and

And med jordskokkpuré, bourbonkarameliserte plommer og salte pistasjnøtter

oktober 25, 2013
Andebryst med gule plommer kokt i bourbon-karamell servert med jordskokkpuré og salte pistasjnøtter

Hurra, det er snart helg!

Plommer og Jordskokk er i sesong. Jeg hadde lyst å lage en høstlig versjon av stekt andebryst. Det ble en rett som minnet litt om jul, faktisk. Jeg elsker amerikansk whisky, og jeg elsker å bruke den i mat. Plommene kokte jeg i en karamell bestående av Jack Daniels, smør, sitron og brunsukker. Og sammen med den krydderne jeg kledde anden i, ble dette et riktig så festlig måltid.

IMG_9560

Slik gjorde jeg:

Anden rutes i skinnet og gnis inn med salt og pepper. Dryss et tynt lag 5 Spice-krydderblanding over. Stek med fettsiden ned til skinnet er sprøtt. Stek på andre siden og etterstek i ovnen til du har fått ønsket kjernetemperatur. La kjøttet få hvile godt før du skjærer det opp i tynne skiver. (10-15 minutter)

IMG_9561

Gule plommer (eller røde) skjæres i båter.

I en varm panne smelter du 3 ss brunsukker. Tilsett 1 ss smør. Hell over et shotglass med bourbon (amerikansk whisky) og legg plommebåtene i karamellen. Kok i 10 minutter og så snur du båtene og koker 10 minutter til. Medium varme. Press 1 ss sitronsaft over og en klype flaksalt.

IMG_9563

Jordskokk og potet (3/4 jordskokk og en del potet) kokes møre. Sil av vannet og kjør i en blender sammen litt smør, salt og pepper til en glatt puré.

Dander puré og andebryst på en tallerken sammen med plommer og karamellsaus. Grovhakk flatpersille og salte pistasjnøtter og strø over retten. Disse to elementene er helt avgjørende for helheten av retten. Smakene passer perfekt sammen.

Kanskje liker du disse også

6 Kommentarer

 • Svar Lasse Eriksen oktober 25, 2013 at 5:00 pm

  Helle. Først, takk for en kul og inspirerende blogg. Så et spørsmål; hva kan man bruke i stedet for bourbon? Har ikke denslags i hus lenger etter en kveld med, skal vi si, overforbruk av JD…..

  • Svar helleskitchen oktober 25, 2013 at 5:59 pm

   Hei Lasse! Tja, hva kan man bruke hvis man ikke har amerikansk Whiskey? Litt usikker, for den har så markant smak. Men hvis du har en søt vin eller calvados i hus, kan du prøve med det. Tilsett en halv vaniljestang i tillegg, for bourbon inneholder vanilje. Kan gå bra, det:) lykke til! Takk for at du følger bloggen min.

   • Svar helleskitchen oktober 25, 2013 at 6:09 pm

    Hvis du ikke vil bruke alkohol kan du bruke sukker, vaniljestang, litt eplejuice og litt sitronsaft:)

  Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: