Langstekt lammebog: smelter-i-munnen-garanti!

Hurra! Bondens marked er tilbake i by’n og da kan man endelig få kjøpt fantastiske råvarer igjen. Jo da, du får kjøpt fine ting ellers også, men jeg har liksom mine favoritter på markedet, jeg da.

Og tror du ikke jeg fikk tak i ferskt lam! Det var jaggu bra, fordi her forleden var jeg på Island og spiste et helt fantastisk lammekjøtt. (Island er kjent for å ha godt lam) og jeg kom «i skade» for å nevne det litt ekstra mye for mannen min (som ikke var med til Island og ei heller fikk smake det fantastiske lammet). Men puh! Nå har det ferske lammet kommet her også.Det er ikke bare Bondens Marked som har lam, altså. Har sett det andre steder også.

L1090002

Jeg kjøpte en utbeinet bog som jeg helstekte i leirgryte på 100 grader (skrudde opp til 125 grader halvveis i stekeprosessen) i 5,5 timer. Trenger kanskje ikke si så mye om HVOR GODT det smakte? Og kjøttet faller fra hverandre. Yummy!!!

Lyst til å lage langstekt lammebog?

L1090004

Slik gjør du:

Finn frem leirgryta di (eller en annen ildfast form med lokk)

I bunnen av gryta legger du:

1 løk i skiver

4 fedd hvitløk (hele)

2 kvister rosmarin

2-3 gulrøtter, skåret i store biter

1 glass rødvin

2 laurbærblader

Salt og pepre lammet og dryss 1-2 ts malt spisskummin over. Dette gir en dyp og fin smak til lammet.

Hell litt god olivenolje over og sett på lokket.

Sett i kald ovn og skru så opp temperaturen til 100 grader. Etter 3 timer skrur du opp til 125 grader og lar den stå i 2,5 time til. Ta ut av ovnen og hell av kraften i en sil over i en gryte. Grønnsakene i gunnen presser du godt i silen slik at all kraft kommer med. Kok opp kraften og kok inn til den tykner og blir sterkere i smaken. Evt tilsett litt maizena. Tilsett 1 ts honning for sødme. Server til kjøttet.

Kok gulrøtter i 5 minutter. Ha dem over i en ny gryte tllsatt litt vann, 1 kvist rosmarin, 1 s honning og 1 ss smør. Kok på sterk varme til vannet fordamper og honningen har blitt til en deilig karamell rundt gulrøttene.

Server gjerne med den fabelaktige grønnsaksformen jeg lagde.

 

Følg HellesKitchen på Facebook eller instagram @HellesKitchen

 

Vinvalget sto som en påle! Anbefales på det varmeste.

L1090017

 

 

Forrige

Gjør stas på skalldyrene

En matnerds paradis

Neste

4 kommentarer om “Langstekt lammebog: smelter-i-munnen-garanti!”

  1. Mmmm, det er så godt med lam! Vi pleier å lage det på høsten, når det er enklere å få tak i ferskt lam siden det er i sesong. Jeg pleier faktisk å steke det over natten – på 70 grader. DET blir mørt det. 😉

    Svar
  2. har laget lammebog flere ganger, det er farlig godt 🙂 Jeg har kjøpt en liten lammestek, uten ben, kan den lages på samme måte? Jeg synes å steke vanlig klassisk stek er litt kjedelig, liker det best på denne måten, så det bare faller fra hverandre.

    Svar

Legg igjen en kommentar