Arganolje til matbruk

Man får ikke tak i arganolje beregnet til mat i Norge ennå, men i Marokko får du denne herlige oljen som smaker ristede nøtter. Den er perfekt til salater, over en couscousrett eller til å dyppe deilig brød i.
Skal du kjøpe med deg denne oljen hjem fra en Marokko-tur bør du være litt varsom med hvor du kjøper den. Det finnes utrolig mange oljer med dårlig kvalitet og få kjøpt. Jeg kjøpte en økologisk variant fra en konseptbutikk nær Jardin Majorelle. (butikkens hjemmeside).

Arganolje kommer fra oljen som presses ut av argannøtten. Nøtten vokser på argantreet og det er her geitene står og spiser rett fra treet. Ja, de står i treet og spiser. Nøttene som går igjennom fordøyelsessystemet til gjeita blir presset for olje og solgt som eksklusiv olje. Hørtes ekkelt ut? Vel, de har begynt å produsere oljen uten at den går via geitas mage også.

Kjøp med deg en flaske til matlaging eller en flaske med skjønnhetsargan. Den er super til håret og huden.

Lag arabiske brød (pitabrød) og dypp dem i deilig olje. Har du ikke arganolje, kan du bruke en deilig extra virgin olivenolje.

Pitabrødene lager du enkelt slik:
600 g hvetemel
1 pakke tørrgjær
1 egg
0,5 dl olivenolje
1/2 tsk salt
1/2 tk sukker
3 dl vann
Bland vann og tørrgjær. Tilsett de andre ingrediensene til en fin deig. La stå og heve i 30 minutter på et lunt sted med plast over.
Form til rundstykker, men trykk dem flate og legg dem på en bakeplate med bakepapir. Stekk på full guffe i ovnen på 250-300 g (kommer an på ovnen du bruker). Pitabrødene er ferdige når brødene er sprø og lett gylne. De må gjerne blåse seg opp litt. Det blir det beste resultatet.

 

Geiter i et argantre.

 

Forrige

Ras el hanout – 35 krydder i ett

Forfriskende myntete

Neste

Legg igjen en kommentar