Tirsdag denne uken var jeg, og et lite knippe matbloggere, på et lite vinkurs med vinekspert Christer Berens i Engelstads lokaler på Skøyen. Målet for kurset var å lære litt om vin i kombinasjon med mat. Det ble en jordnær og hyggelig opplevelse der et komplisert tema ble presentert for oss på en enkel og forståelig måte.
Først av alt: Kvinner har bedre luktesans enn menn. Kanskje var det derfor tre kvinnelige bloggere var samlet til vinsmaking?
Vi fikk kortversjonen om smaking av vin. En fin forsmak på et tema jeg ønsker å lære mer om.
Christer Berens forklarer hvordan man smaker vin:
1. Farge
2. Duft
3. Smak
1. Farge: En ung hvitvin skal alltid være klar i fargen. Jo kraftigere farge, jo kraftiger smak på vinen. Men dette kommer også an på hvilken druetype vi snakker om.
En ung rødvin er neste alltid blå/lilla. Du kan sjekke fargen på vinen ved å tippe glasset litt på skrå og bruke en hvit/lys duk som underlag. Ringen som ligger mot kanten av glasset angir fargen på vinen. Rødviner går fra blå/lilla til mursteinsfarget ettersom hvor lagret de er. Ikke alle rødviner egner seg til å lagres. Som Christer sier: » 90% av all vin lagres best i magen»….
Unge hvitviner bør drikkes unge og freshe. Enkelte franske hvitviner er egnet for lagring.
2. Duft: Luktesansen er mer utviklet enn smakssansen. Ikke lukt på vinen midt i glasset. Du vil ikke lukte vinens potensiale. Det du skal gjøre er å snurre vinen i glasset og så tippe det litt på skeiva og lukte i kanten. Da vil vinen åpne seg. Prøv det i kveld! Ganske kult hvor stor forskjell det er 🙂
Lukten avslører vinen. 1/10 av alle viner med kork lukter og smaker kork. Lukter korken kork, er som oftest vinen korket. Du slipper dette problemet med skrukork, men i enkelte tilfeller vil du lukte reduktiv aroma. Dette er en råtten egg-lukt som forvinner i det du heller vinen i glasset og lar den lufte seg.
3. Smak: Sødmen sitter på tungespissen. Når tungespissen berører vinen virker vinen mer fresh. Du får lyst på mer vin eller på mat. Når vinen kommer på utsiden av tungen, kan den fremstå som sur. La hele tungen smake på vinen. Ikke stikk tungen ut av munnen, men la tungen være i munnen, altså:)
Slipp inn litt luft i munnen mens du smaker på vinen. Det vil gi en større opplevelse.
Forskjellen på røde og hvite viner:
Hvitvin lages av grønne druer. Druene plukkes tidligere enn de røde for å beholde mer aroma og friskhet. Druene presses og skallene fjernes. Hvitvin smaker gjerne av frukt: lime, fersken etc.
Rødvinsdruer plukkes 1 måned senere. Skallet blir med i gjæringen i 16 dager. Tanninene følger med. Rødvin smaker gjerne av mørke bær.
Rosévin lages av mørke druer som presses, men skallet er bare med i 8 dager.
Nesten alle druer er opprinnelig fra Frankrike.
Mat og vin i kombinasjon:
Er det mye syre i maten, velger man en vin med mye syre, for da demper de hverandre.
Har du bitterhet i maten (som. f.eks stekeskorpe) velger du en vin med bitterhet i seg (tanniner).
Har du sukker i maten, velger du en vin med sødme.
Christer avslutter med å si at det finnes gode og dårlige viner i alle prisklasser. Det er en deilig trøst. Nå starter kampen om å finne de gode vinene som ikke koster skjorta. Jeg er egentlig allerede i gang med jakten – og smakingen!
Skål og god lørdag!