Norske Jørgen er verdens 11. beste bartender

Forrige uke var jeg i Cape Town for å se den utrolig krevende og spennende konkurransen World Class – verdens mest kjente bartenderkonkurranse. Jeg har fulgt Jørgen Dons helt fra han ble kåret til både Norges og Nordens beste bartender i København i juni og nå i verdensmesterskapet der 54 deltakere fra hele verden, kjempet om tittelen Verdens beste bartender. Det var nesten slitsomt å være deltaker, så jeg kan bare forestille meg hvor krevende denne konkurransen har vært for deltakerene. Jørgen vant ikke konkurransen, ikke kom han i Topp 6-gruppen, som kjempet til slutt, heller, men han kom faktisk på 11. plass, og det er en fantastisk prestasjon. 11. beste bartender i hele verden, mine damer og herrer. Det står det jaggu respekt av. Nederst får du også oppskriften på den drinken Jørgen var mest fornøyd med i hele konkurransen.
Etter konkurransen i Cape Town dro Jørgen på safari sammen sine nordiske kolleger, Karl-Martin fra Sverige og Ted fra Danmark. Jeg har slått av en prat med Jørgen nå etter at stresset og sirkuset har lagt seg. Jørgen er nå på vei tilbake til Norge, og allerede fredag kveld står han bak bardisken på Raus i Trondheim. Hadde jeg bodd i Trondheim, så ville jeg ha sikret meg en plass i baren når Jørgen kommer tilbake på jobb, for denne karen kan mikse drinker som en verdensmester.

Gaz Regan tar bilde av Jørgen under konkurransen «Retro, disco, future»
Gaz Regan tar bilde av Jørgen under konkurransen «Retro, disco, future»

1. Nå har du fått konkurransen litt på avstand, Jørgen. Nå er du på safari og chiller med dine nordiske kolleger. Først var det utvelgelsen av de seks som gikk til finalen, og så var det selve finalen. Hvordan føltes det å ikke komme blant de seks finalistene? Og hvordan var det å måtte se finalen fra sidelinjen?
Jeg følte jo selv at jeg hadde prestert bra, ikke gjort noen feil og samtidig fått veldig mye bra tilbakemeldinger, så å ikke komme blandt topp 6 var ganske tungt der og da. Når man er midt oppi det, så glemmer man litt at man faktisk er i den største konkurransen i verden og at man allerede før finalen er topp 54 i verden det gjeldende året. Så når jeg fikk sortert alle tanker og følelser, så ble det ok å ikke bli topp6. Mitt høyeste ønske der var jo å plassere helt i toppen, men topp 12 er også helt greit det altså. Å se finalen fra siden var både morsomt, spennende, litt frustrerende og veldig lærerikt.
DSCF3067
2. Jeg har vært i Cape Town og sett nesten alle oppgavene du var igjennom. Jeg er dritimponert over det du og de andre 53 deltakerene har levert. Hvilken oppgave var du mest fornøyd med selv og hvorfor?
Jeg ble meget fornøyd med Retro, Disco, Future, rett og slett for at drinkene og konseptene var veldig morsom. Jeg gleda meg skikkelig til å presentere de drinkene til dommerne. En challenge jeg hadde grua meg litt til var Street Food Jam, men det gikk over all forventing, og tilbakemeldingene fra dommerne var meget bra, så den var jeg også veldig fornøyd med.
DSCF3066
3. Kan du prøve å fortelle leserne hva World Class går ut på. Mange tenker kanskje det bare er å blande en drink og så ferdig med det, men ut fra det jeg har sett, er det så sinnssykt mye som skal stemme. Fortell litt om det, er du snill. World Class er jo kjempesvært og man møter levende legender i barverdenen. Ble du starstrucked av noen der?
Oj… World Class er uten tvil den største bartenderkonkurransen i verden. Ca 5 uker før finalen så fikk vi utdelt 6 ulike «Challenges», alstå oppgaver, som vi da skulle løse. I denne konkurransen så blir du testet på alt fra gjestfrihet, proffesjonalitet, kunnskap, underholdningsverdi, kreativitet og kontiunitet. Jeg har brukt stort sett all min våkne tid på dette her de siste par månedene. Du vet du kommer til en finale hvor alle de andre 53 deltakerne lager verdensklasse-drinker, så ikke nok med at du må diske opp med fantastiske cocktails, men du skal klare å skille deg ut. Det er den personen som klarer å inkorporere samt gjennomføre alle de kravene som stikker av med seieren. Det er en massiv prestasjon.

Disco-drink-dommeren. Legendariske Gaz Regan.
Disco-drink-dommeren. Legendariske Gaz Regan.

Hehe, Gaz Regan var sykt tøff å møte, jeg har aldri møtt han før, men har hele tiden trodd at jeg kom til å like han, å det gjorde jeg! Det var utrolig spesielt å møte de her dommerne jeg kun har lest om samt sett i de andre World Class finalene på tv og youtube. Plutselig så var jeg en del av det her sirkuset, hvor jeg skal stå å prestere foran dem. Men ingen av de var hverken skummel eller kjip. De var virkelig herlige folk. Så kanskje en smule starstruck av alle, men den lille fanboy’en i meg slapp ikke ut, så det var nok ingen som merka det, forhåpentligvis.
4. Hvordan har du forberedt deg til World Class 2015 i tiden fra du ble kronet til Nordisk mester og frem til Cape Town?
Jeg har jobbet. Raus har gått som ei kule i hele sommer, så det har vært beintøft å kombinere forbredelser, ideutvikling og generell planlegging med å drive en fantastisk bra bar, heldigvis så har jeg kick ass kollegaer som gjorde alt veldig mye mer morsomt og lettere. Det positive var jo at jeg var midt oppe i drinkmiksing til enhver tid, noe som gjorde at det kreative hjulet fortsatte å spinne. Det har vært mange sene netter med idemyldring, strategi, online shopping for ulike props til presentasjonene, høy puls og litt (ganske mye) nerver.

