Ok. Trønderne har inntatt hovedstaden. Og det er en bra ting. Selv er det nå 31 år siden jeg reiste fra Trondheim med flyttelass og sommerfugler i magen. Først til København og senere til Oslo.
I mine etterhvert mange år i Oslo har jeg vært heldig å ha mange av trøndervenninnene mine fra barnehage og gymnastiden i byen. Trønderen i meg har aldri forsvunnet helt. Og i går kom den frem igjen – i all sin prakt. For på Aker Brygge har nemlig to institusjoner fra Trondheims slått seg sammen og åpnet spisested med bar.
Det er en av Trondheims beste barer, Raus og restaurant Søstrene Karlsen som har slått seg sammen om dette prosjektet. Nina Cathrine Karlsen fra Søstrene Karlsen og Stian Marcelius Braseth fra Raus har kapret et av Bryggetorgets aller beste beliggenheter. Lokalene til gamle Sorgenfri er tømt for nips og bygget helt opp igjen. Marlow fremstår som moderne, elegant, dog avslappet.
Karlsen driver Søstrene Karlsen på Solsiden i Trondheim og er derfor kjent med beliggenhet der det samles mennesker som både er lokale og tilreisende. Aker Brygge er nok en riktig beliggenhet for denne typen restaurantkonsept.
Å si at Marlow er et lite stykke Trondheim er egentlig feil, for det er ikke trøndersk mat du får servert, selv om Hitrakrabben og andre lokale råvarer finnes på menyen. Konseptet er Contemporary American. Dragning mot California og Baja California stilmessig når det kommer til maten, og kanskje mer Miami når det kommer til interiøret. Du får pasteller, palmer, behagelige stoler, og klassiske amerikanske spisebåser. Hele lokalet bindes sammen av en lang bar med et imponerende utvalg amerikansk whiskey.
Det er bardirektør (ja, fint skal det være) Jørgen Dons som står for innkjøpene av de mange flaskene. Jørgen er en legende i norsk bartendermiljø og en god venn av meg. Det skal nevnes at han er tidligere norsk- og nordisk mester i bartenderkunst (World Class 2015).
Jørgen jobber på Raus i Trondheim, men blir å finne i baren på Marlow ofte i tiden fremover. I baren har han fått med seg Alyssa Heidt som har erfaring på mange av Oslos cocktailbarer og ikke minst The Aviary i Chicago. De neste ukene får de også hjelp av Alyssas ektemann, Odd Strandbakken og Sebastian Sandvik som begge jobber på den verdenskjente baren Himkok.
Menyen på Marlow består av mindre retter, men også hovedretter som lett kan deles. Du finner ikke burger og fries på menyen. Dette fordi Marlow vil vise at amerikansk mat er mer enn burger, forteller Jørgen. Menyen er ikke stor, men den virker stødig og fristende. Du finner masse fisk og skalldyr som østers, krabbe, fisk og blekksprut på menyen. Noen ballsy valg av råvarer som jeg håper vil slå an hos Oslo-publikumet. Menyen er fristende og rettene er lekkert presentert.
Jeg skal ikke anmelde rettene, for jeg har vært på pre-åpningen og jeg var invitert. Jeg synes ikke det er riktig at jeg da skal kaste terning. Men jeg kan si såpass at det var noen supergode retter vi fikk servert som jeg uten tvil vil gå tilbake å spise. Tunfisktartaren, gratinerte østers og short ribsene er soleklare favoritter. Kult med grits (maiskrem) og blackened blekksprut med gumbosaus også. Nydelige smakskombinasjoner.
Stilmessig når det kommer til interiør og mat vil jeg trekke paralleller til Sugarcane i Miami (og Las Vegas). Dette er kanskje det spisestedet jeg har vært på der jeg har fått den beste amerikanske maten servert i moderne drakt. Marlow har mange av de samme referansene som Sugarcane.
Marlows kjøkkensjef Gabor (tidligere Hanami) har fått hjelp av kreativ kjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Håvard Klempe (tidligere Bula Bistro) og Thomas Borgan (Kraft Bodega) til å utvikle menyen.
No way rosé Til og med servitøren er trønder.
Drinkene som vi fikk servert må nevnes spesifikt. Først fikk vi en cocktail med bringebær, rosévin, kokos, bourbon pyntet med gele laget på bringebærrester og rose.
Så til en himmelsk kaffedrink. Glem karsk. Trondheim er mer en det. Dette er trøndersk finesse på sitt vakreste og mest smakfulle.
– Basen er laget på vodka og kaffelikør trukket med sikorirot som vi roaster og kverner. Så er det et skum trykksatt av nitrogen med Litago og litt fløte. En liten flørt med en White Russian her altså, forteller Jørgen. Vi hadde lyst til å inkorporere sikorirot da det historisk sett har vært veldig vanlig å bruke flere steder i USA.
Det er sjelden jeg nevner toaletter på spisesteder, men jeg synes det er på sin plass å si noen ord om det. Det er unisex-toaletter bak en nøytral, grå dør og det er mange båser. Dørene går ned til gulvet og du kan sitte i fred og ro og lytte til behagelig musikk. Dette er et stort pluss. Dessuten har de håndsåpe fra Ortigia og lekre smale fliser som gir følelsen av palmeblader. Bak en glassvegg kan du se grønne planter.
Oslos fineste do?
Tror det.
Adresse:
Marlow, Bryggetorget 6, Aker Brygge, Oslo.