Enkel og utrolig god fiskerett

På Rådhusbrygga i Oslo ligger et helt nytt fiskemarked. Dette skulle være folkets nye fisketorg. Det er det ikke. Det er en overpriset fiskebutikk med svært begrenset utvalg. Så langt fra et fiskemarked som du kan komme, faktisk. Inne i fisketorget, som forresten først åpner klokken 12:00, ligger en helt gjennomsnittlig fiskerestaurant (eller som Dagbladet sa det i helga: » En skikkelig dårlig fiskerestaurant. Terningkast 2). Er dette «markedet» bare beregnet for turister? Aner ikke, men det jeg vet er at det var reaksjoner da dette stedet åpnet. Kommunen hadde ikke fulgt med i timen og pøst ut med penger, og dette er altså resultatet. Et helt ubrukelig fiske»torg» som garantert ikke har livets rett.

Med et slikt fiskemarked er det ikke rart at folk synes det er dyrt å handle fisk og skalldyr.

Heldigvis finnes det gode alternativer. På kaia, rett ved siden av fisketorget, ligger båter til kai. De kommer inn ca klokken 07:00 om morgenen og de selger fisk og skalldyr rett fra byen. Det er sprellfersk og billig, og en veldig hyggelig måte å handle på.

Pga av vinter og is kommer ikke båtene inn til kaia like ofte. Følg med på deres Facebookside for info.

Jeg handler der så ofte jeg kan, selv om det er et godt stykke fra der jeg bor.

Denne gangen fikk jeg tak i hel hvitting – en fisk jeg aldri før har prøvd å tilberede selv, samt de nydelige ukokte rekene som de selger. Rekene er store nå. Rå reker kan varmebehandles og brukes i f.eks en god fiskerett. Bruker du kokte reker vil rekene bli seige og uspiselige.

Les mer: Lag ekte spanske reker med rå reker

Retten jeg lager er inspirert av et besøk jeg nylig hadde på restaurant Cookoovaya i Athen. Jeg lærte å lage en superlett fiskerett (uten reker) som kun består av hvit fisk, tomater, poteter, løk, persille og masse olivenolje. Dette er retten jeg vil gjenskape, dog med reker i tillegg. Det viste seg å være skikkelig lurt, for retten ble en umiddelbar hit her i huset.

Hvittingen fileterer jeg selv. Litt knotete, men jeg får det da til. Rekene renser jeg. Skallet fra rekene kan du koke til deilig kraft.

Les mer: Slik lager du kraft av rekeskallene

Her kommer oppskrift til to porsjoner:

3 hele hvitting, filitert. Annen hvit fisk kan også brukes.

1 stor neve ferske, rå reker

bladpersille

8 gulløyepoteter eller andre småpoteter, delt i skiver og kokt i saltet vann til de er nesten møre.

2 store, modne tomater

1 liten løk i tynne skiver

salt og pepper

Masse god extra virgin olivenolje.

Slik gjør du:

Start med å koke potetskivene. La dem dampe av litt før neste steg.

Finn frem en ildfast form. Sett ovnen på 180 grader.
Hell på 3-4 ss extra virgin olivenolje i formen. Legg tomatskiver i formen sammen noen persilleblader. Legg potetskiver og løkskiver i formen. Salt og pepre litt og ha enda mer olivenolje over retten.
Legg på fisk og reker samt et nytt lag med tomater og persille. Salt og pepre og hell et par spiseskjeer med olivenolje over. Sett i ovnen i ca 20 minutter.

Ferdig rett.

Og så heller du litt mer extra virgin olivenolje over retten før servering. Det høres ut som dette er mye olje, men det blir en del av sausen og det er god olje, og derfor bra for deg.

Les mer: Derfor bør du spise mer extra virgin olivenolje

Olivenolje er bra for deg. Les mer om et her.

Forrige

Fire kule steder i Athen

Liker du chai latte? Da er dette desserten for deg

Neste

4 kommentarer om “Enkel og utrolig god fiskerett”

Legg igjen en kommentar