Danske brunekaker med en moderne vri

Brunekake er en slags pepperkake, men uten pepper. De er danske og de minner meg om jul. Jeg er halvt dansk og liker å lage nostalgisk mat især opp mot høytiden. Baking er ikke noe jeg driver spesielt mye med, men når det er jul må jeg ta meg i nakken. Jeg velger jo selvsagt de enkleste småkakene, men det betyr ikke at de ikke smaker godt. Jeg elsker brunekaker og med revet appelsinskall og tørkede aprikoser er de så mye bedre enn de jeg husker fra barndommen.

Santa Maria har utfordret meg til å bake til jul, for de vet at jeg ikke er verdens beste baker. Men jeg skal vise dem at jeg kan bake. Og fordi jeg er så glad i krydder, velger jeg noen deilige kryddersmåkaker. Jeg elsker at vi i juletiden bruker mer krydder. Kunne vi ikke ha gjort det litt ellers i året også?

L1180719
Danske brunekaker

Slik lager du mine fabelaktige brunekaker:

 • 200 g smør
 • 150 g lys sirup
 • 75 g brun farin
 • 125 sukker
 • 2 strøkne ts malt nellik fra Santa Maria
 • 2 strøkne ts ingefærpulver fra Santa Maria
 • 2 strøkne ts malt allehånde fra Santa Maria
 • 2 strøkne ts økologisk malt kanel fra Santa Maria
 • 2 strøkne ts økologisk malt kardemomme fra Santa Maria
 • 2 strøkne ts natron
 • 1 neve hakkede mandler (uten skinn)
 • 1 liten håndfull hakkede tørkede aprikoser
 • finrevet skall av 1 appelsin
 • 400 g hvetemel
Disse trenger du.
Disse trenger du.

Slik gjør du: Smelt smøret i en gryte. Tilsett sirup, farin og sukker, samt krydderne. La dette smelte sakte slik at du oppnår kroppstemperatur på blandingen. Enkelt, ikke sant?

Ha mel og natron i en bakebolle. Spe med smøret til du har en fin deig. Bland inn mandler og aprikoser. Form deigen til tre tykke pølser. Pakk dem inn i plastfolie og legg dem i kjøleskap eller fryseren til de er faste, men ikke frosne. Skjær så 1 cm skiver av pølsene og legg dem utover et bakepapir på en bakeplate. Fint om de blir så runde som mulig. Jeg klarte ikke helt det, men utseende er ikke alt.

Stek på 200 grader, varmluft i ca 8 minutter. Ta en ut og avkjøl kjapt og se om kaken nå er sprø og fin. Er den det, tar du ut de andre. Avkjøl på rist.

Disse småkakene er mye enklere å lage enn pepperkaker, så vil du lage noe som likner, men som har mer smak velger du å lage disse. Jeg liker ikke å bake, men disse ligger på vanskelighetsgrad 1 (der 1 er enklest og 10 vanskeligst). Det burde si en del når det kommer fra meg.

God stressfri førjulstid!

L1180728

Til info: Blogginnlegget er laget som et oppdrag for Santa Maria. 

Forrige

Buns med ribbe, rødkålslaw, chilisaus og syltet agurk

Sinatra-drinken

Neste

Legg igjen en kommentar