Smaken av Sting

Er det sting i vinen eller er det Sting i vinen? Det er spørsmålet.
Den siste tiden har jeg holdt på med mye rart både jobbmessig og privat. Tiden flyr og det er mye mat som skal spises og mye vin som skal drikkes. Og for å toppe det har vi også fått klemt inn både sidersmaking (kommer senere her på bloggen) og smaking av fem viner som artisten Sting og hans kone Trudie Styler lager på vingården Il Palagio i Toscana. Paret har hatt denne vingården i over 20 år.

Sammen med den kjente og ettertraktede vinmaker Riccardo Cotarella produseres det viner av ypperlig kvalitet på vingården utenfor Firenze.
Fem av dem er tilgjengelig på Vinmonopolet og derfor har jeg og min musikknerde-mann satt oss ned og spurt spørsmålet: Er det sting i vinen eller er det Sting i vinen?

Vi smakte de tre første vinene til pannestekt smørtunge med brunet smør og kapers. Vinene (bortsett fra den siste) er oppkalt etter Sting-låter). Kjenner vi igjen låta i vinen eller vinen i låta? Her kommer våre tanker.

Il Palagio New Day Rosato 2020

Pris: kr 225,-
Råstoff: Sangiovese 100%
Opphav: «Brand New Day» (Brand New Day, 1999). 

En lystig, funky og positiv sang. Det handler om å skru klokken tilbake og ikke miste trua på kjærligheten. «Brand New Day» har sommerføtter akkurat som rosévinen den har gitt navn, og Stevie Wonder er celeber gjest med sitt lett gjenkjennelige og florlette munnspill. Kan vi kalle sangen litt aperitivoaktig? Vi synes i grunnen det.

Dette er en vin som fikk sitt navn for 2020-årgangen, et dårlig skjult signal om at vi – og Sting og Trudie – ønsker seg en ny dag etter korona. 

Turn the clock to zero, buddy
Don’t wanna be no fuddy-duddy
We’re starting up a brand new day

Smaksnotater: Eple og sitrus tropisk. Aprikos. Frisk. Sør-fransk i stilen.
Stemning i vinen? «Veldig new day» – Erik.
Sting i vinen? Det er en ren og klar vin, akkurat som Sting
Holder den det navnet lover? Definitivt. Lystig og positiv vin

Il Palagio Message in a Bottle Bianco 2020

Pris: kr 229,00,-
Råstoff: Vermentino 100%
Opphav: «Message In A Bottle» (Regatta de Blanc, 1979)

«Message In A Bottle» handler om å være alene, isolert som om man var på en øde øy der man sender ut en flaskepost i håp om at noen skal ta kontakt. Med litt godvilje kan selvsagt også den tanken knyttes til koronaen og den isolasjonen vi har fått smake på. Om Sting har hellet med seg når han sender flaskepost? Det kan du si. Neste morgen oppdager han at han slett ikke er så alene likevel når han oppdager «a hundred billion bottles washed up on the shore».

Stemning låt: Nå er vi i gang. Bra med energi, en rocka låt som egner seg for foillkail-kauking. – Helle 
Stemning i vinen? Tropisk, «smaken» av reggae på øde øy?
Sting i vinen? Litt vanskelig å referere tørr hvitvin til rock, men tydelig reggae.
Holder den det tittelen lover? Tja, den hvite versjonen passer til verset som går i reggaetakt, mens den røde passer godt til refrenget som er rock. 
Smaksnotater: Det er en elegant vin. Sitrus og tropisk frukt. Passer på en øde øy da, vel?
Vil folk komme hvis du sender en SOS i form av «Message In A Bottle»? Denne vinen søker venner og venner bør kjenne sin besøkelsestid og takke ja. Når 100 milliarder flasker skylles i land blir det party. Da får man håpe på Sting kommer og holder flaskene kalde i vannet mens du tilbereder fisk som passer til vinen.

Il Palagio Message in a Bottle Rosso 2019

Pris: kr 249,00,-
Råstoff: Sangiovese 100%
Opphav: «Message In A Bottle» (Regatta de Blanc, 1979)

Stemning i vinen: Fruktig duft. Denne kan man ha folk på – Erik
Sting i vinen? God oppfølger til hvitvinen. Mat eller ikke mat.
Holder den det tittelen lover? Se over
Men hva er budskapet: Jeg vil ha selskap! Kom nå! Det er en vin du drikker sammen andre.
Smaksnotater: Fruktig og fyldig, lakris, tobakk

Magisk tartar til vinen. en moderne tartar med hakket oksekjøtt og tørket fjon av bonito. en slags vitello tonnato i smaken. Oppskriften finner du her.

Palagio When We Dance Chianti 2019

Pris: kr 249,00,-
Råstoff: Canaiolo 2%, Sangiovese 96%, Colorino 2%
Opphav: «When We Dance» (Fields Of Gold, 1994)

Håper ikke vinen er like søvndyssende som låta! – Helle 
Dette er Sting på sitt lyrisk mest pompøse, en sang om en bitter mann som ser på at hans store kjærlighet blir korrumpert av en styrtrik rival som «kjøper» sjelen hennes. Men når de (hun og Sting) danser skjer det ting: «When we dance, angels will run and hide their wings», synger han. Den andre duden stilles med andre fullstendig på sidelinjen. 

Smaksnotater: Dufter fruktig og temmet frukt
Stemning i vinen? Den er mild som sangen, smooth og fløyelsmyk.
Sting i vinen? Jeg føler Stings tilstedeværelse i sangen og i vinen. – Helle 
Holder den det tittelen lover? Ikke helt. Dette er en vin som er lett å like, men den er ikke så unik som den kjærligheten Sting prøver å beskrive i sangen.

Palagio Casino delle vie Toscana 2020

Pris: Kr 329,90
Råstoff: Sangiovese 90%, Merlot 5%, Cabernet Sauvignon 5%

Navnet på denne vinen er ikke hentet fra en Sting-sang, men ut ifra smaksbildet har vi kommet frem til at den burde hete Bring On The Night etter sangen av samme navn fra The Police-albumet Regatta de Blanc (1979). Det tok oss litt tid å komme dit. Først tenkte vi på «Englishman In New York» fordi den elegante melodien ville kle den like elegante vinen, men tekstmessig ville det bli bom. «Walking On The Moon» da? Følelsen av vektløshet kunne med litt godvilje overføres fra sang til vin, men vi syntes det ville bli for banalt. «Bring On The Night» derimot? Et realt blinkskudd. Det er en tittel som antyder en kveld som bygger seg sakte opp, og vinen er av det slaget som blir bedre og bedre for hver slurk. Når sangen så også får et realt oppsving i instrumentalpartiet som starter etter litt mer enn to minutter, får du følelsen av at dette tar av, og du får derfor også lyst på mer av vinen. Vi synes også det er en låttittel som ville passet godt til etiketten, der vi ser en pent kledd mann som henger opp-ned og putter fingeren i en flaske som en kork. Det er en akrobatisk øvelse du ikke prøver deg på uten at det er fest.

Smaksnotater: Murstein i fargen. Nydelig moden og lagret. Veldig fine tanniner og frukt.
Stemning i vinen: Bedre og bedre slurk for slurk. Nå er det party.
Sting i vinen? Så absolutt. Anbefaler å skifte tittelen til «Bring On The Night» på en flekk.

Vil du høre låtene og avgjøre om vinene passer til låtene og omvendt?
Her er spillelisten:

Forrige

Marlow – et lite stykke Trondheim i Oslo

Wienerschnitzel med smæsjpoteter

Neste

Legg igjen en kommentar