Himkok er verdens mest bærekraftige bar og den 19. beste baren i verden!

The World’s 50 Best Bars – listen over de beste barene i hele verden ble nå i kveld kunngjort. I fjor havnet oslobaren Himkok på en imponerende 20. plass og satte dermed norsk bartenderkunst på kartet. I år havnet HIMKOK på 19. plass. Gratulerer!

De vant også prisen » winner of this year’s Ketel One Sustainable Bar Award!»

Joakim Olsson. Foto: MICHAL ROHAL (også oppslagsbildet)

I forkant av annonseringen fikk jeg et par uttalelser av HIMKOK-sjef Joakim Olsson, som er i London sammen med fem av HIMKOKs bartendere.

Hvor viktig det er for dere å være på listen?

– Jag skulle inte säga att det är viktigt. Det er mera så att det är en ära att få vara med. Att en bar från Norge kan komma på top 50 Besta barer i världen är ju fantastiskt. Att få lyckas imponera på så mycket industri kunniga personer världen runt.

Det betyr mycket att man gör något unikt som folk vill resa till. Precis som top 50 bästa restauranger, det är samma grupp som håller i detta. Men får inte heller bli för blind og bara fokusera på att hamna på en lista, viktigare är att ta vara på varje gäst vid varje tillfälle man får. Den dagliga driften är nämligen det som man överlever på.

Hvordan har «trykket» vært på HIMKOK etter at dere ble nummer 20 i fjor?

Självklart så är listan sen en bra indikator att man gör något bra og unikt og vi är sjukt lyckligt lottade att få vara med. Man märker en stor skillnad att få vara med på listan, det är väldigt bra markandsföring för oss og för bar industrin i Norge. Folk kommer in med sjukt mycket större förväntningar og man måste leva upp till dessa varje dag. Så det sätter sjuk press på oss, sier Joakim Olsson.

Hvor mange fra HIMKOK har reist til London?

– Vi är 5 st i London, någon måste ju jobba också dessvärre, vi kan ju ikke bara stänga ett par dagar. Men detta är ett pris eller utmärkelse till alla som jobbar, allt från städerskan till ägare. Alla måste göra sitt till det bästa og hjälpa varandra. Vilken plats vill jag inte gissa, man är ju alltid en tävlings människa så man vill ju alltid komma bättre till. Men det är sjukt svårt. Gör vi inte det så är det inte hela världen heller, vi gör ingat annorlunda om vi kommer lägre eller högre. Nerverna börjar komma nu så man er lite som ett barn på julafton i väntan på julenissen, så får man se om får ett mjukt eller ett hårt packet i år, men vi är glada i vilket fall, sier Joakim Olsson.

Forrige uke ble listen over 51-100 beste barer i verden annonsert og der finner vi blant annet Dr. Stravinsky (nummer 90) og Two Schmucks (nummer 87). Begge barene ligger i Barcelona, men det som gjør dem litt «norske» er bartenderene Antonio Naranjo Nevares (Dr. Stravinsky) og Moe Aljaff (Two Schmucks). Begge har jobbet på HIMKOK i Oslo. Antonio vant også tittelen «Norges beste bartender» under World Class i 2016.

Antonio Naranjo Nevares. Foto: Helle Øder Valebrokk

Siste oppdatering: Førstepalssen gikk til Dandelyan i London. De gikk forbi The AMerivcan Bar som var nummer en i fjor.

Foto oppslagsbildet: Foto: MICHAL ROHAL

Forrige

Jonas kan bli verdens beste bartender med fokus på matsvinn – og geiteblod

Varmer opp til Akevittfestivalen: Elg med akevittsaus

Neste

Legg igjen en kommentar