Lag Nadine Levy Redzepis enkle koserett

Tilbake til det jeg for noen uker siden beskrev som fremtidens matfestival. Der fortalte jeg om festivalen Heartland som hvert år arrangeres på Fyn i Danmark.

Nadine Levy Redzepi er kona til René Redzepi. Hun har også jobbet på Noma, som servitør. Nå er hun kjent som kokebokforfatter. Boken «Downtime» har fått masse oppmerksomhet. Stilen på maten er hverdagsmat og rettene er superfristende og gjennomførbare for folk flest. Jeg har boken hjemme og den er fantastisk fin.

Eggeplommer i soyasaus.

Nadines workshop på Heartland festival var svært populær. Folk ville lære å lage mat av en kjendis. Nadine kom på scenen og hun var så ned-på og superblid. Hun satte straks folk i gang med å lage mat. Hun trenger en gruppe som kan legge eggeplommer i soyasaus. De skal ligge i soyasausen i 40 minutter og soyasausen kan brukes igjen såfremt eggeplommene ikke knuses. Denne teknikken gjør at eggeplommene blir mer faste og får en deilige saltsmak. Du kan la eggeplommene ligge lenger i soyasausen. De vil da bare bli fastere og saltere.

Nadine har kokt sushiris. Den står klar. Nå trenger hun flere frivillige til å lage selve retten som er ris med soyamarinert egg, saftig svinekjøtt og asparges.

Dronningen av hjemmelaget hverdagsmat har et tips til de fremmøtte: – La være med å gjøre ting så komplisert!

Nadine setter folk i arbeid. Slik gjør hun også hjemme når hun har gjester. – Vi skal jo alle hygge oss og drikke vin. Sett gjestene i arbeid, så har alle det fint!

Folk melder seg frivillig og stiller seg opp langs den lange kjøkkenbenken som er satt på på Tasteland – workshop-scenen på festivalen.

Flotte nakkekoteletter og sesongens grønne asparges.

Her skal det stekes nakkekoteletter. Kjøttet kommer fra økobonde, Poul Lang Nielsen, som også Christian Puglisi jobber tett med.

Olje i varm panne. Så skal kjøttet i.

Nadine er nøye med at ingen av hennes «kokkelærlinger» legger kjøttet i pannen før den er skikkelig varm. – Så skal man ha olje i, sier Nadine. Hun bruker rapsolje. – La kjøttet ligge i pannen til det har en fin og karamellisert hinne. Noen drister seg til å løfte opp kjøttet og se på hinnen. Da får de nesten en smekk over fingrene fra den blide hjemmekokken.

Kjøttet ligger i pannen i mange minutter før hjelpekokkene får lov til å snu det. – Så skal pannen ha rikelig med smør, ler Nadine. Og når hun sier rikelig, mener hun det virkelig. Kjøttet steker videre mens hjelperne øser smør over kjøttet. Det saltes og pepres. Så øses det mer smør over.

Her bades nakkekoteletten i smør. Masse smør.

Kjøttet lempes av pannen og legges til siden. I pannen legges 2 cm lange biter av grønn asparges. De vendes i pannen og får en fin hinne etter et par minutter.

Hjelpekokkene skjærer terninger av nakkekotelettene og legger dem tilbake i pannen for å få en fin karamellisering på bitene. Kun et par minutter. Nå er alt klart til å servers.

Hjelperne legger ris og soyaeggeplommer i bollene.

Ris legges i bunnen av en skål. Så legges soyaegget forsiktig på. Asparges og svinekjøtt danderes på toppen. Nå er det bare å hive innpå!

– Ris og soyaegg kan jeg spise hele dagen, sier Nadine. Det kan være frokost, lunsj eller middag.  – Hjemme spise vi mindre mengder kjøtt, men bedre kjøtt, sier Nadine Levy Redzepi.

Takk for flott hverdagsmat-oppskrift, Nadine!

Hva så med alle eggehvitene som blir igjen? Nadine har selvsagt et tips til det og gir oppskriften på kake til publikum. Oppskriften får du her:

Stor Financier Kage:

200 g smør

340 g eggehviter

1 vaniljestang

375 g sukker

125 g mandelmal

45 g tipo 00 mel

Flaksalt

Still ovnen på varmluft og 180 grade.

Legg bakepapir i bunnen på ildfast fat på størrelse med et A4-ark.

Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Kegg dem i bolle med eggehvitene og pisk dem stive.

Brun smøret: Skjær terninger av smøret og legg dem i en kasserolle på medium/lav varme. Smøret smelter langsomt til det får en nøttaktig duft og gyllen farge. I en bolle tilsetter du mandelmel, sukker og mel. Vend melblandingen med eggehvitene.

Tilsett smør (men ikke bunnfallet) og bland godt.

Ha deigen over i den ildfaste formen (evt bakeform). Dryss flaksalt over og sett i ovnen i 24-30 minutter.

Kaken vil heve i ovnen og falle sammen når den kjøler ned. Spis den avkjølt med is og bær.

 

Til info: jeg var på pressetur til Fyn med Visit Denmark

Forrige

Deilige drinker i sommervarmen

Luksus-Hugo

Neste

4 kommentarer om “Lag Nadine Levy Redzepis enkle koserett”

  1. Dette ble gårsdagens middag og det var en høydare! Jeg stekte vårløk, chili og hvitløk sammen med aspargesen og det ble supergodt! Og de eggeplommene: yummi?

    Svar

Legg igjen en kommentar