Ekte sommersalat

Jeg har vært på slang. Det er fordi jeg ikke liker å se at fristende bær og frukt bare står der uten å bli plukket. Dette med slang er egentlig litt overdrevet, fordi dette faktisk var arrangert slang. Det startet for et par uker siden. Erik og jeg gikk tur på Frogner, slik vi ofte gjør siden vi bor her, men så gikk vi forbi hagen til Steinerhøyskolen. Den hadde vi aldri lagt merke til før. Hagen bugnet av fristende rips, stikkelsbær, masse grønnsaker og blomkarse. Jeg gikk hjem og skrev en mail og spurte om det var lov å gå på slang i hagen, for nå var alle bærene ferdige til å bli plukket. Som svar fikk jeg at denne hagen er en del av elevenes skoleprosjekt og innhøstningen foregikk til og fra nå i sommerferien. Men jeg var mer enn velkommen til å gå på slang og ta noen rips til dessert. Så derfor gikk jeg altså på slang og tok med meg litt rips og noen blomkarser. Det var flere på slang denne lørdagen, og bærbuskene var så og si ribbet for bær, men vi fikk en stor neve rips.

DSCF0666

Men det var ikke bare slang som sto på dagsordenen. Bondens Marked åpnet sesongen på Valkyrie Plass i går og ditt måtte vi jo! For første gang i år var Korsvold gård på plass med sine flotte, økologiske grønnsaker. Klart vi måtte kjøpe med oss både poteter, hestebønner, tomater og gulrøtter i herlige farger.

DSCF0715

Neste post var honning. I handlekurven havnet nyslynget honning fra Røisilien bigård. Siste stopp var hos Thomas på Heidal LP. Vi kjøpte oksekjøtt som vi skal bruke til en deilig langkokt gryte, men det vi skulle bruke til denne middagen var herlig saltet og tørket spekeskinke fra utegående griser. Disse grisene ble til ribbe før jul og nå var skinken klar. Jeg har spist ribben fra Heidal flere gangen, og med tanke på den flotte kvaliteten, kan du bare tenke deg hvor nydelig denne spekeskinken smaker! Thomas har som mål å lage Norges beste spekeskinke, og det skulle ikke forundre meg om han en dag får den statusen. Skinken ble med hjem, og med noen stopp på veien var posene fulle og vi var klarer til å lage tidenes sommersalat.

Sommersalat med ingredienser fra slang, Bondens Marked og nærbutikkene på Frogner:

• Spekeskinke i tynne skiver. Vi har skinkeskjæremaskin og får tynne, delikate skiver.

• Melon i biter.

• rips på ranke

• fetaost delt i stykker

• Kokte skiver av potet. Legg dem i bunnen på salatfatet etter at de har kjølt seg litt ned.

• Mynteblader

• Bondebønner. Del bønnebelgene og ta ut hver bønne. Kok opp saltet vann og legg bønnene i gryten i maks 20 sekunder. Hell av vannet og kjøl ned. Fjern den ytterste hinnen på bønnene og bruk kun de flotte grønne bønnene inne i skallet. I Toscana serverer de ofte ferske bondebønner sammen med fersk pecorino-ost.

• lettsyltede tynne skiver av gulrot i mange farger. Jeg kokte opp en lake med 1/2 liter vann, 3 ss sukker og 1 ss salt + en stjerneanis. Når laken er romtemperert la jeg gulrotskivene i laken. Jeg lot dem stå i en time og så helte jeg av laken.

Legg poteter nederst og legg så de andre ingrediensene lagvis. på toppen la jeg blomkarse.

Dressingen lagde jeg av honningen jeg kjøpte på Bondens Marked:

1 ts honning

1 ts dijonsennep

1 dryss flaksalt

4 ss sitronsaft

6 ss god olivenolje

Rist sammen og hell over salaten helt til slutt, eller server ved siden av slik at man selv kan justere mengden.

Neste Bondens Marked i Oslo er neste lørdag i Birkelunden.

DSCF0716
Forrige

Risotto med hummer

Pasta med hjemmelaget pesto

Neste

Legg igjen en kommentar