kylling økologisk

Hvis jeg skulle velge meg en rett, må det bli denne

januar 11, 2015

Dette er den ultimate retten. Den er nostalgisk for meg. Jeg har vokst opp med den og jeg forbinder den bare med glede og hygge. Dette er min versjon av mormors kyllingstek. Jeg bruker i dag fine kyllingbryst med skinn på i stedet for hel kylling (noen ganger velger jeg hel kylling. Perfekt når du skal lage retten til flere enn to)  og jeg bruker flatpersille fremfor kruspersille. Ellers er retten ganske lik den mormor lagde til meg hvert år da jeg var på besøk i Danmark. Retten er så ufattelig lett å lage og den inneholder kun noen få ingredienser: sukker, fløte, smør, persille, salt, pepper og kylling. og bittelitt sitronsaft.  De som kjenner meg vet at jeg elsker krydder. Derfor er det jo litt rart at jeg elsker denne retten som er så enkel i smaken, eller hva? Men smaken er ikke enkel. Retten smaker herlig av karamell og innkokt persille. Den er perfekt. Jeg har tidligere postet oppskriften her på bloggen, men nå er det jaggu meg på tide igjen.

Slik lager du den retten i hele verden jeg ville ha valgt hvis jeg fikk spørsmålet “Hva er din favorittrett?”. Og når vi er inne på temaet. Hva er din favorittrett? Kommenter gjerne.

Velg kvalitetskylling. Velg hel kylling eller stykker (helst med ben slik at du får god kraft ).

Velger du hel kylling må du dele den i stykker. Salt og pepre.

I en gryte med tykk bunn smelter du 4 ss sukker. Pass på at du ikke brenner deg og pass på at temperaturen ikke er for høy, for da vil karamellen bli for brent. Når sukkeret er smeltet: Tilsett 3 ss meierismør og rør det sammen. Legg kyllingen i gryten og vend dem i karamellen noen minutter på begge sider. Hell over 1 kartong kremfløte (de små som er ca 1/3 liter) og 1 dl vann. Tilsett et par never grovhakket persille. Stilker og alt.

L1070435

Kyllingen koser seg i karamellsausen sammens med hakkede persillestilker og blader.

La stå 45 minutter på medium-lav varme under lokk. Juster smaken på sausen med noen spiseskjeer sitronsaft. Synes du retten er for søt, tilsetter du mer sitronsaft. Bruker du hel kylling i stykker må du beregne litt lenger tid før kyllingen er ferdig. Sett av minst en time.

Skjær kyllingen i skiver eller server hele stykker. Tilsett mer frisk persille mot slutten. Server med deilige kokte poteter til. Dette er ekte sausemat så sørg for å ha nok poteter. Server også med sukkererter eller grønne bønner til.

L1070437

Kanskje liker du disse også

16 Kommentarer

 • Svar Eli februar 16, 2015 at 8:01 pm

  Denne lagde jeg i går kveld og jammen ble det godt! “Twinsa” på snart 15 slikket tallerkenen og mor var hakket bak. Skal definitivt repeteres! 🙂

 • Svar Eli februar 20, 2015 at 8:41 pm

  Repeterte ikveld og jammen ble den enda bedre! Litt flatere spiseskjéer med sukker enn forrige gang og noe tøffere på karamellbruningen. Sistnevnte er jo en balansegang siden en absolutt ikke ønsker brent karamell, men øvelse gjør som kjent mester. Masse persille, salt , pepper, sitron OG litt finrevet sitronskall. (ca 1/4 sitron) Det satte ytterligere en spiss på sausen, synes jeg. Brekkbønner og “natronpoteter” var nydelig tilbehør. Denne retten er annerledes og skikkelig digg!

 • Svar Talwyn juni 5, 2015 at 8:23 pm

  Hei! Dette ser enormt godt ut! Tror du det er et godt alternativ å bruke kalkun i stedet for kylling? Kylling er ikke populært hos alle i familien (nå synes ikke jeg smaken er enormt forskjellig da…). Tenke å spørre først – føre var, og alt det. 🙂

  • Svar helle juni 6, 2015 at 1:21 pm

   Hei! Det går sikkert fint å bruke kalkun, men husk da at den sikkert vil trenge litt større steketid da kjøttstykkene fra en kalkun er større enn kyllingen. Spent på å høre om det vil fungere! Lykke til!

 • Svar Camilla august 9, 2017 at 11:31 am

  Hei! Vil prøve denne i dag. Hvilken del av kyllingen anbefaler du å bruke? Blir litt mye med en hel kylling for bare to stk 🙂

  • Svar helle august 9, 2017 at 11:55 am

   Hei på deg! Så hyggelig! Jeg ille valgt et stort bryst og et stort lår (begge med skinn) slik at dere kan smake litt av hver del. Lykke til!

 • Svar Hanne desember 14, 2017 at 5:26 pm

  Denne retten ser veldig god ut 🙂 Lurer på om du steker kyllingbrystet lett først?

  • Svar helle desember 14, 2017 at 6:10 pm

   Hei! Vender det bare i karamellen:)

 • Svar Ørjan Moksnes november 7, 2019 at 8:24 pm

  Kan man ikke lage med kyllingfilet?

  • Svar helle november 7, 2019 at 9:07 pm

   Det kan du, men pass på at kjøttet ikke blir tørt.

 • Svar Ørjan Flesknes november 7, 2019 at 9:12 pm

  Hvordan passer jeg på det? Er amatør på kjøkkenet..

  • Svar helle november 11, 2019 at 10:38 am

   Er du nybegynner på kjøkkenet bør du styre unna kyllingbryst. Det er en del av kyllingen med ca null fett og kan derfor bli fryktelig tørt. I denne oppskriften er det viktig med smaken av kyllingen og den får du fra beina på kyllingen. Jeg vil anbefale deg å bruke kyllinglår hvis du ikke vil bruke hel kylling. Fra lårene får du deilig smak til sausen og kjøttet faller av beina.
   Jeg vil kanskje på generelt grunnlag, fordi du sier du er amatør på kjøkkenet, anbefale deg å ikke prøve deg på denne oppskiften. Karamellen som skal lages til sausen kan være en utfordring hvis du ikke er så vant med å være på kjøkkenet. Men hvis du er klar for å prøve, så husk å passe veldig på når du kommer til dette steget i oppskriften.
   Skulle du måtte bruke kyllingbryst i oppskriften, stek det i pannen noen minutter på hver side og legg det i sausen 15 minutter før servering. Da bør det ikke være for for tørt. Såfremt du ikke bruker små kyllingbryst fra billigprodusenter. Jeg styrer unna disse av mange årsaker. Lykke til!

 • Svar Christian Eriksen oktober 21, 2020 at 1:08 pm

  Hei! Hvor mange er denne oppskriften beregnet til?

  • Svar Helle Valebrokk oktober 25, 2020 at 3:48 pm

   Hei! Bruker du hel kylling er den til 3-4 personer (kommer an på hvor sulten de er). Da kan du bruke 1-2 dl mer fløte også.
   Bruker du et stort kyllingbryst (ca 350 g) er det nok til to personer hvis du har nok potet:)

  Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: