Italienske dumplings

Kan man si det? Italienske dumplings? Snakker vi da ikke om pasta? Ja og nei.

Jeg har igjen tatt en snarvei og det fordi jeg hadde en halv pakke gyoza skins i kjøleskapet etter at jeg hadde laget deilige soppdumplings forrige uke. Hva gjør man med en halv pakke deig? Jo, man kan lage nye dumplings. Eller man kan prøve noe helt nytt: Lage tortellini!

Jeg har spist så mye asiatisk mat den siste tiden. Har hatt skikkelig dilla, men nå ville jeg ha italienske smaker. Kan man fylle det i en dumpling? Selvsagt!
Jeg lagde en rett med klassiske smaker fra Italia: Svinekjøttdeig, løk, hvitløk, basilikum, tomater og oliven. Masse parmesan på toppen av retten og vips hadde jeg en pastarett. Vel. Pastarett var det jo, men ingen klassisk pastarett. Gyoza skins er annerledes enn pastadeig. Den er tynnere og mer «slimete» i konsistensen, noe som gjør at du vil bli minnet om at dette er dumplings og ikke tortellini. Men gjør det noe? Ikke i det hele tatt og dermed slapp jeg å kaste mat og så slapp jeg å lage pastadeig. Det må da kalles en god deal.

Det er enkelt å fylle gyoza-deigen med fyll. De er enkle å forme til store, feite tortellinier. De må ikke kokes som vanlig pasta, for da går deigen fort i stykker. Damp dem i bambuskurv. Har du ikke en slik, bør du kjøpe deg en slik. Billig og fantastisk! Du kan selvsagt koke dem, men da må du vokte dem som en hauk. Ikke mer enn fem minutter i kokvannet og så ta dem opp med en hjulsleiv.
Bruk bambuskurv hvis du har mulighetene til det. Kle den med bakepapir og få opp dampen!

Sausen til retten er verdens enkleste og den er pakket med smak: Små cherrytomater, sorte oliven (ikke de kjipe på glass i skiver. Ekte oliven, dere!), olivenolje og basilikum. Saft suse, så godt!

Italienske dumplings

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: ca 20 dumplings

Ingredienser

 • 1 pakke (ca 400 g) svinekjøttdeig av god kvalitet
 • 1 liten løk, finrevet
 • 1 nevne lyst brød, innmaten
 • 1 dl melk
 • salt og pepper
 • 1 ss hakket basilikum
 • 1 ts finrevet hvitløk
 • gyoza skins (finnes frossen i større supermarkedet og asiatiske butikker)
 • saus:
 • 2 grener cherrytomater Ca 20-25 mindre tomater, delt i to eller fire båter
 • 2 ss grovhakket sorte oliven av god kvalitet
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • basilikumblader
 • sort pepper og litt salt
 • revet parmesan

Slik gjør du

1

Kjør brødinnmaten i en blender eller riv det for hånd. Bland med melk og sett til siden.

2

Bland revet løk, hvitløk, salt og pepper med svinekjøttdeigen. Bland forsiktig inn brødmelken og basilikum.

3

Legg et gyoza skin på et skjærebrett og fukt ytterkanten på hele sirkelen med litt vann. Legg en liten ss fyll midt på deigen og brett over som en halvmåne. Forsegl alle kantene og press fyllet ut i alle kanter. Ta tak i begge hjørner på halvmånen og snurr dem rundt pekefingeren og fukt endene slik at du kan klistre dem sammen som en ring. Brett ned kantene (se på bilde) og sett under et klede mens du lager de andre dumplingsene slik at de ikke tørker ut.

4

Ta frem bambuskurven og dekk den med bakepapir. Prikk huller i arket. Sett dumplingsene i kurven med liott mellomrom. Sett bambuskurven (gjerne i flere lag) på toppen av en gryte med kokende vann. Damp i ca 20 minutter. Bytt om på plasseringene av bambuskurvene hvis du har to eller flere lag slik at de damper likt. Sjekk en av dumplingsene at fyllet er gjennomdampet før du serverer dem. Legg dumplingsene på et fint fat.

5

I en panne har du olivenolje, tomater og oliven. Varm opp slik at tomatene brytes litt ned. Krydre og dryss masse basilikum over. Hell over dumplingsene og server med parmesan.

Jeg serverte disse italienske dumplingsene med en økologisk lambrusco til. Dette er en lett rødvin med bobler, som passer perfekt til slik mat.

Forrige

Fransk kjøttgryte

Helgedrinken: The Red Wedding

Neste

Legg igjen en kommentar