Elgsteik med viltsaus, kantareller og honningglaserte gulrøtter

Fikk tak i elgsteik på Bondens Marked for noen helger siden og den ble laget med årets kantareller og skikkelig viltsaus. Jeg elsker viltsaus. Har egentlig laget mest bærsauser til vilt de siste årene, men denne gang ble det skikkelig fløtesaus. Whhooo!

Elgsteiken var ikke surret, men et deilig stykke biff. Jeg krydret det med salt, pepper og knuste einebær. Så stekte jeg den i rikelige mengder smør og olivenolje sammen et par fedd hvitløk og en kvist rosmarin. Dette for å gi smak til kjøttet. Jeg stekte kjøttet slik at jeg fikk fin stekeskorpe rundt hele, så satte jeg det inn i ovnen til riktig kjernetemperatur var oppnådd. Jeg liker kjøttet en smule rått i midten. Hei, dette er fantastiske råvarer, derfor ingen grunn til å ødelegge det.

L1030921

La kjøttet hvile et kvarters tid før du skjærer det i delikate, tynne skiver.

Så var det tilbehøret. Jeg kokte norske nypoteter i saltet vann og skrelte dem rett før servering.

Jeg hadde et stykke sellerirot i kjøleskapet som jeg skar i skikkelig små terninger. Disse stekte jeg i pannen med litt olivenolje. Kantarellene renset jeg og delte i to på langs. Så hadde jeg litt godt og røkt bacon som jeg skar i strimler. Bacon og kantareller stekte jeg i pannen. med litt smør og olje, salt og pepper. Jeg tilsatte et fedd finhakket hvitløk mot slutten sammen litt hakket rosmarin. Tilsett de stekte sellerirotbitene.

L1030920

Viltsaus: Sørg for å lage nok! Jeg hadde ikke bein å lage kraft av, men det har kanskje du? Jeg kjøpte et glass ferdig viltkraft og hadde i en gryte sammen 5 tykke skiver brunost. Kraften jeg brukte er laget på vin og urter, så jeg trenger ikke tilsette mye, men 3-4 knuste einebær og en rosmarinkvist gjør susen.

La dette koke opp og tilsett 1 ts ripsgele og mer pepper. Så tilsetter du ekte fløte. Og da mener jeg kremfløte, folkens. 1 glass kraft (2 dl) til 1 liten burk fløte. Kok opp og la den tykne litt noen minutter. Vil du ha sausen skarpere anbefaler jeg deg å tilsette litt soyasaus. Jeg gjorde ikke det denne gangen, for jeg syntes sausen ble god som den var, og jeg ville at den skulle være delikat og mild.

L1030924

Gulrøttene:

Jeg fikk tak i disse delikate mini-gulrøttene som jeg renset litt før jeg la dem i en panne med vann (dekket halvt oppe på gulrøttene) og en stor klatt smør, en klype flaksalt og 1 ss akasiehonning. Så kokte jeg opp og satte på lokk. Når gulrøttene er møre og fremdeles friske og oransje  fargen, fjernet jeg lokket og lok vannet fordampe. Da begynner honningen og karamellisere gulrøttene. Ta dem før de blir brent:)

L1030935
Blir nesten ikke bedre!

Og så fikk jeg tips på polet om denne rødvinen til. Den var perfekt!!!

L1030937

Forrige

Blåtimen

Gammeldags kantarellsuppe

Neste

Legg igjen en kommentar