Luksuslørdag: Pasta med hummer

Hummer er fremdeles sett på som luksusvare. Den norske hummeren er det, og det er all grunn i verden til at den skal fortsette å være det. Bestanden er stadig synkende, og det er derfor viktig at vi ikke driver rovfiske på den. Det beste hadde nok vært å la den få være i fred et par år for å få styrket bestanden, men slik vil det nok desverre aldri bli. Det er for mange som driver med tjuvfiske på «Havets kandinal». Fy skam!
Du får mye mat ut av en hummer. Av og til har butikkene tilbud på kanadisk hummer. Vi betalte 120 kr for en fin rakker som ble en generøs porsjon for to personer + en burk deilig kraft til fryseren. Men hadde man posjonert ut hummerkjøttet litt, ville dette blitt en fabelaktig rett til 4 personer. Dyrt? Nei, kan ikke si det. Kjøttet i kanadisk hummer er ikke like delikat som den norske, men til å koke kraft og til å bruke i en slik pastarett er det perfekt.
Slik gikk jeg frem da jeg lagde lørdagsmiddagen:

Knus skallene forsiktig og løsne kjøttet fra klør og hale. Halen deler du forsiktig med en kniv i buken og fjerner tarmen
Knus skallene forsiktig og løsne kjøttet fra klør og hale. Halen deler du forsiktig med en kniv i buken og fjerner tarmen
Legg hummerkjøttet i en skål med plast over og hold det kaldt til du skal bruke det.
Legg hummerkjøttet i en skål med plast over og hold det kaldt til du skal bruke det.

 

 

I en gryte bruner du skallene med litt nøytral olje. Sørg for at skallene har nok av sprekker for å få mest mulig smak ut av dem. Tilsett 4 cl brandy/cognac og la alkoholen dunste bort før du tilsetter 3 ss tomatpuré. Rør godt.
Så tilsetter du grønnsaker:
1 gulrot i terninger
1 løk, grovhakket
2 stilker stangselleri
1/2 persillerot i terninger
1/2 purre i skiver
3 fedd hvitløk, grovakket
1/2 fenikkel i skiver
4 stjerneanis
10 pepperkorn
1 ss salt
La grønnsakene surre under omrøring noen minutter før du heller over 3 liter kaldt vann. Kok opp og senk temperaturen til medium varme. Legg på lokk delvis. Tilsett 1 glass tørr hvitvin eller vermut (Martini dry er bra)
La småkoke i en time.


Sil av alle skall og grønnsaker i en vanlig sil først. Etterpå: Sørg for å sile kraften i en finmasket sil eller et linklede for å få bort alle urenheter.
Se an hvor mye kraft du trenger til pastaretten. Resten kan du fryse ned å bruke en annen gang. F.eks til en deilig flyndrerett.
Kok opp den delen av kraften du ønsker å beholde. Tilsett litt sitronsaft (2 ss) for å få litt skarphet til sausen.

Kremfløte og meierismør må til for å få et maksimalt resultat. La sausen tykne under omrøring. Du trenger nesten 1 hus kremfløte og 150 g smør. Smak evt til med litt sherry.

Deilig pastarett som ikke trenger å være så dyr. Kok pasta, hell av vannet.
Bland hummerkjøttet (som du deler i passende biter) i sausen sammen 1/2 finstrimlet fenikkel. Bland forsiktig i pastaen. Hummerhalene deler du pent opp og legger på toppen av pastaretten til slutt. Strø over litt god olivenolje og revet sitronskall. Basilikumblader er pent tilbehør.

Noen måtte ut på kjøkkenet å fylle på mer hummersaus flere ganger…
Noen måtte ut på kjøkkenet å fylle på mer hummersaus flere ganger…
Forrige

Reke-majo-dressing

Gulrotsalat og börek

Neste

4 kommentarer om “Luksuslørdag: Pasta med hummer”

 1. Må bare kommentere denne igjen, dette har blitt en fast gjenganger i heimen, og nå blir det hummersuppe på julaften etter denne oppskriften, kraften er helt perfekt. God jul!

  Svar
 2. Vet ikke om du ser kommentarer på så gamle oppskrifter, men vi planlegger å ha dette på nyttårsaften. Lurer litt på det med hummer… har aldri lagt selv før. Er det fersk hummer du bruker, eller sånn som er ferdig kokt. Med fersk hummer, må man koke den først før man fjerner kjøttet?

  Svar
  • Hei Anna! Jeg har brukt en ferdigkokt hummer. Skal du bruke levende hummer må den kokes først. Husk å være varsom mot hummeren hvis du koker den selv. Les deg opp på hvordan man gjør det for at dyret skal lide minst mulig. Hvis det er første gang du tilbereder hummer råder jeg deg derfor til å bruke kokt hummer. Lykke til!

   Svar

Legg igjen en kommentar