Meksikansk kylling à la Corto Maltese og Google Translate

Herr og fru Valebrokk lager endelig mat sammen igjen! Dette er en serie der Erik og jeg finner en oppskrift som vi har lyst til å lage, kommer med justeringer, lager maten sammen og spiser resultatet. Pga av heftig reisevirksomhet for begge, er det en god stund siden vi gjorde dette sist. Men nå fikk vi endelig tid.

Oppskriften vi gikk for i dag var fra en bok vi kjøpte på utstilling i Paris i 2011. Utstillingen het «Le voyage imaginaire d’Hugo Pratt» og ble avholdt på La Pinacotheque de Paris. Erik er stor fan av Hugo Pratt og figuren hans Corto Maltese. Kokeboken «Carnet de la Cambuse» er inspirert av alle reisene til Corto Maltese og oppskriften vi falt for var » Polet á la mexicaine». Problemet vårt var at oppskriften var på fransk…

Fransk fremgangsmåte. hm...
Fransk fremgangsmåte. hm…
Kokeboken
Kokeboken

Erik er en åttendedel fransk, men det gjør ham ikke til en ekspert på det franske språk. Vi tok i bruk Google Translate…

Porter a ebullition en remnant = slitasje, koke, rastløs?
Porter a ebullition en remnant = slitasje, koke, rastløs?

Vi prøvde å oversette enkeltord og da ble det slik:

«Porter a ebullition en remnant»«slitasje, koke, rastløs.» Hm. Dette gir jo ingen mening! Hva om vi oversetter hele setninger? Ah, det var bedre!
«Kok opp under omrøring»

Ok. Så langt har vi en tildels oversatt oppskrift, men vi er skeptiske. Oppskriften virker mangelfull og ulogisk. Her må det justeringer til. Oppskriften du får her er justert vesentlig, og det med god grunn. Originaloppskriften opererer med rare mål og for få ingredienser. Vårt resultat ble særdeles velsmakende og deilig.

Her kommer oppskriften:

• 1 hel kylling deles i 8 biter (vi brukte to lår og et bryst fra økologisk kylling fra Holte gård)

• Trekk på medium varme i 1 liter hønsekraft i ca 30 minutter. (kok opp hønsekraften først) Legg kyllingen til side og ta vare på kraften.

• Finhakk 2 løk

• Skold to store tomater, fjern kjernehus og skinn og finhakk tomatkjøttet. Dette gjør du ved å snitte et kryss i tomatene og legge dem i kokende vann et minutts tid. Da blir det lett å dra av skinnet.

• En rød paprika skjæres i store biter. Vi brukte en lang paprika, for de er søtere i smaken.

• Rist 30 g sesamfrø i en tørr panne og legg dem til side. Dette skal strøs over retten til slutt.

• Mål opp følgende: 50 g usøtet kakaopulver, 1 ss mandelmel, 1 ss peanøttsmør (slik lager du ditt eget peanøttsmør), 100 g rosiner

Rosiner, peanøttsmør, mandelmel, sesamfrø og kakao
Rosiner, peanøttsmør, mandelmel, sesamfrø og kakao

Erik og jeg målte opp 2 ts chipotlepulver. Du får kjøpt tørket chipotle på ICA-butikker. Vi tok også i bruk 1 hel tørket chili. Dessuten syntes vi at vi måtte ha noe grønt, og valget falt på frisk koriander.

Erik med Corto Maltese på armen. Ingen tilfeldighet at vi landet på en oppskrift fra denne boken i dag.
Erik med Corto Maltese på armen. Ingen tilfeldighet at vi landet på en oppskrift fra denne boken i dag.

Ok, så gikk vi i gang!

Etter å ha trukket kyllingen i kraften, begynte vi på prosjektet med å lage den perfekte sjokoladesausen til kyllingen. Meksikansk sjokoladesaus kalles gjerne «Mole». Jeg har laget det flere ganger før, men denne oppskriften var litt anderledes og mye lettere å lage.

En vinrast må til mens man ser at sausen blir til.
En vinrast må til mens man ser at sausen blir til.

Slik lager du sausen:

I en stor gryte tilsetter du 3 ss nøytral olje samt løken. La dette surre på medium varme til løken er myk. Tilsett en klype flaksalt og tomatkjøttet. La dette stå i 10 minutter under jevnlig omrøring til du har en deilig «gugge». Så tilsetter du tørket chili, chipotlepulver, mandelmel, peanøttsmør og kakaopulver. Øs en skje av kraften om gangen for å få ut klumper. All kraften skal brukes. Tilsett 2 ss brunsukker. Synes du 50 gram kakao høres litt mye ut, starter du med 30 gram og ser om det er nok for deg. Salt og pepre godt og la sausen koke inn til 2/3. Smak til om du er fornøyd med sausen. Har du aldri smakt saus med sjokolade i før, kan dette være en uvanlig smak. Du har litt søtt, litt salt, litt bitterhet, litt røkt smak fra chipotlen og litt sterk smak fra chilien. Det er akkurat disse smakene du er ute etter å få til. Legg rosiner og paprika i gryten, samt kyllingstykkene. Bryststykkene trenger minst tid, for de kan bli tørre.

Hæ? Skal dette bli saus til en middagsrett? Erik er skeptisk til all kakaoen.
Hæ? Skal dette bli saus til en middagsrett? Erik er skeptisk til all kakaoen.
Kyllingen koser seg i sjokoladebad.
Kyllingen koser seg i sjokoladebad.

La kyllingen ligge i gryten med lokk på i ca 10 minutter før du drysser masse koriander og sesamfrø over retten. Vi serverte retten med en silkebløt potetmos til.

Herr og fru Valebrokk fikk det til i dag. Full klaff med herlig rett.
Herr og fru Valebrokk fikk det til i dag. Full klaff med herlig rett.
Ferdig rett.
Ferdig rett.
Forrige

Pizza med vodkasaus

Appam med grønnsakscurry

Neste

Legg igjen en kommentar