Tyskland med tog: Kaffe og kaker i Bremen

Jeg reiser fra Wiesbaden med tog tidlig om morgenen. Jeg skal kjøre langs Rhinen i timevis og jeg gleder meg. Jeg har jo allerede sett alt som skjer frem til Rüdesheim, der jeg overnattet for et par dager siden, men etter dette er det upløyd mark.

Det er vakkert.

Jeg kan bare glemme å sitte å jobbe for jeg blir sittende klistret til vinduet og se massive slott, vinmarker og båter.

Det blir togskifte i Koblenz Hbf og så tog videre til Bremen med linje IC 2028. Herfra er det en ganske kjedelig togtur egentlig. Da får jeg endelig jobbet litt.

Jeg har førsteklassebillett noe som gjør at noen henter kaffen for meg i stedet for at jeg skal hente den selv. Takk for det.

Fremme i Bremen sjekker jeg inn på Radisson Blu som har perfekt beliggenhet i sentrum av byen. Jeg er Bremen-jomfru og da er det topp med et hotell som ligger så sentralt. Herfra går alt av trikker og busser.

Det geniale nå er at jeg kan stikke ut bakveien på hotellet og rett ut på Böttcherstrasse – den 120 meter lange gågaten, bygget på 1920-tallet. Her ligger det butikker, restauranter, museer, verksteder og et ølbryggeri. Som turist kan du ikke unngå å gå en tur innom her. Hver time kan du se det berømte klokkespillet som Bremen er kjent for.

På begynnelsen av 1900-tallet kjøpte Ludwig Roselius – en lokal kaffehandler, opp alle husene i den forfalne gaten. Han restaurerte husene slik at håndverkere og selgere kunne  flytte inn i husene.

Koffeinfri kaffe.

Ludwig Roselius var mannen som oppfant koffeinfri kaffe i 1906 og solgte det under navnet Kaffee HAG (Kaffee Handels-Aktien-Gesellschaft).

I Böttcherstrasse ligger det fine butikker og ikke minst den lille sukkertøysfabrikken Bremen Bonbon Manufaktur. Her kan du se hvordan sukkertøy lages og selvsagt kjøpe masse godsaker hjem. De har også en avdeling i bydelen Schnoor (bildet over er derfra).

Bryggeriet Schüttinger er verdt å ta en tur innom hvis du er på utkikk etter bra øl og tradisjonell mat.

Rett over gaten ligger Spitzer Gebel der du kan drikke en spesiell drink. Den servers i en lampe (!). Drinken heter «Sluk ut de lamp»… Drinken er laget av en svensk lege og det sies at den gjør mirakler med helsen og hjelper mot revmatisme, gallblæreproblemer, hodepine, hemorroider, fordøyelsesplager, vondt lemmer, blokkerte arterier og for mange andre plager. Jeg vet ikke, jeg.

Bremens mest fotograferte statue.

Herfra kan du lett gå til markedsplassen der de kjente Town Musicians står. Dette er en statue av en gjeng dyr som bestemmer seg for å bli bymusikanter i Bremen ifølge et kjent eventyr skapt av Brødrene Grimm. Det er kø for å bli tatt bilde av seg selv med dyra, og jeg ser ikke køen og løper foran og sniker til meg et bilde. Ikke populært. For sent å si beklager?

Jeg er imponert av den vakre markedsplassen, men det er Bremen Ratskeller (fra 1405) jeg virkelig er her for. Vinkjelleren er på hele 5000 kvm. Guiden min viser meg hvor kjelleren går under jorden på markedsplassen og den går jaggu meg fra den ene kanten til den andre. Kjelleren inneholder 400 000 flasker fra 13 vinregioner og det er kun tyske viner du finner her. Bremen Ratskeller har verdens største samling av tyske viner og den eldste (drikkelige vinen) er en Rüdesheimer Apostelkeller fra 1727. De har 650 forskjellige viner i vinmenyen sin. Skal jeg bli her resten av oppholdet, mon tro?

Det blir ikke sånn, men jeg får smakt et glass nydelig moselvin og Rattkellerens eminente potetsuppe med persille og røkt svineknoke. Så godt!

Nede i kjelleren finnes ni avlukker. Jeg og guiden min sitter i et av dem. Her satt handelsmenn før i tiden og holdt møter mens de drakk og spiste. Bremen Ratskeller er et fantastisk sted med historie i veggene og jeg anbefaler deg en tur innom denne institusjonen. De har mange spesial-kvelder der mat og musikk står på menyen.

Jeg nevnte kaffe og er det noe Bremen er stor på, så er det det. Takket være havnen i Bremerhaven kunne Bremen motta kaffebønner fra det store utland og bønnene ble røstet i Bremen. Nesten all kaffe som drikkes i Tyskland kommer via Bremen. Så vet du det.

Kaffeerösterei August Münchausen er navnet å merke seg. Kjøp med bønner hjem hvis du kommer over en butikk som selger dem i de flotte boksene. Det gjorde jeg.

Som i alle tyske byer finner du også her masse festivaler i løpet av året. Det er musikkfestival, vinfestival, oktoberfestival og julemarked. Turistene som kommer hit besøker, foruten selve sentrum, AIRBUS Defence & Space og bryggeriet Beck’s.

Bremen er også kjent for sjokolademerket Hachez (som nå produserers i Danmark) og fine konditorier og kaker.

Kapuzinertorte

Konditorei Knigge (anno 1889) i Sögestraße er et av de mest kjente konditoriene. Her får du de berømte kakene Kapuzinertorte og Bremen klaben. De serverer også god frokost.

