Superenkel gravlaks med sennepsmajones og potetblinis

Vi rømmer jula. Det er helt sant. I år skal vi ikke feire i Oslo slik vi pleier. Vi drar til vårt sommerparadis Cadaques og lar humla suse. Ingen planer. Ingen fastsatt meny.

Det er ikke Syden vi drar til. Det er garantert surt og kaldt i Cadaques, så det er ikke for varmen vi stikker fra landet. Vi reiser fordi jeg ikke er så glad i jula. Jeg liker opptakten til jula, men jeg er ikke så glad i selve juledagene. Tradisjoner har hopet seg opp til å bli mer mas enn hygge. Jeg kan ikke huske sist jeg hadde tid til å sette meg ned meg en god bok i jula. I år skal det bli slaraffen-jul.

Klart jula har vært hyggelig også. Misforstå meg rett. En av de koseligste tingene jeg og Erik har gjort de siste 10 årene eller mer er å gå bort til min kusine Solveig og mannen Atle. Da har vi spist gravlaks, som har vært en tradisjon jeg selv har tatt med meg hjemmefra. Vi har spist og sett på Grevinnen og Hovmesteren. Det har vært inngangen til jula, og en veldig hyggelig én også. I år skal vi ikke til Solveig og Atle. Og for ikke å ødelegge den fine tradisjonen inviterte vi like gjerne Solveig og Atle hjem til oss et par uker før jul på gravlaks og Grevinnen og Hovmesteren.

Jeg lagde en litt annen variant av gravlaksen enn den tradisjonelle og Grevinnen og Hovmesteren kom i form av en flaske vin. Du finner faktisk Grevinnen og Hovmesteren-vin på polet nå. Den hvite rieslingen passer perfekt til gravlaks, så dette ble en fin før-lille-juleaften-feiring.

Jeg nevnte enkel gravlaks. Ja, det er enkelt å grave laks selv og hvis du er smart bruker du filetene som er beregnet til sushi – de som ligger i pakker i butikken. Det geniale med å bruke disse filetene er at det kun tar 1,5 dag å grave laksen. Perfekt!

Blandingsforhold når du graver laks er 60 gram salt til 40 gram sukker til 1 kg fisk, så da får du regne deg frem til hvor mye du trenger. Jeg brukte tre fileter, noe som var nok til en stor forrett til fire personer + rester.

Slik graver du laks:

1 kg laksefileter uten skinn og bein

60 g salt

40 g sukker

dill

1 ss akevitt. (valgfritt) Jeg brukte Hellstrøms juleakevitt for den har masse florale kryddertoner. Men velg en du har kjøpt inn til jul.

Bland sukker og salt. Legg fiskefileter i en form og strø på blandingen under og på fisken. Hell på akevitt og strø over dill. Pakk inn i plast og sett press på fisken. Bruk en annen form eller noe annet for å få press. Etter en dag snur du filetene og legger på press igjen. Skyll laksefiletene etter en og en halv dag. Dvs. Legger du ned fisken om morgenen, er den ferdig kvelden dagen etter. Tørk godt. Pakk gravlaksen inn i plast til du skal bruke den. Skjær så i skiver.

Fin, fast og gravet fisk.

Sennepsmajones:

1 egg

3-4 ts dijonsennep

2 ss sitronsaft

1 dusk dill med stilk

ca 1 dl nøytral olje eller mild olivenolje

Bruk en stavmikser og bland alt til en fin majones. Oljen sper du i under miksing. Bruk mer olje for å få den fastere.

Jeg lagde mandelpotetblinis til laksen. Det passet så godt til. Sammen med sennepsmajonesen fikk du en totalsmak av gravlaks med sennepssaus og dillstuede poteter, og det er jo det vi er ute etter, er det ikke?

Her får du oppskrift på mandelpotetblinis

Legg lakseskiver på potetblinis og så en solid klatt med sennepsmajones på toppen. Pynt med dill.

Server gjerne med Grevinnen og Hovmesterens riesling til hvis du også vil ha Lillejulaften-følelsen.

Forrige

Tre deilige cocktails til julen

Beetroot Latte

Neste

Legg igjen en kommentar