Det er ikke lett å tvinge en brødoppskrift ut av en restaurantvert når hun sier at det er svigermor som sitter på oppskriften. Sånn var det i dette tilfellet. Jeg er på restaurant Le Port på vakre Bornholm sammen med en skokk matbloggere og journalister. Vi har akkurat landet etter et mellomstopp i København og vi er sultne som ville dyr. Le Port ligger høyt oppe på en strandklippe med utsikt ut over havet. Det er satans vakkert og det smaker ubeskrivelig godt med en iskald øl akkurat der og da. Ok, nå kan vi slappe av. Maten er på vei og vi har en kald én i hånden. Kan det egentlig bli bedre? Vi kjenner ikke hverandre så godt, vi som sitter rundt bordet, men praten går sånn rimelig greit om vær og vind. En sjel griper etter brødet og smører en bit. Så er det gjort! Nå går praten av seg selv. «Prøv dette brødet! Det er bare ufattelig godt!» Åh, nam, så fantastisk!» Sjelden har ukjente mennesker kjempet slik om de siste smulene. «Anis?» «Virkelig?» «Er det anis i brødet, sier du?». Vi har nettopp blitt servert anisbrød – og det er en åpenbaring!
Gabriela og Kim Jantzen driver restauranten som ligger i Hasle på den lille danske øya Bornholm. Gabriela forteller at anisbrødet kalles «Le Port-brødet». Det er utrolig populært, og det som sagt svigermor, som driver kafé i nærheten, som sitter på oppskriften. Og der blir den.
Uten oppskriftet drar vi slukøret derfra, men med et nydelig måltid bak oss. Maten på Le Port er like god som brødet – lekker og dansk.
Hjemme i Oslo klarer jeg ikke å glemme anisbrødet fra Bornholm. Jeg tar en titt i matskapet og smeller sammen en oppskrift som er supergod. Neppe så god som Gabrielas svigermor sitt brød, men et respektabelt anisbrød bakt på Frogner i Oslo.
Oppskriften er som følgende:
1 pk tørrgjær
5 dl lunkent vann
2 ss honning
1 ts salt
2 ss hele anisfrø
500 g økologisk, samalt speltmel
5 ss olivenolje
50 g havregryn
130 g økologisk hvetemel
Elt alt sammen og la deigen være ganske klissete. Hev en time på et lunt sted. Form så brødet til en runding (bruk gjerne en rund kurv). Mel det godt på overflaten før du steker det på 220 g i varmluft. Jeg stekte det i allefall 35 minutter. Men dette kommer helt an på ovnen din. Kakk i bunnen av brødet for å høre en hul lyd. Da er brødet ferdig. Avkjøl på rist. Skjær deg en god blings og nyt med et lag godt smør på og kanskje mitt gode sitronsyltetøy. Anisen er mild og gir en deilig søøtsmak til brødet. Jeg har testet det ut med forskjellig slags pålegg, og det fungerer veldig bra.
Nedenfor kan du se hva vi spiste på Le Port i Hasle.
Hej 🙂
Må jeg spørge om du vil oversætte til dansk hvad SAMALT speltmel er ?? Jeg kan Google sammalt (altså 2 M’er 😉 er det bare mærket på speltmel mon så jeg kan bruge bornholmsk fint speltmel? Jeg bor på Bornholm og ville rigtig gerne prøve din opskrift på La Port anisbrødet 🙂
Hilsen Anette
Hei Anette! Så hyggelig å høre fra noen fra Bornholm!
Beklager sent svar. Sammalt mel er det samme som wholemeal på engelsk. Så litt grovere mel enn hvetemel. Kan du finne noe som ligner, tror du?
Vil lige fortælle at de nu sælger melblandingen til Anisbrødet på LaPort
Der skal kun tilsættes vand og gær.
Med venlig hilsen
Dorthe Albertsen
Takk for informasjonen. Helt supert!