Kinesiske dumplings med blodappelsinsaus og chiliolje

Nå er blodappelsinene i butikken og du bør slå til den korte tiden de er her, for de smaker så vidunderlig.

Jeg elsker dumplings og bestemte meg for å lage dem forleden dag selv om hele høyrehånden min er dekket av brannsår etter et særdeles lite hyggelig møte med en messingpanne som kom rett ut av ovnen. Hvor smart er det å gripe godt rundt håndtaket på noe som har stått i ovnen på 220 grader en god halvtime? Ja, dette vet jo både du og jeg svaret på.

Uansett, når dama vil ha dumplings, da lager hun det, selv med venstrehånden.

Jeg gikk til Strøm-Larsen og kjøpte grov medisterdeig og hos mine venner på Juels 33 for resten, og da var det bare å kjøre på.

Jeg lager to sauser: En med blodappelsin og soya og en chiliolje med sesam. Sistnevnte er krutt. Chiliflaksene har jeg kjøpt i Macao (Kina) og de er så ufattelig sterke. Smart å ha et kilo av dem i skuffen. Den posen kommer til å overleve meg. Man trenger ikke å ha de samme chiliflaksene. Upraktisk med tanke på at man ikke kan reise til Kina i disse dager uten masse styr, så finn heller noen chiliflakes som du liker og som gir godt med hete.

Slik lager du blodappelsin- og soyadressing:
Press saften av 6 blodappelsiner. Kok opp saften og kok inn til halvparten.
Tilsett et par ts soya.
Finriv 2 ss ingefær og tilsett sausen.
Legg 2 stjerneanis i gryten.
La sausen koke inn til den er litt tykkere.
Du kan trygt tilsette en spiseskje sukker eller brunsukker.
Jeg tilsetter også 1 ss appelsinzest.
Smak til med mer soya.

Slik lager du chiliolje med sesam:
Ha 1 dl nøytral olje i en gryte. Kok opp.
Ta av platen og tilsett 1 ss sesamfrø, 1 ss chiliflakes og 2 store hvitløksfedd skåret i tynne skiver.
Tilsett en god klype flaksalt. Rør og bland godt. Smak til med mer chili og salt. La oljen stå en times tid før du bruker den for smaken vil utvikle seg.

Salaten er faktisk sesongens hvite asparges som jeg skreller og skjærer i skiver. Blandet med agurkstrimler, koriander og litt riseddik og mirin blir den perfekt og mild i møte med chilioljen.

Dumplingsene er ikke så avanserte å lage som det kan se ut som. Jeg blander 300 g grov medisterdeig med 4 ss panko, 2 finhakkede vårløk, salt, 1 ts five spice-krydder, 1 ss finrevet ingefær og 1 ts finrevet hvitløk.
Så blander jeg inn 2 ss finhakket koriander.

Gyoza-skins får du kjøpt i frysedisken på gode matbutikker, asiatiske butikker og Juels 33. De tiner du i forkant.
Når du begynner å montere dumplingsene fukter du hele kanten rundt, leger en ss fyll på midten og bretter til en halvmåne mens du bretter dragerygg. Høres det uklart ut kan du få en mer detaljert beskrivelse her.

Jeg damper disse i bambuskurv med bakepapir i bunnen. Men du kan også pannesteke dem under lokk som beskrevet her.

Når du spiser dumplingsene har du blodappelsinsausen i en skål og krydrer med chilioljen. Salaten bidreat til å kjøle ned chilien når den blir for sterk og for å gi god smak og krønsj til retten. Jeg bruker også kokt ris til for å lage et helt måltid av det hele.

Forrige

And i blodappelsinsaus og potet- og fennikelform

Det klassiske Paris er blitt moderne igjen

Neste

6 kommentarer om “Kinesiske dumplings med blodappelsinsaus og chiliolje”

 1. Hei Helle
  På Røtter får du usprøyta appelsiner – vet ikke om de har blodappelsiner, men har hatt både sitroner og appelsiner uten sprøytemidler. Usprøyta sitroner har de også på Coop og på Juels.
  Nærmeste Røtter for deg er i bakken i Frognerveien omtrent på baksiden av der hvor Kivi har hovedinngang fra Bygdøy alle.
  Bare til hyggelig orientering 😃.

  Svar
 2. Jeg har havnet på dumplingskjøret. Det er så godt. 🙂 Spennende med grov medisterdeig, det skal jeg prøve. Har også god erfaring med sjølkvernet deig av nakkekoteletter. Det trengs litt fett for at de ikke skal bli tørre. Sausen med blodappelsin skal jeg teste. I morgen skal jeg lage dumplings med ferske reker og kamskjell til en koronasyk kollega som ikke spiser kjøtt. Prøver å finne fram til en dipsaus som ikke tar knekken på de sarte smakene fra sjømaten. Sist jeg lagde dumpings var bambussteameren på utlån. Brukte et dørslag over en gryte med kokende vann. Det funket bra. (lokk over)

  Svar

Legg igjen en kommentar