Andre konditorier som er verdt å merke seg er Stecker Kafé. En avdeling ligger i Knochenhauerstraße og den andre, som heter Raths-Konditorei-Cafe Stecker, ligger på markedsplassen.

Inne i kaféen henger et bilde av massemorder, Gesche Gottfried, som tok livet av 15+ personer med arsenikk  i Bremen og Hanover. Hun var den siste i Bremen som ble halshugget. Det skjedde i 1841. Litt rart å ha et bilde av henne på veggen, er det ikke?

Det er nesten slik at man ikke tør smake på kaken i frykt for at den er dynket i arsenikk…

Slaraffenliv ved Schlachte Embarkment

Ved elva Weser ligger mange restauranter og barer i området som heter Schlachte Embarkment. Litt vel mye Karl Johan-steder for min smak, men definitivt et par ølsteder jeg kunne ha satt meg ned på.

Pannekakebåten.

Jeg lar meg fascinere av en egen pannekake-båt i ekte sjørøverstil. Den som var barn!

Ved siden av ligger ølbåten som bryggeriet Beck’s har. Den er forbausende stilig til å være eid av et så kommersielt merke som Beck’s. Her kan man drikke og spise både til kai og på sjøen.

Herfra er det lett å gå til Bremens eldste bydel Schnoor. Husene står tett i tett og smugene er noen steder så trange at du må sidelengs inn i dem. I dette strøket finner du mange koselige kaféer, restauranter og butikker. Superkommersielt, men dog hyggelig.

God iskrem på Mario i Schnoor.

Konditorei Café Amtsfischerhaus er kjent for spesialiteten Schnoorkullertorte.

Schnoorkuller er små kuler med nougatfyll. Skikkelig gode kaloribomber.

Teestübchen er stedet for en hyggelig te- eller kafferast. Det knøttlille huset har tre etasjer. Så koselig.

Kleine olymp serverer  tradisjonelle, tyske retter. De har til og med et eget øl som kun selges her.

Finn veien ut av Schnoor. Går du nå til det store kunstmuseet som ligger ved den lille dammen, finner du Canova som er et superhyggelig spisested med deilig uteservering.

Gå på stien som går på selve dammen og opp til Theaterbremen. Theatro i Theaterbremen er kjent for god frokost og uteserveringen på den flotte plassen utenfor teateret er stedet å sitte.

Strøket Das Viertel er området jeg liker best i Bremen. Det er litt bohemsk og alternativt.

Sjekk ut Engel weincafé for god vin og veldig bra Flammkuchen med gorgonzola, sopp og timian. Flammkuchen er slags syltynn pizza med rømmedressing og fyll. Dette er perfekt mat hvis du bare skal ha litt å spise.

Neue Ueberseestadt

Jeg tar trikken ut til det nye området av Bremen som heter Neue Ueberseestadt. Dette er det gamle havneområdet som er bygget om til butikker, leiligheter og spisesteder. Dette området er det nærmeste man kommer Aker Brygge i Bremen. Det ligger litt øde til, men det er lett å komme seg dit med trikken. Gå av ved den gamle Kellogg’s-fabrikken og gå derfra.

Vil du ha Street Food drar du til Markethalle acht på Domshof. Utenfor markedshallen finner du Bondens Marked nesten hver dag, men inne i hallen er det spisesteder. De har til og med hentet inn en gammel pølsestand som står midt i lokalet.  Dessverre er hallen stengt når jeg er der på en søndag.

Ständige Vertretung er et historisk sted i Böttcherstrasse (vis-a-vis klokkespillet) der politikere og andre kjente folk møtes for å drikke og spise. På veggene henger bilder av kjente mennesker og selvsagt en drøss med tyske personliheter som jeg ikke aner hvem er.

øl med sitronbrus.

Her spiser jeg middag. Jeg drikker øl med sitronbrus i. Dette er noe de driver med her og for å si det rett ut: Jeg foretrekker en vanlig øl. Middagen er dog spennende.

Det er et utvalg med lokale spesialiteter som jeg skal prøve meg på. Knipp med eplesaus og sylteagurker er første rett. Knipp er en slags pølse laget av korn og forskjellig kjøtt og fett. Skivene av pølsen stekes i pannen. Det smaker veldig godt, men dette er kraftig mat for arbeidsfolk.

Labskaus er ikke lapskaus slik vi kjenner den. Dette er en miks av corned beef, saltkjøtt, most potet og løk. Den serveres med rødbeter og stekt egg. Konsistensen er vel myk for min smak. Jeg foretrekker nok den norske lapskausen fremfor denne. Skulle jeg sammenlikne den med noe er en pytt-i-panne med speilegg på nærmere den tyske retten.

Pannfisch med sennepssaus er rett og slett pannestekt fisk. Sennepssausen er nydelig til fisken og nykokte poteter passer godt til.

Jeg smaker også på et par varianter av matjes (lettsyltet sild) med diverse tilbehør. Så morsomt å smake på de lokale spesialitetene.

Kvelden er over og jeg skal videre tidlig dagen etter. Derfor sniker jeg med inn bakveien på Radisson Blu og opp på rommet mitt.

Stappfull av flotte inntrykk takker jeg for meg.
Bremen, du er fin!

I morgen går ferden videre med tog til Potsdam!

Til info: Jeg har vært på individuell pressetur i Tyskland i regi av Tysklands turistkontor. Dvs. Jeg har reist alene rundt i Tyskland med tog. Programmet er spesiallaget for meg.

Forrige

Aldri mer tørr kylling! Slik steker du kyllingbryst perfekt

Drageboller

Neste

Legg igjen en kommentar