En perfekt bursdagsfeiring på Ylajali

IMG_0002
Ylajali

3. desember 2013: Det er min bursdag og den skulle feires i New York. Kanskje hos David Chang, der jeg ville fått kjeft for å ta bilder av maten, eller hos Anthony Bourdain, Wylie Dufresne eller kanskje Marcus Samuelsson. Turen ble avlyst. Det gjorde absolutt ingenting. I går gjorde jeg en kulinarisk reise på Oslos beste restaurant.

Det var nøyaktig 2 år siden mannen min, Erik, tok meg med på NOMA i København for å feire 40-årsdagen min. Her spiste vi, det som skulle bli, mitt livs beste måltid. Siden har jeg fått gleden av å spise på andre flotte restauranter som f.eks Maaemo i Oslo, Dinner By Heston i London og Tickets i Barcelona. Noen har vært bra og noen har vært skuffende. (klikk deg inn på restaurantnavnene for å få mine blogginnlegg fra stedene).

Ylajali Ligger på St. Olavs plass i Oslo. Navnet på restauranten har klare referanser til «Sult» av Knut Hamsun. (Hamsuns drømmekvinne var faktisk bosatt i huset der restauranten ligger.)

Erik og jeg bestiller hver vår 20-retters meny med tilhørende drikke. Menyen er satt sammen som en roman med prolog, fire kapittel og epilog. Først av alt starter vi med et herlig glass champagne som vi nyter sammen de 7 første rettene (Prologen).

Ylajali
Prolog. Vi er klare for en lang kveld med spennede retter.
Ylajali2
1. rett: Potetchip med ørretrogn og gressløk
Ylajali3
2. rett: Potetballer med kyllinglever og tyttebær. Helt fantatisk!
3. rett: Rå reker med dillkrem og tørket rekeskallkrønsj, servert på en isblokk.
Ylajali4
4. rett: Fenalår på byggchip servert av kjøkkensjef Even Ramsvik
5. rett: Tartar av urfe med søl og blomkarse.
Ylajali5
6. rett: Røkt kolje med surdeig og tørrfisk.
7. rett: Kyllingskinn med taskekrabbe.

Favoritter så langt? Umulig å velge. Ingen nedturer, bare høydepunkt. Etter de fantastiske smårettene, går vi over på de litt større komposisjonene med viner til. Vinvalgene til hver rett er en drøm! Sjelden har vi fått bedre match av mat og drikke. Det er virkelig noe jeg ikke syntes fungerte like godt på hverken Noma eller Maaemo. Full valuta for pengene på Ylajali, etter min mening.

Ylajali6
Nå går vi over til kapittelet som heter » Norske kalde vann».  Erik får servert pepperrot-snø til retten med kamskjell og agurk.
Ylajali7
Rett 8: Kamskjell med agurk og pepperrot. Kald, frisk og herlig.
Ylajali8
Rett 9: Høstgrønnsaker med løjrom og hasselnøtt. En av kveldens herligste retter. Denne minner veldig om en av rettene jeg fikk på NOMA.
Ylajali9
Nytt kapittel: «Vedovn, korn og mellomspill»
10. rett er ølbrød med pisket Rørossmør.

Det er en spesiell opplevelse å spise hos Ylajali. Servicen er formidabel. Det er hjemmekoselig med enkel dekor. Pledd over hvert armlene. Serviset er av flott og unik keramikk. Bestikket er fra Hardangerbestikk og restlageret til Skaugum. Det er upretensiøst, men dannet hos Ylajali. Alt går på skinner. Alle som jobber her vet hva de skal gjøre og når de skal gjøre det.

Ylajali10
11. rett: Fjellørret stekes på en saltsten som holder 200 grader. Den står på bordet og blir ferdig mens vi spiser brød. Fisken serveres med selleri og en blåskjellkraft med persilleolje.
Ylajali11
Rett 12: Sjøkreps med fermenterte rødbeter.
Ylajali12
Rett 13: Kefir og stangselleri. Dette er en frisk «ganerenser» som avslutter dette kapittelet.
Ylajali13
Rett 14: Kapittel «Kongen av havet» . Piggvar bakt i høy med en smørklatt på toppen. Servert med ung løk og ramsløk. Deilige dufter fylte restauranten da lokket på piggvaren ble løftet av. Gryten ble tatt ut på kjøkkenet og retten montert.
Ylajali14
Piggvaren er klar til servering.
Ylajali15
Rett 15: Nytt kapittel: «And og reinsdyr» Andehjerte med andeegg og steinsopp.
Ylajali16
Rett 16: Reinsdyr fra Røros med blodskorpe og trøffel.
Ylajali17
«Epilog»
Rett 17: Nå er vi over på osten. Comté med høyost og tindved.
Ylajali18
Rett 18: Åkerøepler med estragon og vanilje.
Ylajali19
Eplebrygg serveres til epledesserten.
Ylajali20
Rett 19: Svele med hasselnøttis, salt karamell og ristede hasselnøtter.
Ylajali21
Svele-dessert fra himmelen!
Ylajali22
Rett 20: «Stratos» servert med nybrygget kaffe.

Måltidet er over og det er tid for oppsummering. Vi kom oss igjennom alle rettene uten å bli ubehagelig mette. Det var en sjelden opplevelse med kun høydepunkter. Rett etter rett satt som et skudd. Vinene også. MItt livs beste restaurantopplevelse var NOMA. Nå er det Ylajali som troner hos meg. I februar kan restauranten vinne prisen for Nordens beste restaurant. Jeg håper virkelig de klarer det.

Ylajali23
«Goodiebag» med ølbrød til å ta med hjem.

Forrige

Midtøsten-inspirert ribbe med granateplebulgur

Cola-ribbe med coleslaw og potetmos

Neste

Legg igjen en kommentar