Hva skjer når de store vinprodusentene går over til å bli økologiske?

I høst besøkte jeg Fontanafredda i Langhe i Piemonte. Vinprodusenten har brukt de siste seks årene til å legge om til økologiske vinproduksjon. Fra og med i år er vinene deres økologisk sertifiserte. Fontanafredda er den største vinprodusenten i Piemonte.

Francesco Farinetti. Sønnen til Oscar Farinetti.

Oscar Farinetti, grunnleggeren av Eataly er Fontanafreddas administrerende direktør. Kjenner du til Eatalys profil kommer det ikke som en stor overrraskelse at vinprodusenten går over til økologisk drift.

Jeg ble ut i vinmarkene på Fontanafredda der Alberto, ansvarlig for vinmarkene, forklarte om hvordan overgangen fra konvensjonell vinproduksjon til økologisk vinproduksjon har foregått. Vinene som lages i år vil bli sertifisert økologisk.  De bruker kumøkk som gjødsel. Kuene må selvsagt spise økologisk fôr for at kumøkken kan brukes i vinmarken. Alt henger sammen med alt.
Alle vinmarkene til Fontanafredda pluss 50 av gårdene som de får druer fra er nå sertifisert økologiske.

Det har vært vanskelig å omstille seg. Hardt arbeid der man har måttet jobbe mer med jorden er resultatet når man skal legge om. Alberto forteller at arbeidsmengden har økt med 20% etter at de gikk over til økologisk vinproduksjon.

– Man må forandre mentalitet og bruke mer penger når man går over til økologisk vinproduksjon.
Alberto forteller at markedet ønsker mer økologisk produsert vin og de som vinmakere har stor tro på omstillingen. Det har tatt mange år for å «rense» jorden slik at man med sikkerhet kan si at den er økologisk.

– Vi har et unikt terroir i området og bare Barolo er Barolo. Det er viktig at man gjør det vi kan for å ta vare på kulturen og være en god foregangsprodusent for andre vinprodusenter i Unesco-området, sier Alberto.– Det er ikke like lett å gjøre det i Piemonte pga det krevende klimaet.

Fontanafredda Barola la Rosa 2018 vil være økologisk. Reserva og Grand Cru vil være økologiske om fire år.

Alberto har vært 21 år hos Fontanafredda. Han beskjærer vinplantene når jeg besøker vingården i november.
– Å beskjære handler om å forberede en ny vekstsesong. Når du beskjærer et epletre i hagen, er hensikten først og fremst at det skal komme mest mulig lys og varme til slik at du får best mulig frukt til høsten. Beskjæring gir også mer luft til treet. Dette er viktig for å beskytte mot sykdommer, og gir derfor også planten en lenger levetid. Vi beskjærer våre planter av nøyaktig samme grunn som en epledyrker.

Vinranken er en svært viltvoksende slyngplante. Blir den overlatt til naturen, vil den vokse vilt og bære mange druer, men av lav kvalitet. Energien går med til å utvikle nye skudd og lange grener fremfor å produsere god frukt. Dette opplevde jeg da jeg besøkte Biella – et annet vinområde i Piemonte. Der ble vingårdene forlatt og man kan se vinranke-kirkegårder i skogene.

Barbera-plantene beskjæres litt annerledes. Jobben er dog like tidkrevende.

Når vinplanten beskjæres, blir derfor helt opp til 80–95 prosent av siste års vekst klippet bort. Hovedmålet til en vindyrker er å få best mulig druer til høsten. Forberedelsen til det begynner nå om vinteren, med beskjæring.

Beskjæring er en vinterjobb som gjøres fra desember til mars. I denne perioden med frost er vinranken i «dvale», slik at sevjen er i røttene og ikke i grenene. Når sevjen begynner å stige, vil grenene «blø» når de blir kuttet. Da går den viktige næringen som planten trenger for å danne druer til spille. Å beskjære er en jobb som sjelden gjøres maskinelt. Den må utføres av kyndige mennesker. Etter å ha jobbet i vinmarken i flere år, har en vindyrker lært seg å kjenne vinmarken og klimaet, og kan beskjære deretter.

På Fontanafredda er det 15 personer som gjør dette arbeidet. De må velge hvilken 1-år gammel gren som skal blomstre neste år. Den må vokse på en to år gammel gren. De ser etter den retteste og sunneste grenen. De kutter av etter 8 ledd så smøres kuttmerkene med kopper og bivoks.

Mellom vinrankene er det plasert ut planter og urter som gir næring til vinrankene. Den største faren når man driver økologisk vinprodukjson i dette området av Italia er en liten flue som biter hull i drueskallet. For å unngå dette har man satt ut små bokser med kunstig duft som forvirrer fluen.

Fakta om Fontanafredda:
Fontafredda er en kjærlighetshistorie.
I 1858 grunnla greve Emanuele Alberto di Mirafiori stedet på sin fars, kong Vittorio Emanueles jaktmarkeder. Han forelsket seg i en jente av folket. Hun het Rosa.
I 1870 begynte man å produserer vin på Fonatanafredda.
I 1928 hadde vinlusa (Phylloxera) ødelagt det som var av vinplanter. Vingården ble i familien helt til 1931 da Monte dei Paschi di Siena Bank overtok den på grunn av økonomiske problemer.
I 2009 ble Fontanafredda igjen overtatt av familien.
I 2017 ble Fontanafredda kåret til “European Winery of the Year” Wine Enthusiast.
På området Fontanafredda bor det 20 familier som alle jobber på vingården.
Her ligger også Michelinrestauranten Guido. Les om mitt besøk der .

