Fransk fastfood: Blåskjell i kremet karrisaus

Langs Camargues kritthvite strender kan du finne deg din helt private plass i solen. Men hvis det er så flott her, hvorfor er det ikke stappfullt av folk? Fordi dette området er hovedsete for campingturismen i Sør-Frankrike. Campingfolket (gjerne tyskere) ligger på solseng PÅ PARKERINGSPLASSEN (jepp, på asfalten) rett utenfor vogna si. Og dette noen meter fra noen av de flotteste strendene i Frankrike. Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg så det. Og det er ikke bare en gang jeg har sett det. Jeg har sett det flere ganger, fordi jeg har vært i Camargue gjentatte ganger.

Camargue er et sumpområde syd for Arles. Dette regnes ikke som Provence, men heller som landsdelen med stor spansk innflytelse. Her finner du en egen hesterase, kvekkende frosker og rismarker. Husene er hvitmalte og små. Litt sånn Kardemommeby.  Du kjenner kanskje til det berømte Camargue-saltet som heter «fleur de sel».

Saintes-Maries-de-la-Mer er sigøynernes pilgrimsby. Den ligger idyllisk ved Middelhavet og ved utløpet til den lille Rhône-elven. Her spiser man oksekjøtt kokt i rødvin, telline-skjell i masse hvitløk, gratinerte fiskeretter og ikke minst, blåskjell kokt i kremet karrisaus.

Og det er akkurat en slik rett jeg har laget her. Blåskjell i kremet karrisaus med perfekte poteter til. Blåskjellene er så fine nå. Små, men smaksrike. De er billige og det er rene luksusmaten. Et nett med blåskjell passer perfekt til to personer. Dette er skikkelig fastfood. Det tar kort tid å lage, så ha alle elementer klare til retten før du begynner å koke..

Dette trenger du som hovedrett til to og som forrett til fire personer.:

1 nett blåskjell

2 stilker stangselleri, skåret i små terninger

3 fedd fersk hvitløk, finhakket

1 liten kartong kremfløte

1 glass tørr hvitvin

2 store sjalottløk, finhakket

frisk bladpersille

salt, pepper

2-3 ts medium sterkt karripulver (evt mer)

litt god olivenolje

sitron

Til servering: små poteter eller fersk baguette. Dette velger du selv

Slik lager du retten:

1 nett blåskjell lempes over i en bolle og settes i kjøleskapet med en gang du kommer hjem fra butikken. Blåskjell er levende, og de må ikke kveles i posen.

Sjekk alle blåskjellene når du heller dem over i en bolle med kaldt vann. De som ikke lukker seg, eller er ødelagte, kaster du. Ta bort «skjegg».

Varm en gryte og tilsett 1 ss nøytral olje. Mykne løken til den er lettere gjennomsiktig. Så tilsetter du halvparten av selleristangen og heller over vin. La dette dampe litt før du legger skjellene opp i. Sett på lokk. Etter fem minutter løfter du lokket og heller over fløte, hvitløk, karri og resten av sellerien. Rør forsiktig og sett på lokket og senk temperaturen til medium. Etter et par minutter til er retten ferdig. Dette ser du ved at skjellene har åpnet seg. Smak til med salt, pepper og en skvis sitronsaft. Dryss over hakket persille og server sammen med fersk baguette eller små poteter som du først har kokt og så pannestekt i litt olje.

Spis skjellene og sørg for å få med deg den herlige kremete suppen som du nå har laget på få minutter. Jeg lover deg en skikkelig deilig opplevelse!

Jeg drakk italiensk hvitvin fra Campania til retten og den satt som et skudd.

Nå, fikk du lyst til å reise til Camargue og kikke på bleikfeite tyskere som steker seg på asfalten?

Forrige

Pimp opp hverdagsmiddagen

Lag kryddermixen selv: Singapore-style karripulver til kylling eller kjøtt

Neste

Legg igjen en kommentar