Kyllingpasta med blodappelsin (eh… jeg mener røde appelsiner)

«Januar 2007: Etter at blodappelsinene skiftet navn til røde appelsiner, spiser vi nesten dobbelt så mye av dem.»
Dette er fakta fra Opplysningkontoret for frukt og grønt.
Fram til fjorårssesongen het de «blodappelsin», og Bama sendte ut rundt 150 000 kilo i året. Så ble de omdøpt til «røde appelsiner». Da økte salget til 255 000 kilo.
Videre sier Skogland i Bama:
«Vi syntes blodappelsiner var et unødvendig vemmelig navn på en så god frukt, derfor var det på tide å skifte. Vi tror særlig barn kommer til å spise mer av den nå som den har fått nytt navn, sier Skogland. Kanskje ikke så overraskende hadde det gamle navnet ingenting med blod å gjøre. Rødfargen kommer av de røde pigmentene i appelsinen.»

Vi tåler altså ikke å høre ordet blod. Vi må pynte på virkeligheten ved å kalle blodappelsinene for røde appelsiner. Kyllingbryst heter kyllingfileter, for vi tåler ikke å høre at fileten egentlig er brystet på en kylling.
Prøver vi å lure oss selv med å pynte på virkeligheten? Ok, så er det ikke blod i en blodappelsin, men de har hatt det navnet i alle de år og plutselig synes folk det er litt ekkelt. Hva blir det neste? leverpostei blir til kjøttpostei? Indrefilet blir til luksusfilet? osv.osv. Jeg er for at man skal omtale mat på en skikkelig måte og kalle hver del for den delen man faktisk har foran seg. Et bryst er et bryst. Et lår er et lår. Dermed basta.
Så derfor har jeg lyst til å gi dere oppskriften på en tallerken pasta med kyllingbryst og blodappelsin. Take it or leave it!

Blodappelsiner er i sesong fra januar til april. De har en markant søtere smak enn vanlige oransje appelsiner.

Blodappelsiner er i sesong fra januar til april. De har en markant søtere smak enn vanlige oransje appelsiner.
Blodappelsiner er i sesong fra januar til april. De har en markant søtere smak enn vanlige oransje appelsiner.

Slik lager du pastaretten:
1 stk kvalitetskyllingbryst (ca 250 g til 2 personer)
3 blodappelsiner
2,5 dl kyllingkraft
fersk timian
1 stor sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
litt finhakket chili etter smak. Retten skal være litt pikant.
salt og pepper
1 blodappelsin til pynt

Kyllingbrystet skjæres i tynne strimler. Her trenger du ikke å bruke skinnet. Stek det evt i pannen med salt og pepper og spis det mens du lager retten.
Press saften av 3 blodappelsiner.
Riv 1 ss skall fra blodappelsin
I en gryte freser du løk og hvitløk i litt olivenolje. La løken bli blank, men ikke brun. Så tilsetter du kyllingstrimlene og bruner dem lett før du heller over kyllingkraft og appelsinsaft. Tilsett også ønsket chilimengde, 1 ss hakket timian og appelsinskall. salt og pepre lett. La dette koke nesten helt inn, men la det være igjen såpass mye væske til at det blir en fin og fyldig saus. Smak til om du trenger litt sødme. Da kan du tilsette en teskje ripsgelé.
Kok båndpasta al dente og bland den ferdige pastaen med sausen. Legg på varme fat og hell litt god olivenolje over. Strø litt timian over, samt litt nykvernet pepper. Pynt med små fileter av blodappelsin som du skjærer ut av en hel appelsin.

Nå har du en deilig, vårlig og frisk pastarett laget med sesongens blodappelsiner.

Tips:: Smaken på retten heller mer mot det asiatiske enn det italienske. Nudler kan brukes i stedet for båndpasta.

 img_8099
Revet skall av blodappelsin i gryten.

 

Hurra! Det finnes fremdeles butikker som skilter med blodappelsiner! Her fra den fremragende grønnsaksbutikken Gulden på Frogner.

 

Forrige

Tunfiskbiff med nektarin og sitrussaus

Kokospannekaker med mango og limekrem med mynte

Neste

Legg igjen en kommentar