Fire pintxos med sopp som du vil elske!

Jeg elsker denne tiden av året. Alt det som er best i naturen får man enten kjøpt eller man kan plukket selv.

Sopp er en av de tingene man lett kan plukke selv hvis man vet hvilke som er trygge. Jeg var en superplukker som barn. Det gikk i rødskrubb, kantareller, fåresopp og piggsopp. Piggsopp var favoritten. Den ble sprøest.

Den beste måten å spise sopp på er på et stykke toast. Det synes jeg i alle fall. Det er noe spesielt med smørstekt sopp på sprøtt brød. Ja, man må ha smør!

Les mer: Det ultimate soppesmørbrødet

Jeg gikk i min favorittbutikk i nabolaget mitt forleden dag og plukket sopp. De hadde både fåresopp, steinsopp, kantareller og traktkantarell.

Sopputvalg i min lokalbutikk, Juels 33 på Frogner.

Fåresopp/sauesopp husker jeg som den soppen jeg likte minst. Den syntes jeg alltid hadde en litt kjedelig konsistens og smak. Og fordi jeg ikke har smakt den siden jeg var barn, plukker jeg med den også. Jeg tar rett og slett en pose av hver sopp for jeg har lyst til å lage forskjellige pintxos.

Vet du hva pintxos er? Det er baskisk tapas. Du kjenner dem nok igjen når du ser dem: De fleste står ferdiglagde på bardisken servert på toastskive med pinne igjennom. De bør du holde deg unna. Hvorfor? Les mer om det her .

Les mer: De beste pinxtos-stedene i San Sebastian og kjendiskokkenes beste pinxtos

Jeg har laget pinxtos med den deilige soppen jeg plukket med meg fra butikken. Jeg har laget fire helt forskjellige pinxtos og disse passer perfekt til en spennende vin laget på Pedro Ximénez-druen. En vin jeg har gledet meg til å smake helt siden jeg smakte den på en vinsmaking før sommeren. Den gang tenkte jeg: Denne vil bli perfekt til pinxtos. Og jaggu hadde jeg rett.

Ferdigrenset sopp klar til bruk.

Sopp-pinxtos regnes som en av de mest ettertraktede i Baskerland. Når soppsesongen er her stormer alle til pinxtos-barene og spiser dem tomme for sopp. Baskerne er flinke til å spise sesong-pinxtos. Det er jo også måten å spise på, synes jeg.

Tips: Urter som er gode å bruke til sopp: Salvie, timian, rosmarin, estragon.

Men tilbake til mine pinxtos. Jeg har laget fire forskjellige og de er perfekte å servere som en forrett eller bare som kveldssnacks til et godt glass vin.

Her kommer oppskriftene!

Felles for alle pinxtos: Stek skiver av baguette. Jeg steker/griller dem med noen dråper olivenolje.

Pinxtos med kremet sauesopp. Denne endte opp som en av mine favoritter!

Pinxtos med kremet sauesopp

1 neve sausesopp

rørosrømme (4-5 ss til en neve sopp)

salt, pepper

timian, hakket

hvitløk, finhakket (1 fedd til en neve sopp)

smør

Pinxtos med kremet sauesopp

Slik gjør du:

Rens soppen. De største har et svampete lag under hatten. Skrap av det. Del soppen i passende biter.

Stek soppen i smør. Salt og pepre. Tilsett hvitløk og timian. Hell på rømme og la den koke inn rundt soppen slik at sauen ikke blir for rennende.

Legg på toast.

Pinxtos med kantarell, paprika og chorizo

Pinxtos med kantarell, paprika og chorizo

1 neve kantareller

olivenolje

1 liten fersk chorizo-pølse, små terninger

salt, pepper

frisk timian

1/4 rød paprika i staver

Pinxtos med kantarell, paprika og chorizo

Slik gjør du:

Rens og del kantarellene. Stek på medium varme  i litt olivenolje sammen med chorizo. Legg i staver av paprika i pannen og stek videre til paprikaen mykner litt. Legg på toastskiver og server med frisk timian på toppen.

Pinxtos med steinsopp og sherry

Pinxtos med steinsopp og sherry

1 neve steinsopp, skåret i skiver

4 cl tørr sherry

salt, pepper

1 fedd hvitløk, finhakket

Frisk timian

3 ss extra virgin olivenolje

Pinxtos med steinsopp og sherry

Slik gjør du:

Stek soppskiver i god olivenolje til de er gylne. Krydre. Tilsett hvitløk og litt hakket timian. Hell på sherry og la alkoholen fordampe. Hell på litt mer olivenolje før du tar pannen av platen. Legg på toast og server.

Pinxtos med traktkantarell, beter og salvie

Pinxtos med traktkantarell, beter og salvie

1 neve traktkantareller

1 gulbete (valgfritt) i tynne skiver

4 salvieblader

3 ss smør

salt og pepper

Pinxtos med traktkantarell, beter og salvie

Slik gjør du:

Stek soppen i smør. Tilsett hakket salvie og salt og pepper.

Legg tynne skiver av gulbete på toast og legg soppen på toppen.

Alt på et brett.

Ovni er laget på 100% Pedro Ximénez-druen. Druen er spansk og du finner den flere steder i Spania. Denne vinen lages i Andalucia. Du kjenner den sikkert best fra søte viner. Denne vinen er tørr.  Vinen er et spennende og supert valg til pinxtos med sopp.

Forrige

Meksikansk ostefondue

Bli med til restaurantbydelen elBarri i Barcelona

Neste

Legg igjen en kommentar