Whisky Galore!

Forrige helg hadde Erik og jeg invitert til fullt hus og whisky. Nesten ingen av de inviterte var spesielt bevandret i skotske single malts (ikke jeg heller), så det hadde vært fryktelig bortkastet hvis vi skulle sette oss ned å drikke flaske etter flaske uten å kunne noe om whiskyene vi skulle smake. Det var nemlig 5 av dem, og alle hadde forskjellig karakter og smak. Derfor spurte jeg en ekte whiskyekspert om han ville komme å guide oss gjennom kvelden. Chris Malle kom i kilt og godt humør og fortalte oss om de forskjellige whiskyene.

Til drikken smakte vi forskjellige matvarer for å kjenne hvordan singel malts kan drikkes til mat og ikke bare alene. Så spennende! Hvem hadde trodd at røkelaks og whisky kunne være den matchen?

J49A5349
Whisky-cocktail.
Cocktailtimen.
Cocktailtimen. Chris i kilt. (foto: Erik Valebrokk)

Vi startet med en cocktail som seg hør og bør når man har selskap. Jeg tok kontakt med Norges beste bartender, Jørgen Dons (Nordisk mester også, faktisk). Jeg var med til Cape Town da Jørgen konkurrerte i World Class – verdensmesterskapet i cocktailkunst.

Han anbefalte en cocktail som han har kalt «The Long Journey». Jeg har laget den gjør-det-selv-vennlig.

Den lager du slik:

  • 5 cl Talisker Storm
  • 1 cl sukkerlake
  • 5 cl honningmelonsaft (se nedenfor hvordan du lager den)
  • 1 cl nypresset sitronsaft
  • 2 dråper eplecider-eddik
  • Rist i cocktailshaker sammen masse is og hell i cocktailglass.

2 honningmeloner kvernes i blender og siles til juice. (2 meloner er nok til 12 drinker)

Sukkerlake lager du ved å koke opp 50/50 med sukker og vann. Kjøl ned.

Man må jo ha ekte whiskymusikk til når man drikker whisky, ikke sant? Erik har laget en fantastisk playlist som kun inneholder sanger om whisky. Hør den her.

J49A5217
En fantastisk kveld. Og hjelpe meg, så mye mer jeg kan om whisky nå! (foto: Erik Valebrokk)
Chris.
Chris Malle. (foto: Erik Valebrokk)

Men nå skal smakingen foregå og Chris har fylt opp fire av de fem glassene med fire forskjellige single malt whisky. Han har lagt lokk på toppen av hvert glass slik at aromaene ikke dunster bort.

I nOrge har whisky begynner å bi mer og mer populært, og især single malts fra Scotland.

J49A5169
(foto: Erik Valebrokk)

Vi starter med en Cardhu. Den er lagret i 12 år på amerikanske eikefat. Den er honninggul i fargen og dufter eple, pære og litt sitrus. Nesten litt calvados-aktig. Ikke mye røyk her. Med litt vann i lukter den honning og litt ananas. Vi prøver den med en bit lagret parmesan til. Da foradrer smaken seg totalt. Fettet i osten oppløses i alkoholen og saltet fremheves.

J49A5283

Neste whisky ut er Talisker Skye. Den dufter vanilje og har litt røyk. Vi prøver en mild serrano-skinke til whiskyen. Den dufter medisinsk, litt bål og tjære. Den er sterk og holder 45,8 % alkohol. Men sammen med skinken smaker den fantastisk kremaktig med hint av vanilje.

Serrano-skinke.
Serrano-skinke. (foto: Erik Valebrokk)

J49A5296

Så setter vi igang med maten på ordentlig. Brett med Iberico de bellota, San Daniele, Coppa al Nebbiolo, Prosciutto Crudo de Soave og Salametto abruzzese bæres inn. Vi drikker Talisker Port Ruighe til skinkene, men de foregående whiskyene smakes også for å finne den riktige matchen. Port Ruighe er lagret i amerikanske eikefat og portvinsfat. Pot still, dobbeltdestillert. Fargen er gyllen og den dufter sjø, salt, røyk, røde bær og pepper.

J49A5223
Mye skinke, mye whisky. Godt humør. (foto: Erik Valebrokk)

J49A5317

Chris forteller at hva vi smaker og lukter er veldig individuelt og ingenting er derfor feil. Men kanskje referansen Kvikklunsj er litt søkt, sier han. Han har opplevd noen som har referert til det. Men igjen, ingenting er feil.

J49A5191
Alle følger spente med når Chris forteller med innlevelse om de skotske drikkene.Vi smaker og smatter, dufter og nipper. Ifølge Chris var coppa-skinken den perfekte match med Cardhu. Han opplevde en eple-calvados-referanse som var en øyeåpner for ham. (foto: Erik Valebrokk)

J49A5342

Så tar vi frem en helt fantastisk røkelaks som vi skal matche med Talisker Storm. Den er lagret i amerikanske eikefat. Pot still, dobbeltdestillert. Whiskyen dufter medisinsk og smaker hvit pepper. Den er søt, men har tørr ettersmak, medium røyk. Men sammen med røkelaksen kommer fiskesmaken frem og matchen er suveren. Dette er altså så gøy!

J49A5311

Chris lærer oss at rødt kjøtt bør spises sammen whiskyer som er lagret på europeiske eikefat, mens hvitt kjøtt (og fisk) bør spises sammen whiskyer som er lagret på amerikanske eikefat.

J49A5267
(foto: Erik Valebrokk)

Desserten er på vei inn og Chris har kjølt ned neste whisky 30 minutter i fryseren og så har han satt den på verandaen. Den avkjølte drikken helles i glassene når kaken er servert.

J49A5261
(foto: Erik Valebrokk)

Sjokolademoussekaker fra Pascal skal matches med denne whiskyen. Singelton smaker vanilje og nedkjølt kommer aromaer som eple og kokos frem. (Tradisjonell dobbeltdestillasjon i pot stills, lagring i brukte amerikanske og europeiske eikefat). Sammen med kaken får vi også frem smak av mandel, plomme og tørkede frukter. Jeg liker matchen kjempegodt.

Skulle du ønske å gjøre et slikt opplegg hjemme hos deg selv, ta kontakt med en som virkelig kan whisky (en slik som Chris) og inviter folk hjem til deg. Det er en opplevelse for livet.

J49A5251
Kake anyone? Foto: Erik Valebrokk
Fin i kilt! Chris Malle, Whiskyekspert. Foto: Erik Valebrokk.
Fin i kilt! Chris Malle, Whiskyekspert. Foto: Erik Valebrokk.
Forrige

Sinatra-drinken

Pasta carbonara de luxe

Neste

Legg igjen en kommentar