Sinatra-drinken

Jeg elsker Frank Sinatra. Helt siden jeg var liten har han hatt et plass i mitt musikalske hjerte. Jeg var så fan at jeg ønsket meg at Sinatra skulle spille i begravelsen min den dagen jeg vandrer. Akkurat det der med «Hvem slukker lyset først» var ikke helt inne da jeg var liten. Frank er død, men musikken og myten lever videre. Jeg husker at jeg som barn var vanvittig opptatt av mafiaen, både som filmer og virkelighetens mafia. Ryktene om Frank Sinatras tilknytning og hans falske øre (som visstnok skulle være fjernet av mafiaen) fascinerte meg. Litt av en interesse for ei lita trønderpike, tenker du kanskje.

J49A5400
Rusty Nail

I 1937 så drinken Rusty Nail dagens lys. Det var i alle fall da drinken fikk sitt navn. Den begynte å bli populær på 60-tallet på den sagnomsuste cocktailbaren 21 Club i New York. Og drinken ble enda mer populær da The Rat Pack (med Bl.a Frank Sinatra, Sammy Davis Jr, Dean Martin) utnevnte cocktailen til en av sine favorittdrinker.

Drambuie, som er en av to ingredienser i drinken, har lenge vært synonymt med tantedrikk i komfirmasjoner eller de glassene som alltid står igjen når kaffe og avec skal drikkes på julebordet. Personlig synes jeg den er for søt å drikke alene, men nå er ikke jeg en likør-jente heller. Men i drink er den nydelig.

Vet du ikke helt hva Drambuie er ? Det er en søt likør preget av whisky med innslag av vanilje og skotsk honning. Den er laget  av et utvalg skotsk whisky, mange mellom 15 -20 år gamle. Blandes med sukker og naturlige aromatiske essenser.

Jeg var tilstede på et drinkearrangement i baren på Bristol i Oslo for noen uker siden der bartender Freddy May fortalte oss om cocktailtrendene i New York. Det er tydelig at de gamle klassiskerne er på vei tilbake. Jeg synes dette er veldig stas.

Freddy May.
Freddy May.

Men tilbake til drinken Rusty Nail. Den er superlett å lage, og du det gjør du slik:

  • 25 ml Drambuie
  • 50 ml skotsk blended whisky
  • masse isbite
  • 1 sitronskall

I et drinkeglass heller du Drambuie og whisky. Tilsett masse isbiter og en remse sitronskall som du vrir lett over glasset før servering slik at oljene fra skallet kommer ut i drinken.

Drikk drinken sakte, for den er sterk.

Til denne drinken må du selvsagt høre på Sinatra. Klikk her for min mann, Erik playliste med favoritt-Sinarta-låter.

Vil du lage alternative Rusty Nail-drinker har Wikipedia denne fine listen:

The Rusty Bob, laget med Bourbon whisky istedet for blended Scotch whisky

 

The Rusty Ale, der et shot med Drambuie tilsettes øl (uansett merke og type), men uten is.

 

The Smoky Nail, der det brukes Islay whisky (veldig røyksmak) i stedet for blended Scotch whisky.

 

The Clavo Ahumado (spansk for «smoky nail»), der mezcal brukes i stedet for blended Scotch whisky.

 

The Railroad Spike, ofte servert til lunsj og laget med 4 deler kald kaffe fog en del  Drambuie i et høyt glass med isbiter i.

 

The Donald Sutherland,  (fantastisk skuespiller) der Canadian rye whisky er byttet ut med blended Scotch whisky.

Lyst til å lage en annen klassiker? Hva med en Old Fashioned? En av mine favorittdrinker. Oppskrift her.

En enkte klassiker av en drink.
En ekte klassiker av en drink.
Forrige

Danske brunekaker med en moderne vri

Whisky Galore!

Neste

Legg igjen en kommentar