Alta langa

Fontanafredda er de første som lagde musserende vin på champagnemetoden i Piemonte. Vinene kalles Alta Langa.

I denne delen av vinkjellenen ble Slow Food-bevegelsen grunnlagt.

Slow Food-bevegelsen ble grunnlagt i vinkjelleren på Fontanafredda i 1989 etter at den amerikanske fast food-kjeden, Mac Donald’s etablerte seg ved Spansketrappen i Roma. Dette var dråpen. Noe måtte gjøres.

Det passer derfor bra at en så etablert og annerkjent vinprodusent som Fontanafredda går foran som et godt eksempel og blir økologisk sertifisert. Jeg tok en prat med importøren av vinene til Norge:

Fontanafredda blir økologisk. Hva vil det ha å si for omdømmet til vinprodusenten sett med norske øyne?
– På kort sikt ser man sjelden en økning i salg ved å konvertere til økologisk produksjon.
Det at man produserer produkter av høy kvalitet vil alltid være det aller viktigste. Men det norske folk er i økende grad opptatt av etikk og miljø når de handler, og vi ser at det er sterkere forbrukerkrav om naturlige ingredienser, nedbrytbar emballasje og dokumentasjon av etiske produksjons- og innkjøpsprosesser, samt en økende fokus på produkter som baseres på en historie om det ekte, nære og genuine. Derfor tror jeg dette er utelukkende positivt, og en veldig viktig investering for fremtiden og Fontanafredda.  fortller Christian Almstrøm som jobber i Stenberg og Blom. (De importerer blant annet Fontanafredda til Norge).

Christian Almstrøm

Hva vil det si for andre, store vinprodusenter at en av de store går over til økologisk produksjon?
– Jeg tror Fontanafredda er overbevist om at økologisk jordbruk er fremtiden. Men at man tror på at man kan drive et sunnere jordbruk i fremtiden som kan gi viner av enda bedre kvalitet. At det er store utfordring forbundet med dette er det ingen tvil om, og at flere av de andre vil sitte på gjerdet og se hvordan dette går, sier Almstrøm.

Hva vil det si for dere? Er det kun positivt? Lettere å selge eller vanskeligere?
– I utgangspunktet et så mener jeg at dette er meget spennende og kommer kundene til gode.
Den eneste utfordringen som jeg ser er at hvis dette skulle føre til lavere avkastninger, dermed lavere produksjon, som dermed vil føre til eventuelt høyere utsalgspriser. Dette kan gjøre oss mindre konkurransedyktige. På den annen siden  vil dette være kostnaden av å ta vare på naturen, avslutter Christian Almstrøm.

Vinmonopolet merker en stigende etterspørsel etter økologiske produkter.
– Nylig publiserte vi lanseringsplanen for andre halvår 2019, hvor vi spesifiserer hvilke produkter vi vil lansere i perioden. I rundt 20 av disse spør vi konkret etter økologisk sertifiserte produkter, forteller Trond Erling Pettersen, Varefaglig rådgiver og vinpressekontakt ved Vinmomnopolet, (som uttaler seg på generelt grunnlag om økologiske viner).

– At flere produsenter ønsker å produsere etter økologiske prinsipper, synes vi er veldig positivt. Og det er viktig at de også er sertifisert økologiske. Vi må basere oss på uavhengige sertifiseringsordninger for å kunne merke og fortelle om økologiske produkter i butikkene våre og i nettbutikken. Vinmonopolet ønsker at våre kunder skal få så god tilgang som mulig på informasjon om produktene vi selger. Økologisk merking er et viktig ledd i dette.

– Mitt inntrykk er at stadig flere store aktører velger å ta skrittet og bli økologisk sertifisert. Generelt kan jeg si at det er en positiv utvikling. Det gir oss større spillerom til å kunne lansere økologiske produkter også i de mindre butikkene våre. Hvis vi skal lansere en vare i alle våre 330 butikker, er vi avhengige av relativt store volum for å kunne gjøre disse produktene tilgjengelige for så mange forbrukere som mulig. Og da er det nyttig å ha tilgang på større volumer, slik produsenter av en viss størrelse kan tilby.

– Vinmonopolet jobber mye med etisk sertifisering. Det vil si Fair Trade, Fair for Life og andre merkeordninger som forteller forbrukerne at varene er produsert på en etisk og bærekraftig måte. Det handler om arbeidernes rettigheter og arbeidsvilkår, lønn, boforhold, organisasjonsfrihet og liknende problemstillinger.
I tillegg er vi opptatt av å lansere produkter på lettvektsemballasje som lette glassflasker, plastflasker, bag-in-box, aluminiumsbokser og pappkartong – fordi vi vet at det største miljøavtrykket ved vår virksomhet er vekten på emballasjen med alt det medfører av miljøbelastning under produksjon og frakt. Med pantemerking og høy resirkuleringsandel, som i Norge, er plast og metall bedre enn sitt rykte, forteller Trond Erling Pettersen.

Til info: Jeg besøkte Fontanafredda som en del av en pressetur til Piemonte.

Forrige

Smørsaus med rosmarin til sjøkreps

Ribbet til skinnet og ribbe til julemiddag

Neste

Legg igjen en kommentar