Merkverdige Seoul!

Sør-Korea er et stykke «bort i veien», men så verdt å reise til. Jeg besøkte Seoul og Busan (Sør-Koreas nest største by). Hvilken by likte jeg best? Umulig å si. I Busan får du strender, havn og verdens ferskeste sjømat. I Seoul får du storbyfølelsen med all galskap som det automatisk følger med.
Jeg har skrevet en sak for Maison mat & vin som kommer på trykk i år, men det er ikke alt man får sagt i en slik sak. Derfor vil jeg her gi deg rare og herlige tips til ting å gjøre i Seoul. Jeg vil tilbake, det er i alle fall helt sikkert!

Les mer: Busans fantastiske fiskemarked
Les mer: Seouls flotte matmarked

Hundecaféer

Lyst til å kose med valper mens du tar en k affe eller en øl? Det er fullt mulig i Seoul. Jeg besøkte nyåpnede Dadog i området Itaewon-dong en sen kveld. Da var det sju lodne små valper som sprang rundt og ville kose. Jeg bestilte en øl og den ble servert i spesielle krus slik at hundene ikke skulle velte dem eller drikke av dem. Det skal sies at de prøvde så godt de kunne både å velte kruset og drikke øl. Jeg er egentlig redd for hunder etter å ha blitt skambitt som barn, men her var jeg ikke redd i det hele tatt. Det er mange folk som jobber der som passer godt på hundene.

Kosmetikk

Koreansk kosmetikk har blitt et fenomen de siste årene. Det sies at industrien her er 10 år frem i tid enn de vestlige merkene. Butikkene ligger tett-i-tett, og det er især Etude House, Tony Moly, Too Cool For School og Innisfree jeg liker. Koreanerne er opptatt av sunn hud som gløder. Produktene kan være laget av snegleslim, slangegift, sauemelk og det som verre er. Jeg falt for snegleslim-kremene og kjøpte med med et helt sett. Jeg elsker disse produktene. De er rimeligere enn det vi er vant til av kjente kosmetikkmerker, men det betyr ikke at kvaliteten er dårlig.
Myeong-dong er et bra område for denne type shopping. Her ligger kosmetikkhusene på rad og rekke. Det skal dog sies at det er lett å få tak i disse produktene over hele byen da alle kosmetikkhus har mange, mange avdelinger.

Koreansk BBQ

Dette er populære greier. Jeg prøvde to forskjellige mens jeg var i Seoul. En posh variant der man får en person som griller maten til deg og en enklere variant der du selv griller maten. Jeg likte den siste best.
Konseptet er enkelt. Du bestiller kjøttet eller sjømaten. Når det kommer til kjøtt kan det være forskjellige stykningsdeler og enten svin eller okse. Det er lurt å bestille kjøtt med litt fett, for det blir veldig godt når man griller det, og det holder seg saftig.
Grillen står nedsenket i bordet du sitter ved. Det kan være gass eller kull. Over grillen henger et langt rør som tar røyken med seg opp og ut.
Til denne grillmaten får du sauser, kimchi, strimlet vårløk og syltet løk. Så griller man kjøttstykkene, dypper i sauser og spiser med tilbehør. Det er så fantastisk godt.
Jeg spiste koreansk BBQ på Chadolpoong i bydelen Seogyo-dong (bane til Hongik University), et område som er veldig ungt og kult.
For mer posh BBQ kan jeg anbefale Maple Tree House i partystrøket Itaewon-ro. Her griller betjeningen kjøttet for deg. Her får du masse tilbehør.

Kaffe

Du skal ikke gå lang i Seoul før du snubler over en kaffebar. Det finnes mange bra, uavhengige kaféer som serverer fabelaktige saker. Kjøp med deg hjem: Pakker med kaffeposer (ja, som i teposer) . De har et merkelig system der du henger posen med kaffe på koppen og brygger kaffen rett i koppen. Genialt!
Under Crema i bydelen Seogyo-dong anbefales. I smågatene rundt kaffesjappa finner du masse kule vintagebutikker, koreanske designere, kule kaféer og butikker.
Men kaffe får du uansett hvor du befinner deg i byen. Det finnes kaffebarer overalt. Standing Coffee har flere avdelinger og anbefales.

Vinylbarer

Golmok Vinyl & pub

Dette er et konsept som jeg digger. Du går på bar. Kjøper deg en øl eller what ever. Gjerne en Magpie, som er et lokalt håndverksøl. Så skriver du musikkønske på en lapp og gir til Dj’n. Kommer låta di? Sånn går kvelden. Ny lapp, nytt ønske. Stor seier når ønsket spilles.
Det finnes mange vinylbarer i Seoul. Golmok Vinyl & pub i Itaewon-dong er kåret til en av de aller beste vinylbarer i verden. Jeg kan skrive under på at den er helt fantastisk. Her kunne jeg ha flyttet inn.

Besøk legendariske Mamma Kim 

Dette er det snåleste jeg opplevde på turen. I Seouls horestrøk, som også er homsestrøket (Yongsan-gu), ligger en fantastisk instutusjon: Grand Ole Opry. Baren drives av 79 år gamle Mama Kim. Hun har bare lisens til å serverer utlendinger og baren er en Country Western-bar som er så unik. Jeg har ikke sett makan på mine reiser innerst inne i tjukkeste Texas, for å si det sånn.
Hun har signerte lp’er og bilder av kjente country-stjerner. Bare gå dit. Du må oppleve det.

Samme meny til frokost som til middag

Matvanene til koreanerne er annerledes enn våre. De kan spise det samme til frokost som til lunsj som til middag. De har ingen navn for frokost. De har et begrep som heter «Hangover soup» som de benytter seg av ofte til frokost, for lokalbefolkningen er glade i å gå på byen til langt på natt. For å komme seg til de skal på jobb drikker de denne suppen som heter Haejang-guk.
En kuriosa når det kommer til frokost på hotell. Du vet de kosedressene som du får på Cubus, H&M og Lindex rundt juletider? De med motiver på genseren og collagebukser som matcher? Det går koreanske kvinner i til frokost på hotell. Så har du en i skapet kan du ta den med å spise frokost i når du er på hotell.

Dansende blekksprut

De liker maten sin fersk i Sør-Korea. Så fersk at den skal på bordet rett etter at råvaren er slaktet. Slik er det med den berømte retten San-nakji. Den består av oksetartar med en rå eggeplomme på toppen. So far, so good. Til denne tartaren kan man bestille miniblekksprut. Når retten kommer inn på bordet danser belkksprutarmene på tallerken. Muskulaturen er fremdeles aktiv. Det er det som gir denne bevegelsen. Jeg vil anbefale deg å vente til retten har «roet seg» slik at sugekoppene ikke setter seg fast i halsen.
Spis retten på det fantastiske Gwangjang Market. Her finner du en egen «Tartar Alley» der du kun får denne retten.

Makroner med matchaiskrem

Dette er toppen av lykke! Sprø makroner med et TYKT lag iskrem mellom lagene. Jeg gikk for matchate, fordi jeg elsker denne smaken, men det finnes mange andre gode smaker å velge mellom.

Mat på pinne

De elsker mat på pinne i Sør-Korea. Du finner street food-vogner over hele Seoul (Busan også) som selger sin spesialitet. Det kan være grillede hummerhaler, fiskekaker (veldig populært), pølser, potetspiraler og mye, mye mer. Andre street food-retter som er populære er små eggeterter med vaktelegg, fylte kaker med søt, rød bønnepaste, friterte silkeormer, gimbap (koransk svar på makirull), og mange andre fristende retter.

K-pop

K-pop er betegnelsen på koreanske boybands. Og de er det mange av! De største bandene har egne butikker der det selges merchandise.

Koreansk design

Dongdaemun Design Plaza i Jung-gu er et must å besøke. Dette er en kjempebutikk med masse småbutikker inni som selger koreansk design. Så mye kult. Du kan til og med lage din egen actionhelt her – av deg selv. I strøket rundt finner du mange kjøpesenter som er superkjente for koreansk klesdesign. Doota er det anbefalte stedet å gå for det.

Munnbind

Ja, akkurat som i Japan, vil du se folk med munnbind på gaten i Seoul. Noen ganger er det pga allergi, men i de fleste tilfeller, og især når det gjelder unge mennesker, så har de på seg munnbind fordi K-pop-heltene deres har på seg det. Det er rett og slett mote. Enten svarte munnbind eller sykehus-munnbind er de mest populære. På Dongdaemun Design Plaza har de en egen avdeling med munnbind-utvalg.

Emoji-kaker

Symbolet med dritten er veldig populær i Seoul. Her finner du egen steder som selger fylte kaker som har den berømte formen til Emoji-symbolet «Pile of poo». Artig for unga!

Fritert kylling og øl

Den foretrukne barsnacksen sent på kvelden er Kylling- (Chimaek) and øl (maekju). Dette er biter av friterte kyllingbiter som nytes til øl. Det finnes slike Chicken- and beer-steder over hele byen.

Manisk opptatt av sakser

Alt kan klippes! I Sør-Korea bruker de saks til alt! Skal de skjære opp kjøtt på grillen, klipper de det opp. Skal salaten skjæres? Ja, da klipper vi litt igjen, da. Her har vi kanskje noe å lære…

Gastopub med egen soju-meny

På Dyeon in Sinsa-dong i Gagnam styrer kjendiskokken Sung-Yeol Nam. Han lager fantasisk, moderne koreansk mat som du kommer til å bli mo i knærne av å spise. Det som er ekstra spennende på dette stedet er utvalget av naturlige soju – koreansk risvin og -brennevin. Jeg fikk en vin til hver rett. Vi startet med musserende risvin og endte opp med brennevinet. Fantastisk opplevelse.

Soju og øl

Ja da! De slipper shots i ølen i Sør-Korea også. Drinken heter Poktanju. Det kan være soju (risbrennevin) eller Makgeolli (Som inneholder mindre alkohol. Man heller i risvinen i ølet og så blander man med en skje.

Til info: Jeg har vært på pressetur til Sør-Korea med Finnair.
Finnair flyr den korteste veien til Seoul via Helsinki.

Forrige

Kyllingsuppe med masse ingefær

Stor guide til å spise smart

Neste

Legg igjen en kommentar