Norsk vårrull med eggeplomme tilberedt ved 62 grader

Hver helg, hver vinterferie og påske. Ja, da var det å sette seg i bilen og bli kjørt opp til hytta. Turen fra Trondheim var grusom for en som alltid ble bilsyk (les: meg), men det var så verdt det når vi kom frem. Den friske og kalde fjellufta, utallige nordlyskvelder og masse snø på vinteren. Aking med neseblod etter krasj i snøfonn. Litt vondt der og da, men det glemmer man fort når man får en kopp varm sjokolade.

På sommeren husker jeg fjellturene og pauser ved iskalde bekker. Fenalår og hjemmebakt brød i sekken. Varmt i været. Det var fint på hytta ved Tynset.

Jeg husker også turene til sentrum. Der kjøpte vi hvetekrans på bakeriet. Jeg var alltid innom Tron-senteret (nå Amfi) og kjøpte godterier og Nancy Drew-bøker. Når man er stuck på hytta en hel vinterferie er det deilig med en tur til «byen». Rett og slett for å se folk eller ta en titt på verdens største sparkstøtting. Ja, for det er i Tynset sentrum du finner akkurat det.

Men hvorfor snakker jeg så varmt om Tynset utenom at dette er stedet jeg har vært masse opp gjennom oppveksten? Jo, Tynset har blitt Norges skinkehovedstad! Stedet har et perfekt klima for langtidsmodning av skinker. Det finnes et par norske skinker som lagres på Tynset: Æra (langtidsmodnet i 14 måneder) og Santa Kristina (langtidsmodnet i 24 måneder). Skinkene er laget etter spanske prinsipper, men i Norge. Disse skinkene har ikke kjørt fra Spania, til Norge, til Spania og til Norge igjen, slik spanske skinker har. Denne type miljøverstinger kalles «eksosskinker». Og det med god grunn. Alt dette for å spare tollavgifter.

Men er de norske skinkene noe tess?

Jeg synes de er lekre. Æra er mild og egner seg superbra til sprøsteking. Santa Kristina er dypere i smaken og bør spises fersk og ubehandlet for den er så utrolig delikat. Men først av alt synes jeg det er stas at det lages gode skinker her i Norge. Vi elsker jo spekemat, så da skulle det sånn sett bare mangle at vi også kan få til gode spekeskinker.

Jeg valgte å lage en norsk vårrull med dipp av eggeplomme som er tilberedt ved 62 grader.

Eggeplomme
Eggeplomme
Eggeplommer i plast
Eggeplommer i plast

Først startet jeg med eggeplommene. De skal bli kremete i konsistensen, og da må jeg legge dem i et vannbad som holder 62 grader. Det gjør jeg enkelt ved å pakke eggeplommene inn i plastfolie som jeg har smurt med nøytral olje. Jeg lukker plasten med en strikk. Beregn 1 stort eller to små per pers. Legg alle små pakkene i en tett pose (zip lock er bra) der du presser ut mest mulig luft uten at plommene går i stykker.

Vanbad som holder 62 grader.
Vannbad som holder 62 grader. Jeg bruker et lodd for å holde posen nede i vannet.

Varm vannet i en gryte til 62-63 grader. Bruk elektronisk termometer. La eggeplommene ligge 1 time på denne temperaturen. Sjekk temperaturen ofte.

Vårrullene: Skjær tynne strimler av gulrot og agurk. Damp asparges. Kjøl dem ned når de er ferdige. I en bolle lager du en enkel vinaigrette av sennep, salt, sitronsaft og olivenolje. La grønnsakene lynsylte i vinaigretten i 15 minutter.

Ta en skinkeskive og legg et lite blad hjertesalat på. Så legger du grønnsakene på og ruller skinken sammen.

Legg eggeplommer i små skåler og dypp vårrullen i den kremete eggeplommen. Bruk fingrene. Deilig, ikke sant?

 

Sjekk også ut oppskriften min på sprøstekte spekeskinkekurver med spennede fyll.

 

PS: Dette er IKKE et sponset innlegg. Jeg skriver helt uavhengig om produkter og omtaler kun det jeg selv liker. Finner jeg et bra produkt på markedet, da anbefaler jeg det mer enn gjerne.

Dypp vårrullen i egget.
Dypp vårrullen i egget.
Forrige

Superluftig speltbrød laget med rismelk

Møt Roberto Cavalli på Cavalli-café

Neste

Legg igjen en kommentar