter.
 • Krydre med mer salt og sukker, etter behov.
 • I en egen gryte koker du risnudler etter anvisningen på pakken, sil av vannet.
 • Stek skiver av tofu i vegetabilsk olje til de er gylne, ca to minutter, og smak til med salt. Sette til side.
 • Fordel nudler og bønnespirer i fire store boller. Fyll hver med suppen, tilsett fiskekaker, hjerteskjell, reker og tofu.
 • Pynt med laksa-blad, chili, og en skje med sambal.

Skal du besøke 328 Katong Laksa? Ta taxi. Gammelt jungelord.

Forrige

Pastaskruer med ørret- og kapers-saus

Northern Delight – En langhelg i sjømatens tegn

Neste

Legg igjen en kommentar