Det er tid for gløgg!

Det er tid for gløgg og peppekaker. Ikke at det er spesielt godt. Gløggen er alt for søt og kjøpepepperkakene er rimelig trøtte. Når sant skal sies er jeg faktisk ikke glad i den klassiske Tomtegløggen i det hele tatt.

Jeg lager gløggen selv av eplejuice eller hvitvin. Det er superenkelt å smelle sammen en deilig gløgg selv, og det skal jeg vise deg litt lenger ned i saken.

Gidder du ikke lage gløggen selv? Det fins håp!

Først skal du få se hvordan svenskene gjør det når det kommer til gløgg. Der er nemlig gløgg så mye mer enn det vi forbinder med juledrikken. Her kan du få den smaken du vil: Lussekattsmak, lakris og bringebær, multe, peppekaker… Dette er bare noe av det utrolige utvalget av gløgg som jeg kom over på en tur til matbutikken Strømstad Mat for noen uker siden.

Blossa 16
Blossa 16

Tidligere i høst var jeg tilstede på lansering av årets Blossa-gløgg. Det er svære saker. Blossa er et stort gløggmerke i Sverige og hvert år lanserer de en gløgg i begrenset opplag der smaken varierer fra år til år. Det er alltid knyttet stor spenning til blenden, som er superhemmelig.

Hvert år er temaet fra en plass i verden. I fjor var det Storbritannia og laget på Earl Grey te. Året før var stedet Frankrike og Provences lavendelåkre.
Et team jobber med smaksutviklingen et helt år.

j49a3027

I år kom man «hjem» til Sverige og norrlandsk utskog. Smaken i år er kreklingbær, bjørkesirup og bålrøyk. Dette skal tilsammen gi den perfekte smak av skog og nordisk landskap. Designet er laget av fotografisk materiell med svensk skog bål og lyset. Illustrasjonen viser ild og dyrene som sitter rundt. Dette er de typiske svenske ikonene. Kunstneren Petra Börner og Scandinavian Design Group står bak designen.
Gløggen skal gi opplevelsen av en vandring i skogen og det kunne like gjerne vært i Norge eller Finland.

j49a3031
Åsa Orsvärn og designer Petra Börner på årets lansering av Blossa 16 i Stockholm.

– Med Blossa 16 har jeg valgt å skildre en utflukt i skogen som avsluttes om kvelden rundt bålet, sier Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa.

Blossa 16 er en hvit gløgg på hvitvin laget med klassiske gløggkrydder som ingefær, kardemomme og nellik. Krydderne knuses og legges på sprit i tre måneder før bruk. Så blir krekling, bjørkesirup og røkt sukker tilsatt for å få den perfekte smaken. Og den smaker virkelig bål. Jeg er på smakingen i Stockholm og får servert gløgg i en turkopp for å frembringe følelsen av en tur i skogen.

Nå er det snart jul! Blossa 16, Blossa gløgg og Heisser Hirsch Glühwein.
Nå er det snart jul! Blossa 16, Blossa gløgg og Heisser Hirsch Glühwein.

Det finnes flere typer gløgg på Vinmonopolet. Blossa har den klassiske gløggen og en alkoholfri variant, men også en sterkere versjon som er tilsatt cognac. De kommer også med en vintereple-gløgg senere i vinter.

Er du fan av Glühwein, kan denne økologiske gløggen laget på Merlot-druer være saken: Heisser Hirsch Glühwein.

BLOSSA 16 har et alkoholinnhold på 15 % og finnes i Vinmonopolets bestillingsutvalg. Det kommer kun inn 1200 flasker i Norge. I Sverige tas det inn 500 000 flasker av denne gløggen, som kommer i begrenset opplag.

Så hva kan vi lære av dette? Gløgg trenger ikke å vær klissete, søt og vond. Den kan faktisk være god, tørr og ha overraskende smak. Aperitiffen som vi fikk servert på dette eventet i Stockholm var kald og laget på blåbærgløgg og musserende vin. Supergod!

Jeg lager som nevnt gløggen min selv og den er så enkel. Du trenger ca 10 minutter, en flaske tørr hvitvin eller god eplejuice samt et utvalg hele krydder. That’s it!

Silk lager du deilig julegløgg selv til 4 personer:

1 flaske tørr hvitvin (du trenger ikke gå for årgangsvin her, altså) eller 1 flaske god eplejuice

1 remse appelsinskall (ikke ta med det hvite for det er bittert)

1 remse sitronskall (ikke ta med det hvite for det er bittert)

1 kanelstang

2 stjerneanis

4 kardemommekapsler

4 nellikspiker

evt sukker eller honning til søtning

Varm vinene/eplejuicen, men ikke la den koke. Slipp krydderne og sitrusskall i og la dette trekke på lav varme med lokk på i 10 minutter. Søt med sukker eller honning etter ønske. La sukkeret løse seg opp i den varme drikken.
Sil av krydder og sitrusskall og hell gjøggen over i fine kopper eller glass som tåler varm væske.

Hva serverer man til? Hjemmelagde brunekaker eller kanskje et stykke deilig aprikos- og pinjekjerneterte?

Hjemmelaget gløgg og aprikos- og pinjekjerneterte.
Hjemmelaget gløgg og aprikos- og pinjekjerneterte. Denne gløggen er laget på juice av hardangerepler.
Forrige

Svinekjaker i øl med persillerot og potetmos

Feminin cocktail med whisky og eple

Neste

Legg igjen en kommentar