Gin & tonic er ikke bare gin & tonic

Jeg trodde gin & tonic var en drink som var ganske lik over hele verden. En tørr, einebærtung drikk tilsatt Schweppes tonic. Jeg tok feil. Det er en hel verden der ute! Utallige sorter gin, forskjellige klassifiseringer og masse forskjellige tonics.

Jeg har vært i Spania et par ganger de siste månedene og jeg har lagt merke til at mange barer har stor gin-meny. Dette er hot shit! Egne gin-barer i bøttevis i bl.a Barcelona. I bokhandleren får du til og med kjøpt boken «Gin for dummies». Dette er en egen vitenskap.

 

Selv plukket jeg med dette magasinet på flyplassen:

Nå kan jeg lære om gin! Må bare bli litt flinkere i spansk først...
Nå kan jeg lære om gin! Må bare bli litt flinkere i spansk først…

Spania er verdens 2. største produsent av gin. Dette kan ha noe med saken å gjøre.

En god gin & tonic er utrolig leskende og kjølende. De skal helst serveres i «balje-glass» med masse is og garnityr som matcher ginen du velger: Agurk til Hendrick’s, lakris til Bulldog, sitronskall til Tanqueray osv. De skikkelige ginbarene tørker sitrusskall og urter som de bruker i drinkene. Mange proffe skiller mellom florale gintyper og sitrus-gintyper. Dette har jeg tenkt å lære mer om.

XIXbar i Barcelona. De har også egen ginbutikk.
XIXbar i Barcelona. De har også egen ginbutikk.
Gin infusert med te.
XIXbar. Gin infusert med te.
Gin med jordbær. Kamilla er meget fornøyd over utvalget på XIXbar.
Gin med jordbær. Kamilla er meget fornøyd med utvalget på XIXbar.

Jeg besøkte en av de mest kjente ginbarene i Barcelona, Xixbar. De serverer over 100 forskjellige typer gin. Dette er et fantastisk sted hvis du vil lære mer om gin. De arrangerer egne ginkurs også.

Andre ginbarer i Barcelona er: Maumau, Ideal Cocktail Bar, Ginger, Elephanta, Dry martini, Negroni, Torre Rosa og 41 grados experience

Når jeg tenker på gin, tenker jeg på den utbredte einebærsmaken. Disse gin-sortene heter London Dry Gin. Perfekte til gindrinker blandet med tonic eller en Dry Martini.

Plymouth Dry er lettere i einebærsmaken og er mer infusert med røtter.

Genever eller nederlandsk gin  (ja, for gin betyr genever på fransk. Gin stammer med andre ord fra Nederland.) Den er mørkere i fargen og smaker mer som en botanisk whiskey.

Old Tom Gin er en søtere variant av London Dry Gin og er perfekt i en Tom Collins.

New American eller International Style Gin er gintypene som er infusert med andre ting enn einebær. Hendrick’s er et godt eksempel på dette. Den smaker av rose og agurk. Min nye favoritt, G’vine er laget på grønne druer og smaker kardemomme.

Som du skjønner, er ikke gin bare gin, og dette har jeg nettopp blitt skikkelig hekta på.  Jeg ber på mine knær om at noen åpner en skikkelig ginbar i Oslo, for dette er spennende saker!

Nedenfor kommer bilder fra gin-opplevelsene mine i sommer. Noen steder har mer peiling enn andre, for å si det sånn.

Les også om da verdens største ginbar som jeg besøkte i England i mars og pop-up-ginbaren i London som jeg besøkte tidligere i sommer.

Pa Veronica på Rambla de Raval i Barcelona serverer de deilige G&T'er.
Pa Veronica på Rambla de Raval i Barcelona serverer de deilige G&T’er. Billige er de også. En slik G&T varer lenge. Hendrick’s serverer med hele allehånde-korn og agurkskiver.
Imponerende gin-utvalg i Cadaques (nord for Barcelona)
Imponerende gin-utvalg i Cadaques (nord for Barcelona)
Nabokneipa vår i Barcelona skilter med ukens gin. Noen mer smakfulle enn andre. Denne versjonen med Citadelle Gin og kiwi var en skikkelig fulltreffer...
Nabokneipa vår i Barcelona skilter med «ukens gin». Noen mer smakfulle enn andre. Denne versjonen med Citadelle Gin og kiwi var en skikkelig fulltreffer. Du smaker kiwien og den kler ginen …
...mens denne med Tanqueray og halve druer smakte itt'no mer enn en vanlig G&T.
…mens denne med Tanqueray og halve druer smakte itt’no mer enn en vanlig G&T.
Forrige

Hip iskaffe tonic

Tilbake til Compartir

Neste

14 kommentarer om “Gin & tonic er ikke bare gin & tonic”

 1. Hei!
  Har du noen idé på hvor man kan få kjøpt forskjellige typer gin her i Norge? Vi drukner jo i Schweppes, men det finnes jo såå mye mer 🙂

  Svar
 2. Hei!
  Vet du hvor/om man kan får kjøpt forskjellige typer tonic her i norge? Det finne jo såå mye mer enn bare schweppes!

  Svar
  • Du tenker kanskje på tonic? Polet har Feever Tree, som jeg synes er fantastisk! Men ellers er utvalget ganske dårlig. Sjekk drinkebutikker og større supermarkeder. Ultra på Colosseum har noe:)

   Svar
 3. I Kristiansand finnes det en bar med ca 65 typer gin, et utall tonic og kompetente bartendere. De har i tillegg ca 50 forskjellige bitters som med fordel kan brukes i utallige G&T blandinger. Baren heter Bakgården Bar og ligger i Tollbodgata 5. Utvalget er enormt og gin utvalget har eksistert i flere år, de har også krystall is i golfball størrelse som holder -20 grader celsius. Glassene i Spansk størrelse blir kjølt med kjølegass til -39 grader celsius.
  Bor du ikke i Kristiansand så ta en tur på ferie, byen har mye å by på:-)
  Rune

  Svar

Legg igjen en kommentar