Salvatore Calabrese smaker Jørgens drink «Waves of Citrus» i oppgaven «Day & Night»
Salvatore Calabrese smaker Jørgens drink «Waves of Citrus» i oppgaven «Day & Night»

5. Hvilken drink fikk best tilbakemelding fra dommerene og kan du gi oppskriften på den her?
Min daytime drink fra «Day & Night» var i følge Salvatore Calabrese den beste drinken han fikk gjennom konkurransen, den uttalelsen sitter sykt høyt for min del.

 

"Waves of Citrus". Oppskriften finner du nedenfor.
«Waves of Citrus». Oppskriften finner du nedenfor.
Waves of Citrus

40ml Tanqueray TEN
20ml Aperol
20ml Pomellojuice
20ml Sitronjuice
20ml Sukkerlake
Putt alt dette i en karboneringsshaker (jeg bruker Perlini), karboner, la stå i ca 30-40sek før du løsner trykket (Den trenger å stå en liten stund for at boblene skal sette seg).
I denne presentasjonen så helte jeg så cocktailen over på en tom passende glassflaske som jeg sprayet litt grapefruktzest på. Deretter garnerte jeg flaska med zesten. Eller så serveres den i en avkjølt champagne coupette eller det glasset du synes passer drinken.

 

Det kan bekreftes av Salvatore ser fornøyd ut.
Det kan bekreftes av Salvatore ser fornøyd ut.

6. Hva har World Class gitt deg for uten en fantastisk opplevelse?
En haug med nye, herlige venner. En massiv erfaring jeg aldri ville vært foruten. Enda en bekreftelse på at Norge kan å lage cocktails (topp11 baby!), jeg har lært mye om meg selv, hvordan jeg funker under press, hva jeg er dyktig på og hva jeg ikke er fullt så dyktig på. Jeg har lært at man aldri skal stole på Tim Philips. Sist men ikke minst så er det nå som Charles Joly sa, 53 ledige barstoler ventene på meg verden over, noe som er helt fantastisk kult å tenke på.

Tim Philips (World Class-vinner 2012), Erik Lorincz (World Class-vinner 2010) og Jeff Bell (World Class-vinner 2013)
Tim Philips (World Class-vinner 2012), Erik Lorincz (World Class-vinner 2010) og Jeff Bell (World Class-vinner 2013).

 

Charles Joly (World Class-vinner 2014). Til Jørgen: » 53 ledige barstoler ventene på deg verden over»
Charles Joly (World Class-vinner 2014). Til Jørgen: » 53 ledige barstoler ventene på deg verden over»

7. Hva tar du med deg videre etter å ha observert de seks finalistene de siste dagene?
At man må gjøre det bedre før de bestemmer hvem som blir topp6. Hehe, neida, joda. Da de annonserte topp 6, å jeg ikke var blandt de, så gikk liksom lufta litt ut av meg, å det var først da jeg kjente hvor stor påkjenning denne konkurransen faktisk har på deg både fysisk og psykisk. Så å slippe ut av den bobla, få tatt seg en drink og få en god natts søvn var helt fantastisk. Så å observere de stå på full pinne i ytterlige 36 timer var både tøft og inspirerende. Alle var dødsliten, men alle sto på til siste slutt, veldig, veldig bra jobba.
8. Hva kommer du til å fokusere på å gjøre annerledes hvis du skal være med en gang til? Du får jo ikke være med neste år, men du prøver deg vel om to år?
Om jeg skal gjøre denne konkurransen en gang til, så kommer jeg til å være enda mer kritisk til alt jeg gjør, slik at jeg drar nedover med knallsterkt matrealet. Utover det så er det en stor fordel å ha vært med på dette maratonen en gang før, for da vet jeg mer hva jeg går til.
Om jeg prøver meg igjen om 2 år får vi se. Om man skal gjøre det bra i World Class tar det virkelig all tid og energi, å jeg har mange andre jeg vil dele både min tid og energi med, men vi får se. Om det føles riktig om 2-3 år så kanskje.
DSCF30571
9. Hva nå?
Nå skal vi først grille i jungelen. Vi har vært hos en lokal slakter å kjøpt mye forskjellig lokalt, funky og godt kjøtt, vært hos frukt og grønt dama å kjøpt masse digg frukt og grønt som er i sesong, også har vi smugla med oss noen flasker med meget godt innhold fra Cape Town, ikveld blir det de i Sør-Afrika kaller en Braii.
På torsdag er det straka vegen til hjem kjære hjem, Trondheim, Rausfamilien og den andre familien. Jeg står bak baren på fredag, noe jeg ikke gjort på 2 uker, så hvis du vil så kan du komme å flire av hvor treg og rusten jeg har blitt (bartending er virkelig ikke som sykling) så har du sjangsen nå.
Fremover så blir det videre jobbing med baren, vi er under konstant utvikling, og ingen av oss liker at ting ikke blir gjort, så det er mange jern i ilden. Vi skal fortsette å jobbe for at de som trer over dørstokken vår skal få en flott opplevelse og noe godt i glasset.
Vinneren av World Class 2105 ble Michito Kaneko fra Japan.

Forrige

Kjøttboller med Masterchef-vri

Verdensmesterens Gin & Vitamin C

Neste

Legg igjen en kommentar