Dumplings til kinesisk nyttår

5. februar feirer man kinesisk nyttår. Vi går inn i grisens år, det samme som da jeg ble født i for mange herrens år siden.

De tre små grisene: Meg og et par griser i Sør-Korea.

Jeg elsker asiatisk mat og jeg bruker mye tid på å lære meg de forskjellige kulturene. Jeg har vært i Vietnam, Korea, Singapore og Japan, og der har jeg rimelig kontroll på hva som er hva. Men hva med alle de andre landene?
Det er noe eget å reise til landene, gå på matmarkeder, smake ting du aldri har smakt før og bare kjenne på atmosfæren og lukte.
Noen ganger må man gjøre det fra sin egen kjøkkenbenk og derfor kaster jeg meg ut i en rett som hverken er det ene eller det andre, men jeg innbiller med at den er på riktig side av Svenskegrensen.

Jeg har altså laget dumplings igjen. Jeg elsker dumplings! Jeg får skikkelig cravings på det av og til. Akkurat som med pizza, og da må jeg ha det.
Jeg har laget masse gyoza hjemme etter at jeg kom hjem fra Tokyo. Denne gangen ville jeg lage noe skikkelig sterkt og aromatisk.

Jeg har brukt gyoza-plater som du får kjøpt i frysedisken i asiatiske butikker. De er lette å bruke og har en fin tykkelse. Problemet er at jeg må lage mine dumplings i gyozaform, for det er det eneste jeg kan. Derfor ser de ut som gyoza, selv om fyllet smaker helt annerledes. Det må du bare leve med. Får du til å forme dem annerledes, så gjør du det.

Jeg hadde et levende helvete da jeg skulle lage disse dumplingsene. Vi spiser vanligvis ca klokken 20:00 hjemme hos oss. Jeg pleier å sette av en times tid til matlaging. Dette kommer selvsagt an på hva jeg skal lage.
Dumplings er litt knotearbeid og derfor tar det litt lenger tid.
Jeg sovnet på sofaen og våknet 19:30. Dårlig utgangspunkt når man skal lage dumplings og attpåtil kverne kjøttet selv. Jeg kjøpte store nakkekoteletter som jeg skulle bruke, og da er det litt ekstra pes. Har man en kjøkkenmaskin er det ingen problem. Men min trådløse kjøkkenmaskin var ikke ladet, så der var batteriet dødt. Jeg måtte altså håndhakke nakkekotelettene, og det er fader meg en tung jobb.

Har du kjøkkenmaskin gjør du hele jobben på få minutter. Må du hakke manuelt tar det hele kvelden.

Men etter å ha hakket alt og laget dumplings gikk alt som en drøm. Sausen jeg lagde var en kruttsterk og sticky saus laget med klementin (appelsin er også perfekt å bruke), sesam, chili og honning. Steike, skal si at denne sparker fra seg!

Min bedre halvdel, Erik, hadde svetteperler i pannen etter å ha spist dumplings med kruttsterk saus. Det er meningen. Det skal brenne litt i munnen, men her må du justere heten etter ditt komfortnivå.

Jeg lagde ene enkel agurksalat til med en del syre i. Dette for å passe til chilien og de mektige gyozaene.

Oppskriften på mine dumplings får du her:

Dumplings til kinesisk nyttår

Ingredienser

 • til dumplings:
 • 1 pakke gyoza skins
 • 2 store nakkekoteletter, grovkvernet
 • 4 store sjampinjonger, grovkvernet
 • masse chili etter ønske
 • 1/2 ts finrevet skall av klementin (appelsin)
 • 2 ts tamari eller soyasaus (Kikkoman har en fin en)
 • 2 ts sesamolje (Blue Dragon får du i nesten alle butikker)
 • 3 ss finhakket korianderblader + stilker
 • 1 vårløk
 • 2-3 fedd finhakket hvitløk
 • 2 ss finrevet ingefær
 • Til steking:
 • 2 ss nøytral olje
 • 1 ts sesamolje
 • salat:
 • 1 agurk, skåret i strimler
 • 1 rød chili
 • 4 ss riseddik
 • 1 ts mirin eller 1 ts sukker rørt ut i eddik
 • frisk koriander
 • saus:
 • 3 ss sesamolje
 • 1 ss sesamfrø
 • 2-3 chili, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 ss revet ingefær
 • 3 ss nøytral olje
 • saft av 2 klementiner
 • 1 ts honning (ikke lynghonning)

Slik gjør du

1

Kjør sjampinjonger i en kjøkkenmaskin og mykne i en panne med litt olje. Det er viktig å få ut så mye fuktighet av soppen som mulig. Tilsett tamari og sesamolje. Ta av pannen og kjøl ned litt. Kjør chili, hvitløk, vårløk og ingefær i en kjøkkenmaskin og bland med soppen.

2

Grovhakk to store nakkekoteletter (skjær bort evt bein). Bland med soppblandingen og klementinskall.

3

Legg en ss blanding på midten av et gyozaark og brett til halvmåne. Form som gyoza ved å fukte den nederste halvmånen (på innsiden) og brett den øverste delen som en dragerygg. Sørg for at fyllet er tett inne i dumplingen. Legg de ferdige dumplingsene på en plate med et klede over slik at de ikke tørker ut.

4

Steking av dumplings: Finn frem en panne og ha bittelitt nøytral olje i pannen. Legg dumplingsene i vifteform (du må steke i to omganger med denne oppskriften for du får ikke plass i en panne). La det dannes en gyllen skorpe før du heller på ca 1 dl vann og 1/2 ts sesamolje og setter på lokk. Nå dampes dumplingsene i ca fem minutter. ta av lokket og la resten av vannet koke inn før du serverer dumplings.

5

Salaten: skjær strimler av agurken med en grønnsaksskreller. Legg i bolle og hell over eddik og mirin. Bland og tilsett chili og koriander etter smak.

6

Sausen:

7

start med å hakke chili. Bruk 2-3 stykker og ha dem i pannen med 2 ss nøytral olje. La chilien myknes godt før du tilsetter finhakket sesamfrø, hvitløk og revet ingefær. Tilsett saftene av klementinene og honning. Kok inn til en sirup og tilsett så sesamolje. Smak til om du takler med chili. Ha litt saus over hver dumpling og server resten i skål til retten.

Synes du dette hørtes ut som alt for mye arbeid? Da kan du feire kinesisk nyttår på Ling Ling Hakkasan i Oslo (serveres 5.-9. februar). Jeg var invitert på en før-smaking av menyen som har fått navnet «The Year of the Pig Experience» og kan virkelig anbefale å ta turen ned til Aker Brygge. Menyen, som består av masse deilige retter, koster 788 kr per person. Her får du garantert en deilig matopplevelse. Menyen var super.

Måltidet var sponset, men jeg har ingen kommersielle samarbeid med Ling Ling Hakkasan.

Forrige

Hot, hot kyllingcurry

Enkel pastarett med sprø spekeskinke

Neste

4 kommentarer om “Dumplings til kinesisk nyttår”

 1. Hurra! Der var oppskrifta jeg har ventet på. Dette skal testes og du, jeg har kjøkkenmaskin

  Svar
 2. Og retten var akkurat så herlig som jeg tenkte. Ti tomler. Mannen min elsket det også. Helle, du har en fantastisk blogg.

  Svar

Legg igjen en kommentar