Aldri har pinnekjøttmiddagen smakt bedre

Som nevnt tidligere skal vi ikke feire jul hjemme i år. Vi reiser bort. Pinnekjøttet, som vi pleier å spise på julaften måtte altså derfor inntas en uke før julaften. På Facebook har jeg spurt rundt om hvem som har det beste pinnekjøttet i år, og de fleste forslagene var Ask og Annis. Vi gikk for Annis i Mathallen.

Jeg vanner det ut et døgn, men etter dette gjør jeg nok noe de fleste andre vil steile over å høre. Jeg damper det i vann, hvitvin, hvitløk, timian og laurbærblader. Yes, I do! Og det blir så godt! Kraften du får fra kjøttet og aromatene er saus nok i seg selv. Det er bare det at jeg gjør en ting til med sausen… Jeg tilsetter bittelitt brunet smør. Det er helt crazy banana! Men det smaker så fantastisk!

Laurbærblader, timian, pepperkorn, hvitløk og hvitvin. Kanskje ikke de opplagte aromatene du tenker vil passe i julens pinnekjøttgryte. Kjøttet dampes på bjørkepinner i gryte til det faller av beina. Dette tar ca 3 timer. Jeg legger pinnekjøtt på rist og setter det under grillelementene i ovnen noen minutter før servering.

For den som er i tvil: Jeg bruker urøkt pinnekjøtt. Alltid. Erik elsker røkt pølse til eller Vossakorv, så der får du den røyken du trenger, synes jeg da. Men her er man jo delt. Bruk det du liker.

Kålrotpuréen laget jeg litt annerledes i år. Jeg kokte 1 lite kålrabihode (i store biter) sammen med 2 gulrøtter i store biter. Jeg kokte dem i saltet vann til de var møre. Så kjørte jeg grønnsakene i blender med litt av kokvannet til purén var glatt. Også her tilsatt jeg bittelitt brunet smør for å brekke bitterheten i kålroten. Det ble en puré det kan skrives bøker om, altså! Så himla godt.

Potetene da? De fleste foretrekker Ringerikspotet til pinnekjøtt. Jeg bruker mandelpotet.

Nå har jeg fått flere runder ribbe, medisterkaker, lutefisk, rakfisk, gravlaks og endelig også pinnekjøtt før jeg setter kursen mot Spania. Du finner oppskrift på alt dette på bloggen, så det er bare å søke på oppskriftene hvis du trenger inspirasjon.

Brannfakkel! Jeg har testet flere typer akevitt til pinnekjøtt og konkluderer med at akevitt ikke passer spesielt godt til pinnekjøtt. Godt, lyst øl passer godt. Vin også, men akevitt skal jeg faktisk aldri drikke til pinnekjøtt igjen. Jeg har gjort det av gammel vane, men foretrekker nå lettere drikke til den kraftige retten. Hva synes du?

Forrige

Julens deiligste klementinsalat

Spansk på bordet og under juletreet

Neste

9 kommentarer om “Aldri har pinnekjøttmiddagen smakt bedre”

 1. Hei
  Spennende. Men hvor ble det av kålrabien i kålrabimosen? How much? Ikke bare selleri og gulrot vel?
  Jeg har laget dine mandelpotetblinies – Herlig. Og serverte med (selvgravet) laks og sennepssaus med masse dill. stor lykke. Du har spennende og anderledes matblogg som jeg følger med stor ineresse. Takk skal du ha. God utenlandsjul til deg og familien.
  hilsen grete

  Svar
  • Hei Grete! Takk for at du gjorde meg oppmerksom på at jeg har skrevet selleri. Skal ikke være selleri, bare kålrot og gulrot. Jeg hadde en liten kålrot og to små gulrøtter. Mengde kokevæske bestemmer du ut fra hvilken konsistens du vil ha på puréen. Litt væske av gangen.
   Så gøy å høre at du har laget gravlaksen. Det var lett, ikke sant? God jul til deg også! Jeg retter opp i teksten. takk!

   Svar
 2. Hei – mulig jeg overser det, men bruker du røkt eller urøkt pinnekjøtt? Jeg elsker pinnekjøtt sånn ca annethvert år, og husker aldri hva jeg liker, derfor dette elsk/hat forholdet til røkt? eller urøkt? pinnekjøtt, Du snakker om røyksmak i Nøgne Øs raw, så det er vel sikkert røkt? Ellers var det et godt tips med fett i kålrabistappa for å ta bort bittersmaken. Jeg bruker gjerne litt appelsinjuice i kokevannet for å friske opp den litt «klamme» kålrabismaken :-).

  Svar
 3. Det stemmer at det er røykmalt (5% såkalt peated malt) i Nøgne Ø RAW. Det er samme type malt som man bruker når man lager peated whisky.

  Svar

Legg igjen en kommentar