Aldri mer tørr kylling! Slik steker du kyllingbryst perfekt

Mange kvier seg for å steke kyllingbryst med skinn på. Det er mange bekymringer som går igjen hos de som ikke føler seg helt stødig på kyllingsteking. Det er ikke så rart, det. Skinnet kan svi seg. Kyllingen kan bli tørr. Er kjernen rå?

Slapp av! Det er ingen hokus-pokus å steke kyllingbryst hvis man bare følger med og har en klokke for hånden.

Denne uken relanseres Lerstang-kylling i butikk. De saktevoksende kyllingene lever godt  i 60-70 dager. Den har god plass og tilgang på forskjellige aktiviteter i huset. Kyllingene kan gå ute i vinterhagen for å trekke frisk luft. Dette er derfor et produkt der dyrevelferden er i fokus, noe som gjør at dette er et produkt som jeg kan stå 100 % inne for.

Du finner Lerstang-kylling i Meny-butikker over hele landet.

Kylling med skinn er ikke vanskeligere å steke enn kylling uten skinn. Men hvorfor skulle du finne på å steke kylling uten skinn? Det er jo der den deilige smaken sitter.

Kyllingskinnet på Lerstang-kyllingene har et jevnt og fint fettlag under skinnet. Det er viktig å steke kyllingen skånsomt for å beholde formen på skinnet under stekeprosessen samt å smelte fettet slik at det setter smak til kyllingen.

Forstek ovnen til 200 grader.

Ta ut kyllingen fra kjøleskapet en halvtime før du skal steke den. Ta kyllingen ut av pakken og vask og tørk godt.

Krydre kyllingen jevnt på begge sider.

Legg kyllingbrystet på en fjøl og krydre jevnt med kvernet sort pepper og flaksalt på begge sider. Kyllingbrystene jeg bruker veier ca 260 gram per bryst. Jeg tar utgangspunkt i denne størrelsen når jeg beregner steketid.

Finn frem en panne. Hell et par spiseskjeer med god olivenolje i pannen og tilsett en real smørklatt. Jeg tilsetter et par hvitløksfedd og en kvist rosmarin (for smak) i pannen og når smøret er smeltet og det begynner å boble i panne legger jeg i kyllingbrystene med skinnsiden ned. Senk temperaturen litt slik at skinnet ikke svir seg, men det skal fremdeles være nok varme slik at kyllingen steker.

Slik ser kyllingen ut når du skal sette den i ovnen.

Etter et par minutter snur du kyllingen og steker tilsvarene på denne siden også. Når skinnet har et lyst, gyllent og sprøtt skinn er det på tide å sette kyllingen i ovnen. Sett hele pannen inn i ovnen (hvis den tåler 200 grader, hvis ikke bruker du en ildfast form). Sørg for at kyllingen ligger med skinnsiden opp i pannen. Sett pannen i ovnen i akkurat 10 minutter.

Slik ser kyllingen ut når den har vært i ovnen.

Steketiden i ovnen kommer an på om du har stort eller lite kyllingbryst. Sjekk på pakken og velg så like størrelser som mulig når du er i butikken, hvis du skal ha mer en et kyllingbryst.

Ligger størrelsen på 210 gram bør du bruke 8-9 minutters steketid i ovnen. Ligger vekten på 280 eller høyere bør du beregne 11-12 minutter i ovnen. Mine var på 260 gram hver og da var 10 minutter perfekt steketid. Er du usikker, bruker du termometer. Ta kyllinge ut når den er ca 65 grader på den tykkeste delen av brystet.

La kyllingen hvile. Jeg bruker en rist til å hvile kyllingen på. Hviler den i pannen som du stekte den i vil temperaturen gå voldsomt opp i hviletiden.

La kyllingen hvile i 10 minutter før du skjærer den opp i skiver.

Skjær kyllingen i skiver og server den på et pent fat.
Se da! Er ikke dette saftig og perfekt, dere?
Ah! Et bilde til av herligheten.

Jeg serverer Lerstang-kyllingen med en deilig kantarellsaus som er så enkel å lage. Jeg har også små, kokte poteter til og pannedampet sortkål til. En perfekt høstmiddag!

Slik lager du kantarellsausen:

100 g kantareller
1 Dryss flaksalt + et par drag med pepperkverna
4 store salvieblader

1 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver

1 ss smør

2 ss god olivenolje

2 dl kremfløte

2 dl kyllingkraft

evt 2 cl søt sherry eller portvin (kan sløyfes)

1 ts soyasaus

1/2 ts finrevet sitronskall

1 ts sitronsaft

Slik gjør du:

Rens og del kantarellene. Varm en panne og tilsett smør og olje. Når pannen er varm tilsetter du kantareller, salvie og hvitløk.

Stek soppen gyllen og krydre med salt og pepper. Har du sherry eller portvin i huset tilsetter du det nå. Kok opp. Nå kan du tilsette kraften. Kok opp og kok inn til halvparten. Det tar et par minutter.
Hell på fløte og kok opp. Smak til med soyasaus. Helt til slutt river du sitronskall over og presser frisk sitronsaft i sausen.

Sortkålen deler jeg i passende biter og steker i pannen med litt olivenolje, salt og pepper. Så tilsetter jeg noen tynne skiver hvitløk og en røslig skje med smør i pannen. Tilsett 1 dl vann og la kålen kose seg i pannen på medium varme noen minutter.

Server til kyllingen sammen med kokte minipoteter.

Til info: Dette er et samarbeid som jeg har med Lerstang og Gårdsand. Jeg er superstolt over å kunne samabeide med gode produsenter som synes dyrevelferd og kvalitet er viktig. 

 

Forrige

Tyskland med tog: Munkekloster, vingårder og verdens aller største riesling-festival

Tyskland med tog: Kaffe og kaker i Bremen

Neste

6 kommentarer om “Aldri mer tørr kylling! Slik steker du kyllingbryst perfekt”

Legg igjen en kommentar