Sjokoladekongen i tårnet

Klokken er 06.45 på badet hos herr og fru Bojesen. Han har praktisk talt kniven på stupen. Hun nekter å akseptert et «nei». Slik gikk det til at Rasmus Bo Bojesen ble hele Danmarks sjokoladekonge.

Rasmus hadde lenge drevet med sjokolade, men hans kone Pernille ville at han skulle gjøre mer ut av det, nemlig ved å lage eksklusiv sjokolade av økologiske og ville kakaobønner. Rasmus kunne ikke annet enn å lystre sin kone. Han hadde jo alltid vært en chocoholic og tanken på å lage noe ingen andre i Danmark hadde laget, gjorde ham interessert. Derfor tok han kontakt med en venn som som er spesialist på jungelplanter ved Universitetet i København. Så etter å ha flydd til grensen mellom Bolivia og Brasil, tatt båt i 5 timer og beina fatt i tre timer, kom han frem til en landsby der en mann bodde som kunne hjelpe ham å plukke ville kakaobønner. Bønnene kjøper Rasmus i Bolivia og resten av prosessen gjøres i Danmark. Nå er Rasmus’ sjokolade veldig ettertraktet og serveres på verdens beste restaurant, NOMA, The Fat Duck i England og ved flere andre eksklusive restauranter rundt omkring i verden.

tårnet2
Nydelig dekorert restaurant i tårnet.

Men nå skal jeg ta dere med i Rasmus Bo Bojesens nyeste restaurant. Den heter Tårnet og ligger i tårnet på Christianborgs slott i København, også der det danske folketing (regjeringen) holder til. Restauranten ligger i et gammelt lagringsrom for statuer og lokalet er derfor dekorert med fantastiske løvestatuer og andre spennende kunstverk. Tåret på Christianborgs slott er det høyeste i København, og du kan ta heisen opp og se på utsikten før du drar ned i restauranten for å spise. Restauranten serverer mat med røtter i det danske kjøkken. Lokale råvarer fra alle steder i Danmark. Og selvsagt serveres det sjokolade. Jeg spiste to salte retter og tre sjokolade-desserter.

Restauranten er åpen til lunsj og afternoon tea, samt til kvelds.

tårnet4
Det er ikke lov med levende lys i tåret pga sikkerhetsmessige hensyn. Tåret har brent ned to ganger tidligere, så denne gangen er det satt restriksjoner på bruken av åpen ild. Første rett: Hummer (norsk) med blomkål og en kald consommé. Bestikket er designet av Kay Bojesen og jeg møtte faktisk hans barnebarn der den kvelden jeg spiste der. Bestikket «Grand Prix» var opprinnelig laget i 1939-årene og laget i sølv .
tårnet3
Heisdøren. Gamle statuer og modell av tåret. Utsikten fra toppen. Pernille og Rasmus.

 

tårnet
Pernille og Rasmus. Pernille er bra på organisering og Rasmus på smak og mat.. Rett nummer to var en deilig piggvar med potetchips, persilleolje med hasselnøtter og mini-purre.
tårnet5
1. dessert: Oialla-sjokolade (Rasmus sitt sjokolademerke) 46% kakaoinnhold med stikkelsbær og sjokoladekaramell. 2. dessert: 72% kakaoinnhold med honningfromage og gule Mirabelle-plommer. 3. dessert: Sjokolade-dome av 78% kakao med solbær og sjokonibs.

Jeg var invitert av Visit Denmark og Wonderful Copenhagen til København, men står fritt til å skrive om akkurat det jeg selv vil. Du kan derfor stole på at mine tips er ekte og oppriktige anbefalninger fra HellesKitchen.

Forrige

Høsten på et fat

Lag verdens beste grønnsaksblanding selv

Neste

Legg igjen en kommentar