Moules frites – belgisk herlighet med trønderskjell

 

Det er sommer, det er sol!

Juli har vært helt fantastisk her i Oslo. Vi har brukt den knøttlille verandaen vår nesten hver kveld. Ingen andre i strøket bruker verandaen sin. De sitter inne og ser på tv. Merkelig.

Vel, uansett! Vi laget en deilig klassiker til middag i går: Moules frites. Det er dampede blåskjell med pommes frites og chilimajones. Det er skikkelig sommermat og utrolig enkelt å lage.

Slik lager du moules frites:

Når du kommer hjem fra butikken, legger du blåskjellene over i en bolle i kjøleskapet. De kveles inne i posen hvis du ikke gjør dette.

Så: Blåskjellene legges i kaldt vann og sjekkes.  De som er skadet eller er åpne, kaster du.

Hakk 2 sjalottløk og 3 ferske hvitløksfedd.

Varm 3 ss olivenolje og 3 ss smør i en stor gryte. Surr løk og hvitløk. Tilsett 3 ss hakket timian samt 1 ts sennepspulver (engelsk), 1/2 ts chiliflakes, 1/2 ts fennikelfrø, 1/2 ts anisfrø, 1/2 ts kvernet sort pepper. Hell over  1 glass hvitvin eller cava. Kok opp. Hell alle blåskjellene over i gryta og sett på lokk. Rist godt (evt bland med en tresleiv). La dette dampe på ganske høy varme til alle skjellene har åpnet seg. Tar ikke mange minuttene. Rett før servering drysser du 3 ss finhakket timian, 3 ss finhakket koriander og finrevet skall av 1 sitron over.  Server i dype tallerkner. Husk å få med litt av den gode kraften som man kan slurpe i seg til slutt.

IMG_8910
Pommes frites med chilimajones

Slik lager du pommes frites:

Store poteter skrelles og skjæres i båter. Kok dem nesten møre i vann. Hell av vannet og la vannet dampe godt av de varme potetbåtene. Varm 1 liter solsikkeolje i en gryte (oljen kan brukes 2-3 ganger). Sørg for at oljen er skikkelig varm før du legger båtene forsiktig i gryta. Ta det gjerne i to omganger, slik at potetene fritteres og ikke kokes. Når de er deilige og sprø, tar du dem ut av oljen og legger dem på kjøkkenpapir for å bli kvitt overflødig fett. Salt med flaksalt og litt timian.

Ha dem over i kopper (jeg bruker kaffekopper som posjonsskåler).

Jeg serverte dem med chilimajones. Fremgangsmåten for majones får du her.  Jeg tilsatte chilipulver og røkt paprikapulver for å få en røkt og sterk smak. Fungerte meget bra.

I går kostet et nett med trønder-blåskjell fra Åfjord, 37,50 på Ica, så dette er ikke akkurat dyr mat.

PS: Vi hadde en liten samtale rundt bordet da vi spiste disse deilige skjellene fra Åfjord. Tror du de snakker trøndersk? Ja, skjellene altså. Tror du de ligger i nettet sitt og sier: » Du, kor vi skal hæn no’? E’ de’ sånn at vi itj får slepp ut i have igjænn? Eller ska vi bli spist på en fiiin restaurant i hoooovedstaden, tro? Æ, veit itj, sjø».

Ja, bare en tanke:)

Forrige

Potetsalat med vaktelegg, asparges og estragonmajones

Il Paradiso Perduto – Et underlig, men herlig sted

Neste

Legg igjen en kommentar