Mardi gras eller feittirsdag? Kjært barn har mange navn

I dag er det «Mardi gras» eller «Feittirsdag» som det heter i Trøndelag. Dette er en religiøs dag som markerer begynnelsen av fasten. Dette er absolutt det eneste jeg vet om det. Tirsdagen etter fastelaven er dagen man skal fete seg opp med deilige retter. I Trøndelag spiser man salt kjøtt og kålrabistappe på denne dagen. Jeg vokste opp med det. I New Orleans i USA spiser man ikke en bestemt rett, men klassiske cajun-retter. Vel, de har en spesiell gjærbakstkringle med grønn, lilla og og gullfarget glasur på. Retten som jeg har laget og som skal være en typisk «fete-deg-opp-rett» er panert kylling med hjemmelaget potetgull, spicy pølser og mais- og chiliblanding.

Start med å lage en kreolsk krydderblanding (dette blir mer enn du trenger med da har du jo til neste gang)

2,5 ss søtt paprikapulver

2 ss malt sort pepper

2 ss flaksalt

1 ss tørket oregano

1 ss tørket timian

1 ss cayennepepper

1 ss løkpulver

1 ss hvitløkspulver

1 ts røkt paprika (kan sløyfes)

 

Bland sammen krydderne.

Kjøp et stort kyllingbryst. Jeg kjøpte et fra Holte på over 500 gram (!). Ta av skinnet (det kan sprøstekes og servers ved siden av hvis du vil). Bank kyllingbrystet til ca 2 cm tykkelse. Sørg for at tykkelsen er jevn.

Smør kjøttet inn med så mye krydder som du klarer.

Pisk sammen et egg og vend kyllingen i egget. Så vender du det i brødrasp eller panko (japanske brødsmuler). Stek i en blanding av smør og nøytral olje på medium pluss varme. Etterstek i ovnen til du har oppnådd et saftig resultat.

 

Pølsene (velg krydderpølser eller chorizo) skjærer du i skiver på skrå og steker i pannen.

L1080580

Slik lager du mais og chiliblandingen:

• Kjøp maiskolber (helst ikke mais på boks). Det er jo ikke helt sesong for dette men det finnes noen vakumpakkede maiskolber som er helt ok i grønnsakshyllen i butikken din. (Meny har dem i alle fall).

• Skjær av kjerneen og legg dem i en bolle. Paprika (grønn og rød) + chili putter du i ovene under grillen og griller til skinnet er ganske mørkt.

• Ta dem ut og snu dem underveis. Dra av skinnet og fjerne frø og membran.

• Skjær paprika og chili i terninger.

• Skjær 1 stangselleri i små-små terninger.

• I en gryte varmer du 1 ss smør og litt god olivenolje. Tilsett selleribitene. Surr på lav varme. • Tilsett mais, paprika og chili.

• Finhakk en liten sjalottløk og et fed hvitløk og tilsett gryten. Surr noen minutter.

• Dryss over litt flaksalt. Bland inn masse hakket koriander og server som tilbehør.

Potetgull lager du enkelt ved å skjære tynne skiver av faste poteter. Bruk gjerne en mandolin og skjær 5-kronetykke-størrelses skiver. Varm nøytral olje i en høy gryte og friter skivene til de er sprø. Har du mange potetskiver, er det lurt å gjøre dette i flere omganger. Salt før servering.

Jeg gjorde en litt frekk ting mot slutten. Jeg varmet et par shotglass med amerikansk whiskey i en gryte slik at alkoholen fordampet. Så tilsatte jeg noen spiseskjeer smør og kokte opp. Dette helte jeg over kyllingkjøttet rett før servering. Knallgodt!

Skjær kyllingen i rustikke biter og server med pølser, maisblanding og potetgull.

L1080578

 

 

Forrige

Grønn ertesuppe med mynte og sprøstekt spekeskinke

Spennende tomatsalat – perfekt tilbehør til kylling eller svin

Neste

Legg igjen en kommentar