Bakt sellerirot med bearnaise

Sellerirot er kanskje den aller beste grønnsaken som finnes, synes jeg. Især når den lages til puré eller langtidsbakes i ovnen eller i peisen.
Jeg har langtidsbakt denne selleriroten på 100 grader i 5 timer. Jeg har pakket den hel inn i bakepapir med et par hvitløksfedd i bakepapiret og så har jeg knyttet igjen med mathyssing.
I disse fem timene gjorde jeg alt annet enn å lage mat. Selleriroten passet seg selv, den, og det som skjer gradvis er at roten kvitter seg med fuktighet og grønnsakskjøttet blir mykt, deilig og akkurat som bakt potet i konsistensen.
Jeg fikk tak i en ganske lite sellerirot. Det er viktig å se etter så små som mulig. Den jeg havnet opp med var hel og på størrelse med en litt stor grapefrukt.
Det eneste du trenger å gjøre med den er evt å børste av noe skitt. Men fordi du ikke skal spise selve skinnet og hele roten går inn i ovnen er det ikke store forarbeidet du trenger å gjøre.
Da selleriroten var ferdig i ovnen (det kjenner du ved å kjenne på roten slik du gjør med bakepoteter. Føles det ut som om å ta rundt en pose potetmel, er selleriroten ferdig).

Sellerieroten kan være et helt måltid i seg selv eller på et bord med flere retter.

Jeg delte roten i to på langs og scoopet ut en liten skje fra hver halvdel. I hvert hulrom la jeg en solid klatt bearnaisekrem som jeg hadde igjen fra middag et par dager før.
Mange sier de ikke får til bearnaisesausen selv. Det er lettere enn du tror og når du får høre hvordan jeg lager den, så kan du bare juble! Jeg bruker stavmikser og resultatet blir perfekt hver gang!

Du kan servere bearnaisesausen til selleriroten eller bruke bearnaisesausen en dag eller to etterpå som krem. Den får nemlig perfekt konsistens i kjøleskapet uten at du trenger å gjøre noe før servering.

Slik lager du sausen / kremen

Bearnaise laet med stavmikser

Ingredienser

  • 2 egg (en plomme og et helt egg)
  • 250 g smør
  • 1 sjalottløk
  • 4 ss hvitvinseddik
  • 1 ts tørket kjørvel
  • 1 ts fransk estragon (frisk eller tørket)
  • salt og pepper
  • sitronsaft fra 1 sitron
  • frisk estragon

Slik gjør du

1

Finhakk sjalottløk. Ha i en liten gryte med eddik, 1 dl vann og bittelitt salt og pepper. Tilsett kjørvel og estragon. La koke inn til du har et par ss av væsken igjen. Sil over i en beholder.

2

Smelt smøret i en kjele.

3

Ha eggeplomme og et helt egg (uten skall, selvsagt) i beholder der du har helt sjalottløkvæsken. Begynn å spe med smeltet smør mens du bruker stavmikseren. Dette er akkurat slik du lager majones på enkleste måte også, men her er det smør og ikke olje du bruker. Tilsett masse frisk estragon og tilsett litt sitronsaft til du er fornøyd med smak og konsistens. Bearnaisen skal være tykk og deilig og smaken skal være litt syrlig.

4

Nå har du bearnaisesaus. Setter du den i kjøleskapet over natten har du bearnaisekrem.

Jeg serverte bakt sellerirot til en restesalat som jeg lagde av tynne skiver gulbete, paprika, asparges, fennikel, urter og en deilig urteolje.Jeg hadde også noen fantastiske, kjøttfulle pølser som jeg kjøpte på Bondens Marked før påske.
Forrige

Skulle det være et speilegg til dessert?

Horse’s neck

Neste

Legg igjen en kommentar