Høsten på et fat

Sellerirotkrem
«Chips og pålegg»

Jeg er i Gøteborg for første gang og har vandret rundt i byen en hel dag. Jeg er fryktelig imponert. Dette er en allsidig by med mange spennende spisesteder. Jeg velger Michelinstjerne-restauranten Bhoga til middag. Man vet aldri med Michelinrestauranter. De kan være ganske stive i stilen , ganske dårlige (slik jeg opplevde i Firenze) og de kan være avslappet. Bhoga havner i siste kategori. Interiøret er enkelt, men stilrent med sort/hvit/grått som fageskala. Det er ujålete her og klientellet spenner seg fra upyntet (rett-inn-fra-gaten) til de som har tatt på seg det fineste de har. Her er det både unge og gamle som er ute å koser seg og som vil spise god mat i sesong. Store grener av rosenkål står i vaser, døren står oppe til gaten (det var en varm kveld i Gøteborg i går), og akustikken i lokalet er fin. Du kan spise ved bardisken eller ved bordene. Men du må bestille. Det lukter godt i lokalet. Det lukter av ekte mat.

Man kan ha en privat samtale uten problemer og man kan også høre musikken som spilles over anlegget hvis man ønsker det. Det eneste som kanskje kan beskrives som støy er enkelte lyder fra kjøkkenet. Det er ingen dør mellom kjøkkenet og restauranten. Stavmikseren går fra tid til annen, og den hører man. Men som trøst kan man da slå seg til ro med at da vet man at maten lages der og da. Maten på Bhoga er svensk/nordisk med lokale råvarer i sesong. Hva de får inn i restauranten avgjør hvilken rett som serveres. Det er kreativ mat med respekt for råvarene. Vinene er økologiske/biodynamiske.

Nico
Nico

Min servitør heter Nico og er norsk. Han har bodd i Sverige i 5 år og har jobbet på Bhoga i 1,5 år. Han forteller at begge kokkene bak Bhoga er på jobb i dag. Niclas Yngvesson og Gustav Knutsson jobber fem dager i uken. Tilsammen jobber 5 personer i restauranten.

L1050759
Gustav Knutsson og Niclas Yngvesson.

Jeg starter med et glass økologisk champagne: Tarlat som har fin syre, mineralitet og tørrhet.

Til dette får jeg en bonusrett. Jeg elsker disse hemmelige rettene som ikke står på menyen. De forteller mye om hvilken restaurant dette er. Retten kalles «Chips og pålegg» (se bilde på toppen av saken)

Inn kommer en nydelig trestamme med to chips: En med havre og nype og en tørket savoykål.

«Pålegget» er en kem av sellerirot med tørket steinsopp, ørretrogn, tyttebær og kantarellpulver. Den er delikat og mild, men har flere lag av smak. Spennende med to typer chips til som fungerer som knekkebrød, noe som er typisk svensk. Det smaker skog og minner om den fineste andemousse, En flott start som lover godt for resten av måltidet.

L1050723

Neste vin ut er en biovin: Sybille Kuntz, Mosel, riesling på hele 12,5 prosent. Den er gjæret helt ut, er tørr og har bra syre. Bra til svenske smaker, er fyldig og passer til «ølmat». Vinen er laget av en kvinnelig winemaker.

L1050728

Til denne vinen serveres Kalix løyrogn, krondillsmarinerte poteter, rømme og stekte fiskesmuler fra de feteste delene av seien.  Retten smaker kraftig og deilig, nesten som en «stekt sild og potet-rett» Den har bra syre og vinen sitter som et skudd.

Jeg må si litt om musikkvalget i restauranten. Det er genialt. Mens jeg sitter der hører jeg både Tom Waits, Mick Harvey, The Clash og Lou Reed. Pluss masse annet variert og bra. Det er servitør Michael som har laget playlisten som ligger ute på Spotify, hvis du har lyst til å sjekke den ut.

L1050763

Neste vin ut er en biovin fra Alsace som er naturgjæret og laget på pinot noir og pinot blanc.

L1050733 L1050741

Retten den serverest til er en smørdampet piggvar med tre typer kål: Blomkål, svartkål og rosenkål. Den serveres med hasselnøtter, pepperrot, piggvarsky og svartkålsolje. Retten er nydelig presentert med vakre farger. Den smaker aldeles fantastisk, er mild og rund, og de ristede hasselnøttene gjør hele forskjellen. Jeg tør påstå at til og med kålhatere vil like denne retten. Alle tre kåltyper er presentert med forskjellig teknikk og har tyggemotstand.

L1050745

Neste vin er en biodynamisk rødvin fra Loire. Ancestral 2011. Kraftig og syrlig.

L1050747

Til denne serveres et stykke langstekt svinecarré fra Linderröd. (stekt på lav varme over natten, faktisk). Dette er utendørsgriser som avles opp på 3-4 gårder i Sverige. Det er en svensk type gris som bruker 3 ganger så lang tid på å vokse seg stor sammelignet med industrigriser. Svinet serveres med grillet løk, løkpuré, tørket tyttebær, karse, svartrot (skorsonerrot) på to måter: en bakt og glasert i lakris og en fritert versjon.

Kjøttet faller fra hverandre og tilbehøret har forskjellige konsistenser. Retten er genial. Tyttebærene gir fin syre til det fete kjøttet og vinen er perfekt til. Dette er en rik rett med mange lag av smaker. Det er spennende hvordan en og samme grønnsak er brukt på to forskjellige måter.

L1050751

Så er vi kommet til desserten og her skjenkes det en halvtørr, biodynamisk Le Mont, Domaine Huet i glasset.

L1050754

Desserten er multesyltetøy med salt mandelis og et skum laget av honning fra Lunden med pulver av laurbærblad, ristet brødsmuler, pepper og marengsflak smaksatt med laurbærblader.

Den er vel søt for min smak, med en intens honningsmak, men det er gøy at den er smaksatt med både salt, pepper og laurbær. Du smaker krydderne uten at det er rart. Vinen er perfekt til. Frisk og avkjølende og den balanserer sødmen i desserten veldig godt.

L1050762

Så kommer kaffen på bordet. Det er en etiopisk kaffe fra den svenske kaffeguruen, Da Matteo. Kaffen er laget på aeropress, som er metoden den norske baristaen, Tim Wendelboe brygger sin kaffe på. Konsistensen er tynn og passer godt etter et måltid med mye mat. Jeg får servert en liten rullekake med blåbær og en karamell med blåbærsmak til kaffen. Hvem serverer rullekake i 2014, liksom? Utrolig koselig og nostalgisk gjennsyn. Det må være 20 år siden jeg smakte det sist.

L1050765
Rullekake

L1050768

Konklusjon: Fantastisk mat med overraskende smakskombinasjoner uten at det blir rart og fremmed. Ikke en eneste ingrediens kunne vært utelatt. Musikkvalget i lokalet er perfekt og akustikken er fin. Det er en uformell stemning.  Proff og bra service av kelnerne.

4 retter koster 525 svenske kroner. Vinmeny til koster 475 kroner. Du kan også velge en og en rett fra menyen.

Fasaden.
Fasaden.

Bhoga Restaurang
Norra Hamngatan 10
411 14 Göteborg

Til info: Jeg har vært på tur med Visit Sweden, men står fritt til å skrive om det jeg vil. Derfor kan du trygt stole på at mine anbefalinger er ekte.

 

 

Forrige

Trendy punsj

Sjokoladekongen i tårnet

Neste

Legg igjen en kommentar