Idiotsikker bèarnaise laget med stavmikser

Takk og pris for at jeg ikke er utdannet kokk. Da hadde jeg aldri kunnet laget bèarnaisesaus på denne måten.

Og med «denne måten» mener jeg: Stavmikser, eggehvite, sitronskall… oi! Her er det nok noen som river seg i håret allerede!
Bèarnaisesausen ble perfekt og luftig helt uten en visp.

Slik gjorde jeg:
En stor sjalottløk (eller to så) finhakkes. I en gryte har du i sjalottløk, 1 glass tørr hvitvin, en knivspiss kvernet pepper, 1 ts estragon og 1 ts kjørvel.
Kok opp og reduser til du står igjen med 4 ss væske.
Finn fram en gryte og smelt 200 g meierismør. I en høy beholder (f.eks et litermål) knekker du et egg og tilsetter i tillegg en eggeplomme. Sil av sjalottløkreduksjonen og tilsett væsken. Begynn å piske innholdet med en stavmikser. Så tilsetter du smeltet smør – litt etter litt til du har en luftig og kremet konsistens. Tilsett mer estragon og kjørvel, samt 1/2 ts revet sitronskall. Smak til om sausen trenger litt sitronsaft og evt litt flaksalt.

Sausen kan varmes opp i vannbad før servering, men det beste er å lage sausen rett før servering, synes jeg.
Trenger du mer volum i sausen før servering bruker du stavmikseren i sausen mens du varmer den opp.

Er du rystet over framgangsmåten? Ja, da kan du jo lage den på klassisk vis med mye visping. Jeg gidder ikke, men for all del:)

Biffen har jeg tilberedt sous vide med enkel og billig metode

Bearnaise laget med stavmikser
Forrige

Oppskriften på en god morgen

Sukkersøt konfekt til Valentinedagen

Neste

14 kommentarer om “Idiotsikker bèarnaise laget med stavmikser”

 1. Takk for oppskrift var det jeg mente å skrive:)Jeg trodde jeg hadde klart å legge inn det to ganger og slettet den ene, men slettet begge i stedet.

  Svar
 2. Hei…j lagde bearnesaus i går. jeg brukte bare eggeplommer og Bearnesaus essens. Tilsatte avkjølet smør rett i beholder med eggeplommer og essens. Gjorde akkurat slik som jeg gjør når jeg lager majones. Ble helt super bearnes. Satt så beholder i vanbad mens jeg laget ferdig resten av maten. Supert.

  Svar
 3. Hei Helle, takk for nok en spennende oppskrift 🙂 Bare ett spørsmål… Du skriver «tilsett mer estragon og kjørvel» – hva mener du med MER? 1 ts til? 1 ss? En neve?

  Har aldri laget bearnaisesaus fra scratch før, så tenkte det var best å spørre før jeg setter i gang.

  God påske!

  Svar
  • Godt spørsmål, Andreas. Ser at dette kan være svært uklart? prøv deg frem med en halv ts av hver og så kan du tilsette mer etterpå hvis du synes det mangler mer smak:) lykke til og takk for spørsmålet:)

   Svar
 4. Hei Helle. Du skrive et glass hvitvin. Et glass kan være så mangt . Alt fra 1,2 og oppover … Hva bruker du?

  Svar
 5. Ble knall, men jeg gjorde en St.Lars vri og hedde oppi alt sammen med egget og plommen. Samt en liten skvett estragon eddik og saften av en halv sitron.
  Til og min sønn som sverger til Knorr sa at det var godt.

  Takk for maten 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar