Matlandet Vietnam

Jeg innrømmer det gjerne. Jeg var skikkelig skeptisk til Vietnam før vi dro hit. Østen har aldri helt fenget meg selv om maten i landene er fabelaktig. Jeg trekker all skepsis tilbake. Vietnam, og især Hanoi traff meg midt i hjertet.

Vietnam er kjent for sterk og god kaffe.
Vietnam er kjent for sterk og god kaffe.

Vi har vært her i seks dager og besøkt Hanoi i Nord, Halong Bay lenger nord og Saigon i sør. Snakk om forskjeller. I Hanoi er maten mer kinesisk, mens i sør er den mer japansk og thailandsk. Jeg foretrakk nok maten i Hanoi en smule. I sør inneholdt maten mye sukker og overload av urter. Men jeg klager ikke, for her er det snakk om nyanser. For jeg har virkelig ikke spist bedre i hele mitt liv, med unntak av Singapore.

IMG_0579
Skjell i sitrongresskraft med chili og ananas. Fantastisk smakfult.
IMG_0581
Når jeg får krabbe, da smiler livet.

Å gå på fine restauranter i Vietnam er bortkastet penger og smaksløker. Vi hadde en sånn kveld i Hanoi der vi var på en fransk-vietnamesisk restaurant. Fine retter og ganske god mat, men herregud, hvorfor gå dit? Den beste maten får du ute på gata. Det lukter grillet svin over hele byen og alt ser fristende ut. De franske baguettene (banh mi) fylt med deilig kjøtt, paté eller kylling, den fantastiske pho bo (nudelsuppen med oksekjøtt), vårrullene, de ferske skalldyrene, grillspydene som sakte karameliseres over kull. Jeg sikler her jeg skriver selv om jeg sitter å slurper i meg en bun cha (grillede svineboller i en sur-søt nuddelkraft).

J49A8653

Første kvelden vi ankom etter over et døgns reise fra Zanzibar stakk vi rett og slett på hjørnet og spiste nykokt krabbe og skjell i sitrongresskraft. Det er noe av det beste jeg har fått servert. Å sitte på knøttsmå plaststoler på et støyete hjørne sammen med bare lokalbefolkning er en opplevelse jeg aldri vil glemme. Å skåle i øl med gamlegutta på nabobordet er også opplevelser du får med deg hvis du går på «vestlige» restauranter.

J49A8658
Erik og jeg.

Dag to var vi på matmarkedet og kikket for så å dra på matkurs og lærte fantastiske vietnamesiske retter. Det var utrolig lærerikt og her kommer det mange oppskrifter på min blogg og på Tines blogg, som vi fyller med innhold på denne turen. Vi er hyret inn av Tine i 32 dager for å reise jorden rundt og samle oppskrifter som vil kunne passe til rømme. Vi er heldige. Jaggu!

Fikk diplom og gode greier.
Fikk diplom og gode greier.
J49A8840
Urter på matkurset.
J49A8764
Et av Hanois mange matmarkeder.

Halong Bay.

En tur til vidunderlige Halong Bay anbefales når man tar turen til Hanoi. En båttur på havet der du kan se de mange steinstøttene reise seg majestetisk i vannet. Maten på båten var faktisk overraskende god også.

Lyst til å lage en negroni slik vi fikk den på båten i Halong Bay? Oppskrift her.

J49A9802
Halong Bay

J49A9540Vi avsluttet oppholdet i Hanoi med å servere hjemmestekte vafler (ja, vi har med vaffeljern, vaffelmiks og DHL-tilsendt rømme) som street food til folket på gata. Det ble veldig godt mottatt – især blant barna.

Man må by på seg selv. Her serverer jeg vafler som Street food.
Man må by på seg selv. Her serverer jeg vafler som Street food.
J49A0241
Grilled fisk på Street Food-markedet.

Vi satte oss på flyet til Saigon (Ho chi minh) som er en sterk kontrast til intime Hanoi. Dette er en virkelig storby med store avenyer og masse trafikk. Ikke at det var direkte lite trafikk i Hanoi heller og de kjører mot enveiskjøring og på fortau, men Saigon var enda mer hektisk.  Og du får ikke den samme street food-opplevelsen som i Hanoi. Vel, du har områder der det lages mat på gaten og noen av dem ser ikke spesielt hygieniske ut, så det tok vi ikke sjansen på. Men de har en ting der som er fantastisk. I 2015 ble det bygget et eget Street Food-marked der du kan smake de aller fleste vietnamesiske spesialitetene. Dette lå rett ved hotellet vårt og vi brukte det flittig. Det var her vi fikk favoritten vår av Pho Bo (nudelsuppen) – og vi har spist noen på denne turen, altså.

Pho bo. Nudelsuppe med oksekjøtt.
Pho bo. Nudelsuppe med oksekjøtt.

Så møtte vi en dame som lagde vafler på gaten. Midt i Saigon! Konsistensen var kjeksaktig, men gud så snålt! Hun satt der og stekte vafler over glørne med et vaffeljern i støpejern.

Vaffeldamen i Saigon.
Vaffeldamen i Saigon.

Nå er vi tilbake i Hanoi og skal videre. Men hvor? Vi gleder oss!

Kaffe.
Kaffe.
Forrige

Matfestival i Dubai

Happy Gin & Tonic Day!

Neste

Legg igjen en kommentar